自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
老豆老母讀書少 見識少 又冇人脈
自己成績幾好 但中學揀錯科
入u揀唔到某d學系
而家讀返 佢地怪我當初冇諗清楚
心諗我中學十幾歲冇接觸社會 鬼知咁多咩
一個青年人消息來源有限
基本上都係靠老豆老豆 叔伯提架啦
當初你們0幫忙 而家仲要屌我唔識諗
我當時已經上網 問人n次搵料你地又知唔知啊
你地0幫忙都算 仲要踩我

其實如果大學唔讀神科,你讀咩都差唔多
巴打們,唔好理人點批評自己,包括自己父母

同意,我都係冇聽我媽點講,搵工搵自己鐘意既,最後都可以做到自己既成績出黎

其實我老母都係文中所講嘅人。佢見我讀書唔成時都試過趕我走,講好多難聽嘅說話咁。不過自己又真係廢。好彩老竇仲支持我,最後由asso升返上非3大UGC,今年grad,宜家揾工都幾徬徨
入返正題,父母無得揀,而且功利嘅父母多數學歷低然後貧窮。佢哋講嘅嘢好多時都已經唔入流;你哋同佢哋講道理都只係對牛彈琴。所以我覺得巴打們大可以無視佢哋對你嘅批評同前途嘅建議。

認同&做緊
BTW強國猿
比家用不如拎去交租
計埋住hall﹐我搬走左差唔多10年啦
對住一班不思長進的人,真係會受影響的

介唔介意講下攻略
租緊邊頭住,幾大同幾錢租
同埋你搵幾多人工夠交租
之前我google過好似百幾尺都要至少九千幾蚊

你住邊區咁貴呀
我10年開始租屋 (之前大學長住hall 3年)﹐當年天后劏房3k
日頭正職11k﹐夜晚再pt 7k左右,一星期七日都要工作,都儲到錢
工作收入愈來愈多,慢慢由劏房搬到上單位
而家住果道街價租10k﹐300呎市區單位
比家用不如拎去交租

介唔介意講下攻略
同埋你搵幾多人工夠交租

絲打搵到真愛,兩個搬出來,一齊捱,有一齊扶持嘅經歷,捱都值啦
睇過篇文話屋企係子女既避風港
但係如果個避風港先係原因咁又可以點面對

避佢屎忽 最多咪得個爛鳩屋企有瓦遮頭
比家用不如拎去交租

介唔介意講下攻略
同埋你搵幾多人工夠交租

廢事自爆太多, 五千樓下有板間房有獨立厠所了
睇到樓上D 巴打父母竟然咁既說話都講得出口, 真係睇到都覺得心酸
都唔明果D窮撚既父母,以前咁好景都可以咩都留唔到比D子女,啊,又望D子女代佢地發達哦

真係要抬上山
窮人細個冇讀書> 做份牛工> 生幾件出黎一齊捱窮> 仔女捱到大出黎做野養翻父母,家用每人幾千> 窮人父母人生完結>仔女繼續捱到死

仔女:咁你生我出黎做乜?

利申:窮人,問過呀媽生我出黎做乜,當初決定生多件之前有冇計劃?

媽答:完全冇,純粹老豆想要仔

窮人思想最普遍:自己細個冇讀書> 打份牛工> 生仔女> 叫仔女“讀多d書將來搵份好工” 養翻屋企> 但自己思想錯足咁多年仲生多件出黎害佢
比家用不如拎去交租

介唔介意講下攻略
同埋你搵幾多人工夠交租

絲打搵到真愛,兩個搬出來,一齊捱,有一齊扶持嘅經歷,捱都值啦

我係紅巴
我而家差唔多養埋我女友添,你夠勤力的錢真係唔難揾
而家的我已然有間細公司 (冇員工)﹐最困難的時間已經過左大半
諗返果時一日打兩份工只係為左可以自己住,真係人都癲
今天又有學生自殺了,據說與ps4有關。

到現在還有很多人未明白個重點,一有學生自殺,就話人是學業、考試問題。
但學業因素只佔很少,以前的考試豈不是更辛苦和更大壓力?

現在最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母。他們會天天怨你,話你讀唔成書是垃圾,搵唔到錢就無用,唔知生你出來做咩,將來怎樣賺多d錢養他們? 天天就是灌輸這些「真理」,讀到書就搵到錢,搵唔到錢就是垃圾,而搵到錢就要供養他們。是活生生的人肉股票,要為父母提供合理回報。可是他們連抄賣的功課(環境、心態)也沒有做好,同時又要求必賺不賠的回報。不切實際之餘,更自私到極點。

有錢的父母,是關愛和鼓勵行先,如讓仔女建立興趣,將來貢獻社會,做一個快樂健康的人等等。而不是執著將來要比多少家用,執著怎樣增加仔女事業上的安全系數等。

而基於最有錢和最窮的才最熱衷生仔,再加上貧富懸殊嚴重,一開fb、ig見到d同學朋友,都活在快樂和精彩的人生之中。那種滋味在心頭....

不想再寫下去了....

紅字好同意
中產好多唔生/最多一個。
窮撚先係生最多
窮人做乜要生仔
讀書係靠自己,當然有錢有環境的,優勢會好好多。但係7,8成都係講天份。
讀到書等於搵到錢無錯,有幾多係讀到書搵唔到錢?(唔好同我講入到大學叫讀到書,大學生一街都係)讀唔到書都可以搵到錢,但唔該你地實際點,搵到先好講)

咁請問美斯向香港窮家庭出世仲做唔做到球王?
「踢咩波,讀書啦」
個個讀書都有天份?個個讀香港嗰種書有天份?離撚哂地,了解下父母對子女既影響先向到鳩噏啦
今天又有學生自殺了,據說與ps4有關。

到現在還有很多人未明白個重點,一有學生自殺,就話人是學業、考試問題。
但學業因素只佔很少,以前的考試豈不是更辛苦和更大壓力?

現在最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母。他們會天天怨你,話你讀唔成書是垃圾,搵唔到錢就無用,唔知生你出來做咩,將來怎樣賺多d錢養他們? 天天就是灌輸這些「真理」,讀到書就搵到錢,搵唔到錢就是垃圾,而搵到錢就要供養他們。是活生生的人肉股票,要為父母提供合理回報。可是他們連抄賣的功課(環境、心態)也沒有做好,同時又要求必賺不賠的回報。不切實際之餘,更自私到極點。

有錢的父母,是關愛和鼓勵行先,如讓仔女建立興趣,將來貢獻社會,做一個快樂健康的人等等。而不是執著將來要比多少家用,執著怎樣增加仔女事業上的安全系數等。

而基於最有錢和最窮的才最熱衷生仔,再加上貧富懸殊嚴重,一開fb、ig見到d同學朋友,都活在快樂和精彩的人生之中。那種滋味在心頭....

不想再寫下去了....

紅字好同意
中產好多唔生/最多一個
窮撚先係生最多

因為呢D人知道細路係要培養 培養就係要錢,你想佢好就要培養,唔係就咁成日得把口叫佢努力讀書就得
我一直有皮膚問題 睇過政府冇用 想睇出面d皮膚科 我都知係貴 但冇辦法 返學要見人 第日揾工都想係整潔儀容 同老母講睇皮膚科 佢話好貴 負擔好重 點點點... 嘈咗一輪 佢話:鬼叫你生到咁
嚟句刻骨銘心 我想㗎咩 你生我㗎喎...
之後老豆肯比錢睇 但比得幾唔情願

好似 本身皮膚都幾好
考完個dse出事,起初發現有事既時候話想去睇醫生
老母就話等你唔飲湯食熱氣野乜乜乜
自己拎黎衰乜乜乜
但根本唔關事,到成面爛面連人都唔想見
話去睇中醫良心發現肯俾錢
不過都成日話睇完呢次唔好睇乜乜乜
話食藥咁貴之類(睇左一段長時間嚴重到日日食藥)
仲話記得要俾返多d禮金佢
變靚返先嫁到好人家,果時佢笑住講但我好心寒
唔知佢講真定假 心諗當初話睇醫生又唔肯
拖左三年先肯睇,係關外貌是成個人佢無晒自信
女朋友個老母重男輕女
本身已經無學識思想極落後
老公走左佬得番一對仔女
將全部資源放落細仔度
不停洗錢落佢度想佢第時做醫生律師
點知個老母on9又唔聽人講
報中學亂填 個仔派左去band3
然後逐間去搵入左間band2
個仔因為咁好憎個老母中二開始唔番學
宜家無再番學日日屋企打機
最後個老母宜家癲撚左
因為佢覺得佢既投資化為烏有
我局外人聽到真係覺得抵死
比家用不如拎去交租

介唔介意講下攻略
同埋你搵幾多人工夠交租

我係紅巴
我而家差唔多養埋我女友添,你夠勤力的錢真係唔難揾
而家的我已然有間細公司 (冇員工)﹐最困難的時間已經過左大半
諗返果時一日打兩份工只係為左可以自己住,真係人都癲

見步行步啦,捱過咗睇返轉頭,只係簡單嘢,自己一個人,有乜好輸
女朋友個老母重男輕女
本身已經無學識思想極落後
老公走左佬得番一對仔女
將全部資源放落細仔度
不停洗錢落佢度想佢第時做醫生律師
點知個老母on9又唔聽人講
報中學亂填 個仔派左去band3
然後逐間去搵入左間band2
個仔因為咁好憎個老母中二開始唔番學
宜家無再番學日日屋企打機
最後個老母宜家癲撚左
因為佢覺得佢既投資化為烏有
我局外人聽到真係覺得抵死

悲劇家庭
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

冇錢就咪撚柒生啦戇鳩
你邊撚個偉人咁巴鳩閉要遺傳自己d垃圾基因?依家人口爆炸,冇錢仲學人生又害人一生,仲扮撚哂偉大。
還你老母西呀?你地自願生仔,我地被迫出世,我地乜都冇做就冇啦啦要還筆債俾你?食撚懞左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞