自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
唔好父母怨仔女 仔女怨老豆
一家人日日你算我我算你 咁真係好容易有命案發生

利申: 一仔一女

有得唔怨咩,未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time
入到大學,有錢人諗點玩,窮撚就日做夜讀,玩都無玩過呀,手提電腦都無呀

入到大學都淨係睇到補習唔補習/配套唔配套
真係柒左d, 完全自己問題

又, 有d身光頸靚同學, 其實都係自己瘋狂part time得返黎
(好明顯你識唔到呢d朋友)
又, 眼見班有錢仔有錢妹又真係好勤力, 連走堂去拍拖都冇

日怨夜怨幫唔到你d咩

利申 大學都冇notebook, 屋企書枱都冇
咁父母都係想子女好
畀壓力佢地都係想佢地能夠脫貧

離地離到上外太空

你自己咩料,望下塊鏡先,係以前港英政府之下,機會咁多都發圍唔到,仲望個細路

窮人永遠就係唔睇現實,信埋啲假希望
賭又係,湯水又係,生個仔都係

不如你答港英時代有咩發圍機會? 係其他人眼中,依家發圍機會仲大架,你又發唔到?

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你都on9,家陣資訊咁發達,搵工有jobsdb, 搵人脈有Linkedin, 你創作既可以隨時放上網,隔離講故台幾多講故佬,幾多人自彈自唱放上youtube, 以前有呢啲機會?

答我啦仆街,剩撚係識怨,順便答撚埋我港英有咩發圍機會啦

你搵工用jobsdb
人地一早靠世伯搵到大公司offer

講故台d講故佬,自彈自唱放上youtube 果d 都拎黎講
佢地正職做緊乜你知唔知架?(利申: 唔知)
靠呢d 唔穩定既收入維生, 咪又係要屋企無負擔, 唔等錢開飯先做得到

得啦,又怨啦,上面話港英時代機會多過依家,我咪講家陣資訊咁發達,你想人認識自己更加易,只要放上網就得,依家講埋比機會你地,又去到瀨屋企,冇得救
見到死個D屋企都唔係最窮,係咪最窮既已經睇化晒

窮人活得唔開心,去死未必唔係一種解脫
agger

老豆果邊有錢
老母果邊冇錢

教育方式高下立見

同樣身為窮撚,我唔會怪佢地屌佢地唔珍惜生命,因為我明白
從來讀書好冇讚過,差左就屌到你啪啪聲,仲叫我去考鏟車牌做地盤(佢真心想)
點解唔搬出去
我指負擔到租全的人

租完樓又無積蓄
唔好父母怨仔女 仔女怨老豆
一家人日日你算我我算你 咁真係好容易有命案發生

利申: 一仔一女

有得唔怨咩,未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time
入到大學,有錢人諗點玩,窮撚就日做夜讀,玩都無玩過呀,手提電腦都無呀

真係柒左d, 完全自己問題

又, 有d身光頸靚同學, 其實都係自己瘋狂part time得返黎
(好明顯你識唔到呢d朋友)
又, 眼見班有錢仔有錢妹又真係好勤力, 連走堂去拍拖都冇

日怨夜怨幫唔到你d咩

利申 大學都冇notebook, 屋企書枱都冇

有同無差幾遠呀,有人幫你分析曬試卷,自己咪省多啲時間做其他野囉
當然有配套都可以柒既,但無配套就更加易柒

從來無要人幫我,只係叫人養唔起咪撚生,唔好害人出世玩crazy mode
我突然間有個諗法

其實會唔會係社交平台的興盛都係導致窮人仔女自殺的原因

而家中產至有錢人的小朋友
個個都可以分享自己的生活
例如 屋企人帶佢去歐洲旅行
屋企人帶佢地去邊度食好西

而窮人仔女只可以日睇夜睇同學仔的 ig fb
個心一定好妒忌
點解人地呀爸呀媽可以比到咁多野佢地
但自己呀爸呀媽就係淨係識要求自己
如是者越諗越負面
覺得自己的人生好痛苦

但以前都係有有錢同學仔
但同而家的數量一定少得多
果陣差唔多個個都窮光蛋
有公屋住已經好好
咁果陣的小朋友當然無咁負面
個個起跑線都差唔多
所以我好憎聽到d老一輩講的
我細細個都係咁捱喇
以前大把人陪你捱呀
而家呢 日日碌fb ig 個個同學都食好西
我就日日飲魚蛋雞翼湯
再比你地日嘈夜嘈

放過我地喇 窮人真係唔好生仔

上次毒撚遊日本,食飯聽到隔離檯有個老母同個仔話20幾年前今日係同一張檯喂奶,跟手個仔話,係咩唔記得啦,話淨係記得細過係xxx應該北歐之類地方),睇極光,全程有講有笑,我都鄧佢地開心,一諗到自己三十歲前都似白過咁,心情就好撚覆雜

你呢D叫怨父母怨到痴鳩左線
我咪又係成廿歲人,有工做,先有錢去旅行第一次搭飛機
你呢D就真係窮撚思想喇,將人生既失敗歸咎於細個無旅行呢D濕星野

點解你會覺得我將人生既失敗歸咎於細個無旅行呢D濕星野?
其實我係想表達窮得來都可以有一家人嘅回憶咁解,冇話一定去邊度旅行,開心嘅話去日本城都得

無得旅行只係貧富差距既例子

咪就係 我想帶出既係貧富既差距係在細節中
唔係因為冇得去旅行就怨父母

睇到呆撚咗

咁你點睇咁多學生自殺?

社會價值觀,貧富差距,做成壓力,利益產生磨擦,甚至絕望,又得不到開導,會好易令人諗埋一邊,只係成年人相對有更多舒發渠道先比學生自殺嘅機會細
讀得書少,以上講到1999
其實係咪得香港先咁多學童自殺?
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你自己咩料,望下塊鏡先,係以前港英政府之下,機會咁多都發圍唔到,仲望個細路

不如你答港英時代有咩發圍機會? 係其他人眼中,依家發圍機會仲大架,你又發唔到?

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你都on9,家陣資訊咁發達,搵工有jobsdb, 搵人脈有Linkedin, 你創作既可以隨時放上網,隔離講故台幾多講故佬,幾多人自彈自唱放上youtube, 以前有呢啲機會?

你搵工用jobsdb

靠呢d 唔穩定既收入維生, 咪又係要屋企無負擔, 唔等錢開飯先做得到

得啦,又怨啦,上面話港英時代機會多過依家,我咪講家陣資訊咁發達,你想人認識自己更加易,只要放上網就得,依家講埋比機會你地,又去到瀨屋企,冇得救

有錢人資訊唔發達???
個重點係有錢人有更多你用唔到既資源去求學,上位,識人,享受,同打機一開始更多資源一樣
窮人???平時生活已經要諗點省,食個中午都唔敢過30蚊,啲精力就諗點去解決日常生活,惶論點上位
上一代 1成人唔駛捱
依一代 4成人唔駛捱
分別係依度

你呢D叫怨父母怨到痴鳩左線
我咪又係成廿歲人,有工做,先有錢去旅行第一次搭飛機
你呢D就真係窮撚思想喇,將人生既失敗歸咎於細個無旅行呢D濕星野

點解你會覺得我將人生既失敗歸咎於細個無旅行呢D濕星野?
其實我係想表達窮得來都可以有一家人嘅回憶咁解,冇話一定去邊度旅行,開心嘅話去日本城都得

無得旅行只係貧富差距既例子

咪就係 我想帶出既係貧富既差距係在細節中
唔係因為冇得去旅行就怨父母

睇到呆撚咗

咁你點睇咁多學生自殺?

社會價值觀,貧富差距,做成壓力,利益產生磨擦,甚至絕望,又得不到開導,會好易令人諗埋一邊,只係成年人相對有更多舒發渠道先比學生自殺嘅機會細
讀得書少,以上講到1999

咁點解決?
有無建議
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

算啦唔使咁認真解釋
反正好多人就係鍾意將自己嘅失敗賴落別人度
千錯萬錯都係人哋,自己只係懷才不遇
香港地成日教人要成功,卻冇教過人要點接受平凡同失敗

大學full grant冇搵pt照樣開心過,人地有錢關我撚事咩
上一代 1成人唔駛捱
依一代 4成人唔駛捱
分別係依度

有錢人比例多左
窮人更加顯得7

同樣身為窮撚,我唔會怪佢地屌佢地唔珍惜生命,因為我明白

窮撚入黎想埋怨下,取下暖都唔得,
咁都要比有錢人屌我唔努力,唔珍惜,
唔通窮人連上連登權利都無
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你搵工用jobsdb

有錢人資訊唔發達???
個重點係有錢人有更多你用唔到既資源去求學,上位,識人,享受,同打機一開始更多資源一樣
窮人???平時生活已經要諗點省,食個中午都唔敢過30蚊,啲精力就諗點去解決日常生活,惶論點上位

不如你答左我港英時代有邊啲好多發圍機會先啦
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

算啦唔使咁認真解釋

從來無覺得自己失敗,但叫人唔好害人玩crazy mode
有錢人讀書唔成,可以試下去外國野雞大學,再唔係就可以㨂自己興趣發展,生活
窮人讀書唔成,拿拿林好去搵份奴工啦,一家等你開飯
其實係咪得香港先咁多學童自殺?

不是

日本與泡菜都多的
因為資本主義、儒學、科舉精神混合下的惡果
未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time
啲人問我做乜唔上莊識下人,享受下大學生活

ulife???窮人u乜撚life,諗方法搵多少少,諗下點解決下一餐,點樣買部好少少既手提電腦仲好

明明都讀到上大學啦,理應對自己嘅環境同將來都有一定程度嘅認識,應該識諗先啱喎

認識多左咪知你一世都追唔到班有錢人
所謂希望,就係有錢人吹出來等你做佢奴隸

做撚佢地吹咩,又或者人地有錢人根本wfc,我係窮撚,一早知追唔到佢地啦,上面只係想帶出,如果對自己夠了解,點會上到大學先來作比較
講得好中
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

算啦唔使咁認真解釋

因為有錢人永遠唔會知咩叫窮,
一出世就一帆風順,
有無試過中學永遠唔敢裝便服?
因為屋企件件都係二手衫穿洞,
裝番學比人笑到面黃,
裝白飯魚上pe堂係常識,
課外活動唔比去因為無錢,
比同學笑自閉但唔敢還口,因為窮
有錢人識條毛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞