自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
何以見得有錢嘅父母就係關愛同鼓勵?

你咁講係強詞奪理
無人咁講過
其實我覺得冇錢可以用愛搭救,好多中產細路都未必開心架,但佢地起碼屋企叫做有錢,佢地去外國/讀書/實踐興趣都起碼有錢去支持。
但班垃圾窮撚父母,窮都算,仲要又打又亂鬧。完全提供唔到愛、和平正面既成長環境俾小朋友,真係唔死冇撚用。

你講到個重點
就係香港太重視錢

係重視到忘記咗人有感受

Dllm Tvb 仲成日拍d19港女2000樓
Tvb就係費老嘅代表

搞呢個真人秀嗰位咪就係中國西沈應
又係佢地中國撚嗰套錢錢錢觀念
之前就搞幾個節目唱衰港女、加深「傳統」垃圾觀念(女人只為結婚點點點)

有仔女真係唔好比佢地睇tvb,不過窮人身邊都睇,佢地唔睇就變毒L
其實錢真係唔係萬能,只係你地框死左自己,認為錢就係一切,你地諗唔通呢點,一世都會屈住屈住

要講就係得咁多,我而家都係窮,但我每日都過得開心,冇錢果陣係辛苦,但我會放假搵野做填數
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

巴打同我幾似
我而家出左黎做野一年飛夠7次理撚得佢地

同埋其實飛日本同飛台北唔爭得好多架咋

我而家仲讀緊u都一年飛7次完全唔理屋企點講
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

巴打同我幾似

咁你家境都唔係好差姐

巴打同我幾似

我仲儲緊錢買手提電腦
仲有好多雜費
仲要留定一筆生活費做食飯搭車
所以咪話窮人唔好生
老老實實 我唔敢係fb講呢個想法

btw其實有錢人仔女都好慘 興趣班多到…

其實唔係
其實我覺得冇錢可以用愛搭救,好多中產細路都未必開心架,但佢地起碼屋企叫做有錢,佢地去外國/讀書/實踐興趣都起碼有錢去支持。
但班垃圾窮撚父母,窮都算,仲要又打又亂鬧。完全提供唔到愛、和平正面既成長環境俾小朋友,真係唔死冇撚用。

你講到個重點
就係香港太重視錢

係重視到忘記咗人有感受

Dllm Tvb 仲成日拍d19港女2000樓
Tvb就係費老嘅代表

搞呢個真人秀嗰位咪就係中國西沈應
又係佢地中國撚嗰套錢錢錢觀念
之前就搞幾個節目唱衰港女、加深「傳統」垃圾觀念(女人只為結婚點點點)

有仔女真係唔好比佢地睇tvb,不過窮人身邊都睇,佢地唔睇就變毒L

Tbb作用不嬲都係洗腦同維穩
又要馬兒好,又要馬兒不吃草

sorry, 我冇追post, 可能miss你既故仔,咁你依家同你屋企關係點?

我之前冇講
我屋企同佢地差唔多
我嗰位「老豆」永遠當自己係世界真理,迫屋企人跟哂佢嗰套做。
我細個玩玩具lego(大件嗰d),我唔玩咁咪執埋佢,我執執下佢又鬧我執得慢乜乜物物(我向地下玩,慢唔慢都阻唔到佢),總之我由細到大做乜佢都睇唔順眼。
我細細個嗰陣又係咁將我抱埋去電視機前面睇,搞到我小三咁上下已經有近視。但佢又死都賴係我自己行得埋睇(就算係都係學佢,佢好撚興企勁前睇電視,小朋友學左家長習慣好正常),總之乜都係我錯。買眼鏡嗰陣,佢又自把自為迫我戴嗰D乜野金絲眼鏡,搞到我向學校係咁俾人笑左幾年。
到我中三揀科,我揀左歷史佢又係咁向到屌。又話點解唔解經濟,做會計師好好搵乜乜物物。
呢件垃圾永遠向到打擊人地自信,顯得自己好似好撚叻,但其實只係一件垃圾。打工冇乜做得長,最撚興拎政府資助、做幾個月野就休息幾個月游手好閒。搞到要我阿媽出去打幾份工養家,返到屋企又要扮撚哂大爺,人地做乜都唔好。份人又好撚記仇、心胸狹窄,成日覺得人地有野呃佢,一鬧人就係咁向到數臭人地。重點係佢只會咁樣對屋企人,向人地面前就扮撚哂好好人咁,正一仆街。
我讀書d錢都係老母同政府資助番黎,佢乜柒都冇付出過,我返工佢又向到嘈嘈嘈。我用個廁所佢都可以鬧我「霸住」個廁所(但明明只係岩岩入去),有時我急叫佢讓一讓佢又向到鬧鬧鬧,但佢要用就向到屌到人地要即刻出黎俾佢用。

向個咁既環境成長搞到我個人好冇自信,明明我讀書嗰d唔差但成日都覺得自己唔得。個腦又俾佢打到好似有d問題(我唔知你地發夢係點,總之我d夢好似平面咁,我大概會知d野係點樣,但我唔會真係見到佢地個實體係點樣。),我好似幻想唔到d野出黎。
個post根本係比有錢人笑柒班窮撚

個個入黎都外國讀書,仲要讀時裝

窮撚

其實呢個可能係好多人唔開心既原因
有比較就會好灰,我自問算叻,但都比唔上啲超級有家底既廢柴富二代...
所以我都好撚憎啲串柒柒既二世祖
都好憎啲又拜金又刷鞋既垃圾

點解有錢人可以咁串?係因為有太多人一見到人揸跑車就出哂水,班二世祖就自然會覺得自己好撚威。
如果香港大部份人係成熟到見到一架超跑望都唔望一眼,咁呢個社會就有救

窮閪表示best fd身家過百億,家住2.5億豪宅,屋企有酒窘影音室健身房兼背山面海,係美國讀書又揸波子返學,所以真係咩有錢佬野都見過晒
識朋友係好重要,窮閪無父幹惟有出外靠朋友

同意
所以有時唔好話入名校無用,你愈入top既學校愈有機會識到top既人

完完全全同意由細群咩人好大機會說會變咩人
你試下全級食煙吸酒跟人
你咪試下一個人走去溫書囉

人以群分物以類聚,但我呢個窮閪啲fd全部都好撚有米
咁父母都係想子女好
畀壓力佢地都係想佢地能夠脫貧

離地離到上外太空

你自己咩料,望下塊鏡先,係以前港英政府之下,機會咁多都發圍唔到,仲望個細路

窮人永遠就係唔睇現實,信埋啲假希望
賭又係,湯水又係,生個仔都係

不如你答港英時代有咩發圍機會? 係其他人眼中,依家發圍機會仲大架,你又發唔到?

你係咪弱智嫁,而家social mobility 低係人都知,啲官都認晒,你就係到9up

sorry, 我冇追post, 可能miss你既故仔,咁你依家同你屋企關係點?

我之前冇講
我屋企同佢地差唔多
我細個玩玩具lego(大件嗰d),我唔玩咁咪執埋佢,我執執下佢又鬧我執得慢乜乜物物(我向地下玩,慢唔慢都阻唔到佢),總之我由細到大做乜佢都睇唔順眼。
我細細個嗰陣又係咁將我抱埋去電視機前面睇,搞到我小三咁上下已經有近視。但佢又死都賴係我自己行得埋睇(就算係都係學佢,佢好撚興企勁前睇電視,小朋友學左家長習慣好正常),總之乜都係我錯。買眼鏡嗰陣,佢又自把自為迫我戴嗰D乜野金絲眼鏡,搞到我向學校係咁俾人笑左幾年。
到我中三揀科,我揀左歷史佢又係咁向到屌。又話點解唔解經濟,做會計師好好搵乜乜物物。
呢件垃圾永遠向到打擊人地自信,顯得自己好似好撚叻,但其實只係一件垃圾。打工冇乜做得長,最撚興拎政府資助、做幾個月野就休息幾個月游手好閒。搞到要我阿媽出去打幾份工養家,返到屋企又要扮撚哂大爺,人地做乜都唔好。份人又好撚記仇、心胸狹窄,成日覺得人地有野呃佢,一鬧人就係咁向到數臭人地。重點係佢只會咁樣對屋企人,向人地面前就扮撚哂好好人咁,正一仆街。
我讀書d錢都係老母同政府資助番黎,佢乜柒都冇付出過,我返工佢又向到嘈嘈嘈。我用個廁所佢都可以鬧我「霸住」個廁所(但明明只係岩岩入去),有時我急叫佢讓一讓佢又向到鬧鬧鬧,但佢要用就向到屌到人地要即刻出黎俾佢用。

向個咁既環境成長搞到我個人好冇自信,明明我讀書嗰d唔差但成日都覺得自己唔得。個腦又俾佢打到好似有d問題(我唔知你地發夢係點,總之我d夢好似平面咁,我大概會知d野係點樣,但我唔會真係見到佢地個實體係點樣。),我好似幻想唔到d野出黎。

仲有我上面講過,我抑鬱同焦慮嗰d症狀中左九成,小6、中1嗰時因爲向學校俾人蝦、識唔到真心朋友(小學d「朋友」都有份蝦我),所以成日想自殺。
人地薯片𠝹手,我用膠file𠝹 (因為我係好怕痛嗰d,打針會喊嗰種)
咁父母都係想子女好
畀壓力佢地都係想佢地能夠脫貧

離地離到上外太空

你自己咩料,望下塊鏡先,係以前港英政府之下,機會咁多都發圍唔到,仲望個細路

不如你答港英時代有咩發圍機會? 係其他人眼中,依家發圍機會仲大架,你又發唔到?

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你都on9,家陣資訊咁發達,搵工有jobsdb, 搵人脈有Linkedin, 你創作既可以隨時放上網,隔離講故台幾多講故佬,幾多人自彈自唱放上youtube, 以前有呢啲機會?

On9
而家大把行業飽和晒,搵工又有成堆大陸人落黎爭,做少陣鍵盤戰士望下個世界啦
以前做大狀HKU llb就夠,而家要做top個堆閒閒地都要oxbridge級數,cut-throat competition

我之前冇講
我屋企同佢地差唔多

仲有我上面講過,我抑鬱同焦慮嗰d症狀中左九成,小6、中1嗰時因爲向學校俾人蝦、識唔到真心朋友(小學d「朋友」都有份蝦我),所以成日想自殺。
人地薯片𠝹手,我用膠file𠝹 (因為我係好怕痛嗰d,打針會喊嗰種)

中學好多同學都有𠝹手
未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time
入到大學,有錢人諗點玩,窮撚就日做夜讀,玩都無玩過呀,手提電腦都無呀
啲人問我做乜唔上莊識下人,享受下大學生活

ulife???窮人u乜撚life,諗方法搵多少少,諗下點解決下一餐,點樣買部好少少既手提電腦仲好

明明都讀到上大學啦,理應對自己嘅環境同將來都有一定程度嘅認識,應該識諗先啱喎

認識多左咪知你一世都追唔到班有錢人
所謂希望,就係有錢人吹出來等你做佢奴隸

唔認同呢啲認命心態
前面出唔哂再打過

我之前冇講
我屋企同佢地差唔多

仲有我前面提過我抑鬱同焦慮病徵中左九成
小6、中1嗰段時間因爲俾人蝦同冇真心朋友(學校d「朋友」都有份蝦我。我嗰班係小聰明班,好多人情緒都有問題,所以勁多發癲、打人、蝦人出現),所以成日好想自殺。人地薯片𠝹手,我用膠file (因為我好怕痛,打針會喊嗰種)

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你都on9,家陣資訊咁發達,搵工有jobsdb, 搵人脈有Linkedin, 你創作既可以隨時放上網,隔離講故台幾多講故佬,幾多人自彈自唱放上youtube, 以前有呢啲機會?

答我啦仆街,剩撚係識怨,順便答撚埋我港英有咩發圍機會啦

你搵工用jobsdb
人地一早靠世伯搵到大公司offer

講故台d講故佬,自彈自唱放上youtube 果d 都拎黎講
佢地正職做緊乜你知唔知架?(利申: 唔知)
靠呢d 唔穩定既收入維生, 咪又係要屋企無負擔, 唔等錢開飯先做得到

銀行mortgage都唔會批比你啦,職業打youtuber咩
個post根本係比有錢人笑柒班窮撚

個個入黎都外國讀書,仲要讀時裝

窮撚

其實呢個可能係好多人唔開心既原因
有比較就會好灰,我自問算叻,但都比唔上啲超級有家底既廢柴富二代...
所以我都好撚憎啲串柒柒既二世祖
都好憎啲又拜金又刷鞋既垃圾

點解有錢人可以咁串?係因為有太多人一見到人揸跑車就出哂水,班二世祖就自然會覺得自己好撚威。
如果香港大部份人係成熟到見到一架超跑望都唔望一眼,咁呢個社會就有救

窮閪表示best fd身家過百億,家住2.5億豪宅,屋企有酒窘影音室健身房兼背山面海,係美國讀書又揸波子返學,所以真係咩有錢佬野都見過晒
識朋友係好重要,窮閪無父幹惟有出外靠朋友

同意
所以有時唔好話入名校無用,你愈入top既學校愈有機會識到top既人

完完全全同意由細群咩人好大機會說會變咩人
你試下全級食煙吸酒跟人
你咪試下一個人走去溫書囉

人以群分物以類聚,但我呢個窮閪啲fd全部都好撚有米

我都因為興趣所以識到好多名校fd
我知佢地屋企都有問題,但人地屋企有錢,有細到大讀d英中名校,我就由細到大中文垃圾學校。

答我啦仆街,剩撚係識怨,順便答撚埋我港英有咩發圍機會啦

你搵工用jobsdb
人地一早靠世伯搵到大公司offer

講故台d講故佬,自彈自唱放上youtube 果d 都拎黎講
佢地正職做緊乜你知唔知架?(利申: 唔知)
靠呢d 唔穩定既收入維生, 咪又係要屋企無負擔, 唔等錢開飯先做得到

得啦,又怨啦,上面話港英時代機會多過依家,我咪講家陣資訊咁發達,你想人認識自己更加易,只要放上網就得,依家講埋比機會你地,又去到瀨屋企,冇得救

有錢人資訊唔發達???
個重點係有錢人有更多你用唔到既資源去求學,上位,識人,享受,同打機一開始更多資源一樣
窮人???平時生活已經要諗點省,食個中午都唔敢過30蚊,啲精力就諗點去解決日常生活,惶論點上位

不如你答左我港英時代有邊啲好多發圍機會先啦

答你啦柒頭,法律界為例,戴耀廷年代有個法律學位已經擔保將來非富則貴,而家飽和晒,學歷再高再好分分鐘都只係捱騾仔,離地小陣啦柒頭皮
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

帶套囉計計計,生得就預咗架啦

你講得出呢d, 肯撚定唔係果個年代出世,你知唔知你所講既做生意,有幾多個97破產之後損手爛腳收場,我身邊就唔少例子,唔好講到真係撚易發圍啦。

97後仲係咪港英呀

你想瀨,你點都可以瀨架

瀨?
我唔覺自己失敗又何需瀨
只係叫人養唔起唔好生,唔好搞到下一代受罪
係香港,窮係大罪

既然你唔覺自己失敗,唔需要叫人唔好生架,佢地生完都可能覺得自己唔失敗架。你已經係個勵志既例子啦

你識玩crazy mode 係你本事啫, 唔係人人都識都捱得過架嘛
你而家同d 廢老屌柒後生仔唔捱得有咩分別?

況且而家講自殺學童, 目光無成年人睇得咁遠
只知想要既野自己屋企呢一世都未必會比到, 永遠得個恨字, 讀書又辛苦競爭大壓力大, 父母生佢出黎就係為想第時有人養(你睇樓上d 仆街父母點對自己d 仔女), 大人都未必頂得順唔抑鬱啦
如果以上問題唔係關個錢字, 已經解決到一大半

唔係本事,只係將有限資源發揮到最大,而唔係每次哂幾個鐘係網上面怨天怨地。我十幾廿歲果陣都好似你地咁怨架,但怨完又點,咪又係要生活,咁點解唔把握任何時間同機會? 我講既Linkedin同jobsdb的確work, 你放cv放portfolio上去,自然有人主動搵你

直線屌撚柒你啦,我家境係垃圾窮閪,靠自己考入港大法律,後來靠自己搭人脈搵到個資深大律師做師傅,另外考入ivy league嘅其中幾間比左offer我,但因為錢問題要係香港讀
而家先知入外國名校條路易行好多,大把外國名校fd讀書時期輕鬆過我都仲有好工做
有錢我晨早入去識晒成班Harvard, Yale, Columbia,過住愉快生活
就係因為家境搞到自己玩crazy mode,人地就玩easy mode
而家講緊因爲窮限制左有能力嘅人嘅發展,令佢地有志難伸,伸到都要走多好多彎路呀屌
陰公 得3個離地私樓仔負皮 咁又係 你窮你事 關佢哋咩事

FTFY
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞