自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
Agger
巴打好慘,你而家畢業未,做緊盛行收入夠唔夠自理?

絲打
係外國讀緊大學
因此比佢屌多兩錢重,話我嘥佢錢
話我唔感恩佢肯供我咁多錢

但其實係佢睇唔起我係hku或者cu讀文科(本身入咗)
話文科冇出路,乞食,應該讀理科同商科
但我係文科同社科人,完全讀唔到理科
佢就踢我去外國讀書讀文科,希望條路好過係香港讀
咁我呢點冇嘢唔同意佢嘅,文科除咗law係真乞食我都知道
加上我唔想再麻煩到啲收留我咁多年嘅親戚
亦唔想對住佢,見親面就屌我嘥佢錢因為我拎唔到好成績
所以我就生平唯一一次認同佢而出咗國

但出咗國之後佢係唔會停
whatsapp我就係屌我拎唔到外國嘅first hon
又屌我唔係哈佛牛劍讀,話人哋個仔女讀緊
話白供我去外國(非野雞,但唔係最top)
依家就煩緊我畢業一定要搵到政府工
加人工要分至少一半比佢袋

你老母都on9 商科都係乞食
你外國係邊個國先?
美國你讀文科商科都係乞食

美國讀商科乞食
問過wharton, haas, booth, Sloan, stern... 等等business school 未

你係美國公民咪唔乞食囉
你F1 visa就乖乖地讀STEM算啦

你係咪假嫁,讀得呢啲business school 返港入ibank輕鬆啦,STEM
STEM好有用,如果你靠呢啲知識創立到第二個Microsoft/facebook
新角度

幾好

絲打
係外國讀緊大學

但出咗國之後佢係唔會停

你外國係邊個國先?

美國讀商科乞食
問過wharton, haas, booth, Sloan, stern... 等等business school 未

你係美國公民咪唔乞食囉

你係咪傻嫁,讀得呢啲business school 返港入ibank輕鬆啦,STEM
STEM好有用,如果你靠呢啲知識創立到第二個Microsoft/facebook

絲打
係外國讀緊大學

但出咗國之後佢係唔會停

你外國係邊個國先?

美國讀商科乞食

你係美國公民咪唔乞食囉

你係咪傻嫁,讀得呢啲business school 返港入ibank輕鬆啦,STEM

如果你讀得呢啲商學院返香港搵工係超易
但係美國搵工係難過STEM
呢樣野我100%肯定
我老母成日叫我養掂自己先算。
講得幾啱

絲打
係外國讀緊大學

但出咗國之後佢係唔會停

你外國係邊個國先?

美國讀商科乞食

你係美國公民咪唔乞食囉

如果你讀得呢啲商學院返香港搵工係超易
但係美國搵工係難過STEM
呢樣野我100%肯定

都唔會囉,搵好工係唔會有問題,大把人去到wall street做
美國商科咁勁都好意思講乞食
跨代貧窮咪就係咁來的
讀唔讀得書搵唔搵到錢,又咪取決於父母教育方式同DNA,可惜兩樣都係窮人輸
所以窮人真係唔好生
拎綜援生8件垃圾出黎,究竟呢種父母個心點諗野?
屋企算幾有錢
但爸爸媽媽都會成日叫我讀好d書
雖然佢地從來唔會「幫我選科」
但係有時都feel到佢地無意中帶黎既壓力
不嬲華人社會大多數都係生仔當投資
點解要講個真相出來....
好殘酷
最慘係老母話:生你出黎係意外
窮人父母養育下一代, 他們總是有這樣的思維

1.只要努力讀書, 將來找份好工就可以脫貧, 改變人生.
和古代萬般皆下品, 惟有讀書高一樣. 讀書讀得好可以做官, 同樣地, 現在讀好書可以找份好工, 將來前途無憂.
他們不時受到一些新聞啟發: 天水圍單親悲情青年, 憑住個人努力考取10a, 入讀醫科; 深水步基層學生, 憑自身努力考取10a, 將來目標成為醫生等
他們深信, 只要下一代讀好書就可以改變一家人命運, 甚至"九族升天".
所以窮人的家庭, 往往不斷迫子女讀書, 讀書再讀書, 娛樂打機是沒有用的, 不可以! 因為讀書是窮人父母的將來希望和寄托

2.養育下一代, 是為了養兒防老, 有家用, 將來有人擔幡買水, 傳宗接代.
窮人的兒女, 他們年幼時, 當然要不斷迫他們努力讀書, 將來才較大機會找份好工(人工高些, 家用又多些. 最好是醫生, 律師這些tim, 和親朋戚友講出來, 自己也可以一吐自己是窮人之氣)
他們長大出來工作後有家, 老年時當然靠他們養, 有他們照顧
簡單來講, 對於他們來說, 養育下一代好處多多

3.他們相信天生天養, 但同時又相信靠努力就可以改變一家貧窮既命運
他們無視環境, 培育, 資源援助, 圈子, 家底, 天份, 人脈, 運氣等因素, 相信天生天養(不用付出), 然後靠下一代努力(讀書+工作)回饋他們, 改變一家貧窮既命運
不用付出, 得到回饋是他們的最終內心想法

其實窮人家庭, 之所以成為窮人低下階, 有著很多根本性因素. 明顯這是思想性多於物質性.
香港經濟起飛30年(67年暴動到97年回歸); 中國經濟起飛30年(78年改革開發到08年京奧)

當日美好的光景, 買新鴻基/中電/hsbc/港燈之類財息兼收;買樓收租;做生意致富;做份政府工;在公司做高層老屎忽, 根本一d也不難, 就算不成為有錢人, 要成為中產, 難度不大
很明顯窮人有他們窮人思維, 才會成為窮人. 而我相信貧窮很大機會跨代性遺傳下去. 當日經濟起飛, 他們尚且如此, 現在香港和中國經濟都下坡, 能夠力挽狂瀾的單親悲情青年醫生又有多少個呢

好sad but 寫得好
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

絲打
係外國讀緊大學

但出咗國之後佢係唔會停

屋企有錢供妳都會咁怨妳架咩?

利申 倫敦讀時裝 勿相認

你最好即刻溝件鬼佬結婚入埋籍唔好再返香港
我呀爸完全全養兒防老
成撚日覺得我要照顧全天候standby
出去玩又比說話聽話咩仔大仔世界
比家用又話唔夠洗
煩撚到
一個字 : 蠢

一百萬個同意
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

好慘
巴打呢家讀緊書定做緊野
望子成龍,不切實際,自己係咩料先得架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞