自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
巴打好慘,你而家畢業未,做緊盛行收入夠唔夠自理?

絲打
係外國讀緊大學
因此比佢屌多兩錢重,話我嘥佢錢
話我唔感恩佢肯供我咁多錢

但其實係佢睇唔起我係hku或者cu讀文科(本身入咗)
話文科冇出路,乞食,應該讀理科同商科
但我係文科同社科人,完全讀唔到理科
佢就踢我去外國讀書讀文科,希望條路好過係香港讀
咁我呢點冇嘢唔同意佢嘅,文科除咗law係真乞食我都知道
加上我唔想再麻煩到啲收留我咁多年嘅親戚
亦唔想對住佢,見親面就屌我嘥佢錢因為我拎唔到好成績
所以我就生平唯一一次認同佢而出咗國

但出咗國之後佢係唔會停
whatsapp我就係屌我拎唔到外國嘅first hon
又屌我唔係哈佛牛劍讀,話人哋個仔女讀緊
話白供我去外國(非野雞,但唔係最top)
依家就煩緊我畢業一定要搵到政府工
加人工要分至少一半比佢袋

屋企有錢供妳都會咁怨妳架咩?

利申 倫敦讀時裝 勿相認
真係有父母咁樣嫁咩?父母最大嘅心願唔係仔女健康平安快樂咩

我呀媽真係咁,本來都以為個個都係,直至我知道有朋友俾呀媽推出去打工

推出去?

姐係逼

我呀媽真係咁,本來都以為個個都係,直至我知道有朋友俾呀媽推出去打工

推出去?

姐係逼

明呀 想問既係推去做咩工

推出去?

姐係逼

明呀 想問既係推去做咩工

教琴呀 補習呀 都算
佢呀媽要收足佢賺到既錢 不過佢係學生
努力搵錢
屌一句駁一句,最重要係要佢明白自己幾仆街
喺親戚面前唱佢/落佢面/攬炒,唔俾家用,有衝突小事化大搞到佢冇日安寧
搬出去住,同佢斷絕聯絡但又同親戚聯絡孤立佢
老咗送佢入老人院
你地咁辛苦的原因就係因為唔負責任的父母
怨佢地,點解唔放棄佢地
自己一個生活仲開心

就算你可以做到財政獨立
你都會咁狠心去放棄咩?
唔係話放棄就放棄到既

睇你哋童年係點啦
我屋企就自細都從來唔理我
成世人見面次數我諗唔過一百次
放棄佢?不如話我冇拎起過

絲打你見得百次都至少維持倒段關係
佢地始終供你外國讀書既
只不過我係諗要忍受到點樣既程度先要話放棄
童年剎那有既美好時光係咪足以可以彌補家人帶來既傷害同陰影
巴打好慘,你而家畢業未,做緊盛行收入夠唔夠自理?

絲打
係外國讀緊大學
因此比佢屌多兩錢重,話我嘥佢錢
話我唔感恩佢肯供我咁多錢

但其實係佢睇唔起我係hku或者cu讀文科(本身入咗)
話文科冇出路,乞食,應該讀理科同商科
但我係文科同社科人,完全讀唔到理科
佢就踢我去外國讀書讀文科,希望條路好過係香港讀
咁我呢點冇嘢唔同意佢嘅,文科除咗law係真乞食我都知道
加上我唔想再麻煩到啲收留我咁多年嘅親戚
亦唔想對住佢,見親面就屌我嘥佢錢因為我拎唔到好成績
所以我就生平唯一一次認同佢而出咗國

但出咗國之後佢係唔會停
whatsapp我就係屌我拎唔到外國嘅first hon
又屌我唔係哈佛牛劍讀,話人哋個仔女讀緊
話白供我去外國(非野雞,但唔係最top)
依家就煩緊我畢業一定要搵到政府工
加人工要分至少一半比佢袋

你老母都on9 商科都係乞食
你外國係邊個國先?
美國你讀文科商科都係乞食
認同,我老母就係
窮人細個冇讀書> 做份牛工> 生幾件出黎一齊捱窮> 仔女捱到大出黎做野養翻父母,家用每人幾千> 窮人父母人生完結>仔女繼續捱到死

仔女:咁你生我出黎做乜?

利申:窮人,問過呀媽生我出黎做乜,當初決定生多件之前有冇計劃?

媽答:完全冇,純粹老豆想要仔

窮人思想最普遍:自己細個冇讀書> 打份牛工> 生仔女> 叫仔女“讀多d書將來搵份好工” 養翻屋企> 但自己思想錯足咁多年仲生多件出黎害佢

巴打好慘
如果我係你
我聽到啲咁嘅理由我一定心碎
Lm
有錢人父母其實逼個仔女係有過之而無不及,不過band 1名校個風氣係令到佢地冇得比較,以為人人都係咁,所以有錢人仔女接受到
不要把你的窮病遺傳給子女
lm
有錢孩子會開心d
如果香港有安樂死... 我唔敢想像有幾多個後生死
Sad but ture
Cannot agree more
我老母都試過叫我比一半家用佢
我彩佢都on99 有時唔發佢牌氣 佢就真係當你好蝦
人善被人欺 就算屋企人都係咁
lm
窮人生仔正仆街

出身貧窮,打份文職工,廿零歲已同老母講定唔結婚生仔,斷絕下一代貧困家庭的機會 寧願無人送終都唔要下代跟我捱苦
絕對同意。
一直身受其害
讀書時/每日無時無刻屋企都係好撚嘈
一係電視開到大大聲 一係兩個廢老嘈交
試問點樣可以好好地讀書 好好地似個人咁成長
以前中學有興趣想培養但都唔出聲
覺得無錢唔好搞咁多野
而加無業就比老母日日哦自己唔返工 無正常生活
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞