自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike

無上進心,向現實低頭就係呢啲

其實再講落去都無用
香港人無執政意志
經常逆來順受

你地剩係識怨,冇任何行動力,呢啲又叫乜野?

如果努力都唔大作用?
繼續盲目努力?
改變社會?

喂,你地夾下口供先啦,一啲又話要改變,一啲又話唔努力都冇用

見唔見到「盲目」

咁呢啲係政府問題,唔關屋企事喎

咁你屋企兩老夠唔夠18歲、有冇投票權呀?係咪住向香港呀?政府唔關屋企事?
你個屋企向外太空呀?政府事唔關屋企事,咁班窮撚垃圾父母咪問政府拎資助「養」家啦笨
努力就大哂咩 包生仔架?

冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦

世界好公平

如果人人都心想事成
會天下大亂

世上總要有你D咁既廢人

所以我好支持反退保班人話齊齊咬老綜

其實再講落去都無用
香港人無執政意志
經常逆來順受

如果努力都唔大作用?
繼續盲目努力?
改變社會?

見唔見到「盲目」

咁你屋企兩老夠唔夠18歲、有冇投票權呀?係咪住向香港呀?政府唔關屋企事?
你個屋企向外太空呀?政府事唔關屋企事,咁班窮撚垃圾父母咪問政府拎資助「養」家啦笨

依個就係問題所在
社會風氣令社會問題惡化
小農dna

無上進心,向現實低頭就係呢啲

其實再講落去都無用
香港人無執政意志
經常逆來順受

如果努力都唔大作用?
繼續盲目努力?
改變社會?

見唔見到「盲目」

上面又話個問題係講緊父母,家陣又變左政府?
有冇錢唔係好重點,識教其實冇咩問題
冇錢又唔識教就大撚鑊,養細路下下講付出左幾多一定仆街收場

如果努力都唔大作用?
繼續盲目努力?
改變社會?

見唔見到「盲目」

咪就係因為兩邊都有責任
奴隸與奴隸主嘅關係
中國人養兒防老個概念真係好on9

如果努力都唔大作用?
繼續盲目努力?
改變社會?

見唔見到「盲目」

咪就係因為兩邊都有責任
奴隸與奴隸主嘅關係

奴隸幫奴隸主護航
奴隸自己認為得自己有問題

如果努力都唔大作用?
繼續盲目努力?
改變社會?

見唔見到「盲目」

政府越黎越中國化、迫害香港人,點解呀?
咪就係因為有班港豬、藍絲默許、支持
咁班港豬同藍絲邊舊石到爆出黎呀?
咪你同我屋企嗰到囉,醒少少啦
唔好死!!!
天下無不是之父母

樓上好多巴打出左boss 級既extreme case我就唔重覆喇
我舉我個入門case 你聽喇

當年讀u 要grand loan (大概 3:7 咁上下)
一畢業就要開始還
我老豆第一件事就係問我拎政府loan 俾我果7成, 然後再要我自己還全筆錢
on top家用一個仙都唔減得

呢d 乜撚野老豆黎?

好在我有老母幫我knock down 咁on9 既要求咋

你講我聽我個仆街老豆有幾無不是?
窮人,俾你入到大學都無用,依加玩法唔同曬,永遠都追唔到有錢人
或者窮人父母又好 仔女又好/樣衰嘅又好
真係唔好比佢地望到有錢人嘅奢侈生活/靚女

知道一世都得唔到 會好自卑

唔去見到望到 就唔會有妒忌同傷心
有啲野係你就係你 唔係你就唔係你
無謂去奢求 只可以咁樣安慰自己

一望到就會灰,你幾努力都唔會有
其實我覺得冇錢可以用愛搭救,好多中產細路都未必開心架,但佢地起碼屋企叫做有錢,佢地去外國/讀書/實踐興趣都起碼有錢去支持。
但班垃圾窮撚父母,窮都算,仲要又打又亂鬧。完全提供唔到愛、和平正面既成長環境俾小朋友,真係唔死冇撚用。
或者窮人父母又好 仔女又好/樣衰嘅又好
真係唔好比佢地望到有錢人嘅奢侈生活/靚女

知道一世都得唔到 會好自卑

唔去見到望到 就唔會有妒忌同傷心
有啲野係你就係你 唔係你就唔係你
無謂去奢求 只可以咁樣安慰自己

睇到會
其實我覺得冇錢可以用愛搭救,好多中產細路都未必開心架,但佢地起碼屋企叫做有錢,佢地去外國/讀書/實踐興趣都起碼有錢去支持。
但班垃圾窮撚父母,窮都算,仲要又打又亂鬧。完全提供唔到愛、和平正面既成長環境俾小朋友,真係唔死冇撚用。

你講到個重點
就係香港太重視錢

你講到個重點
就係香港太重視錢

係重視到忘記咗人有感受

sorry, 我冇追post, 可能miss你既故仔,咁你依家同你屋企關係點?
成世人最幸福就係父母都係超級開明,好識教仔

由細到大都唔會禁止我玩咩興趣,但又唔會強迫我學d無興趣既野
但會同我約法三章,例如如果我主動話要學琴,就要起碼考到五級先准收手,唔准三分鐘熱度
d規矩唔係用黎迫我,係用黎培養正確價值觀

上面講個d思想一樣都無
一直教都係教我做個開心、有用既人,唔係成功既人
我童年真係好幸福

我覺得唔應該叩「窮人」思想既,好多有d錯既屋企日日迫d小朋友興趣班一樣大壓力,應該叫「過度望子成龍」,小朋友好慘
何以見得有錢嘅父母就係關愛同鼓勵?
窮就咪撚生,搞到下一代受罪

你講到個重點
就係香港太重視錢

係重視到忘記咗人有感受

Dllm Tvb 仲成日拍d19港女2000樓
Tvb就係費老嘅代表

你講到個重點
就係香港太重視錢

係重視到忘記咗人有感受

Dllm Tvb 仲成日拍d19港女2000樓
Tvb就係費老嘅代表

搞呢個真人秀嗰位咪就係中國西沈應
又係佢地中國撚嗰套錢錢錢觀念
之前就搞幾個節目唱衰港女、加深「傳統」垃圾觀念(女人只為結婚點點點)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞