自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
自己窮,乜都俾唔到啲仔女。d 仔讀書時連學費都唔夠俾,仔女想買多啲書睇買多啲資源讀好書都難。

之後又要求仔女讀乜讀物搵大錢,屌你咩。

當仔女為咗錢為咗前途而頂佢嘴,佢就會話我咁辛苦生你出黎養你咁多年,你敢唔順我意?咁你嫌辛苦當年就咪撚生啦

根本生得出就有責任養大佢,唔好講到係恩惠
屋企算幾有錢
但爸爸媽媽都會成日叫我讀好d書
雖然佢地從來唔會「幫我選科」
但係有時都feel到佢地無意中帶黎既壓力

咁公道講句係人都想自己仔女讀好d書
唔同在於點解要/點樣令佢地讀好d書
有錢人係體會唔到窮人家庭有幾恐怖,心理質素差少少都精神病
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

好慘
巴打呢家讀緊書定做緊野

自己搵錢自己駛,關佢地咩事
讀書係靠自己,當然有錢有環境的,優勢會好好多。但係7,8成都係講天份。
讀到書等於搵到錢無錯,有幾多係讀到書搵唔到錢?(唔好同我講入到大學叫讀到書,大學生一街都係)讀唔到書都可以搵到錢,但唔該你地實際點,搵到先好講)
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

巴打同我幾似
我而家出左黎做野一年飛夠7次理撚得佢地

同埋其實飛日本同飛台北唔爭得好多架咋
當係股票,投資工具 呢個真係劣根性

好慘
巴打呢家讀緊書定做緊野

緊係讀書 「唔讀多d書第日點揾份好工」
自問自己係有心,努力讀書 成績唔係話好好 但都唔算差
唔好咁mean啦
差唔多可以話係懂性之後已經有諗自殺
只係永遠最後一步都係怕痛怕殘廢但又死唔去
又唔想死係親戚屋企,麻煩到人哋覺得過意唔去

上到高中開始意識到忍多幾年就可以脫離魔掌
個人就開朗咗好多
倒返轉依家係父母嘅驚慌期
佢依家見親面屌我,都一定會屌一句: 「你係咪想嘥曬我啲錢之後唔回報我?」

講真就算你唔俾又點,唔通真係追債咁追咩

最好既方法就係每個月自動過數畀佢地,但完全唔見面,令佢明白呢段關係確實只建基於錢之上
中國人養兒防老嘅思想真係害死唔小人

自己冇能力養就咪鬼生啦,生咗出來又俾唔到好嘅資源/教育佢地,又期望多多望兒成龍咁

窮人仔女一出世好似揹負住成身債咁

人地正常家庭喺嗰開開心心資源充足嘅環境成長,你就由出世乜都冇,自卑心態下成長
如果有得share上facebook我會分享樓主呢段文
道出公屋仔心聲
我就好彩少少 無比人逼交家用
但讀書時除左一日40蚊 連搭車 基本上乜都無
唯有出去打工 讀書莫講話同同學食飯 連翻學搭車就唔夠錢 (九龍出港島翻HD)
讀完出黎搵得一萬蚊多少少
翻工食飯搭車得翻一半
寧願洗左舊錢 都唔會拎去儲 係因為你知自己就算你不吃不喝成份糧拎去儲都買唔起樓
班中學生就係睇透左 就算成年讀完大學 出到黎社會都無用 先決定咁樣
加上好多都因為覺得自己比屋企人有經濟壓力 先決定咁做
(利申 有逝去的屋企人
如果香港有安樂死... 我唔敢想像有幾多個後生死

btw點解香港唔推安落死?
窮人父母最鍾意講咁辛苦湊大你乜乜乜
但係其實好多都係政府資源
住又住公屋
睇政府醫生
讀公立學校
食魚蛋雞翼湯
幾歲就流連街頭
都唔知班父母到底付出咗啲乜
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

咁辛苦就咪撚生啦屌你
你唔好彩生個白癡唔通dum 佢去堆填區
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

點解要覺得生個仔出黎 個仔應份要還比你
呢樣就明顯分別到西方國家同中國傳統思想既分別
你地自己扑野開心 搞到件副產品生出黎
唔怪自己唔用套 到要負責任去處理副產品啦
就怪個副產品比唔到著數你
如果香港有安樂死... 我唔敢想像有幾多個後生死

btw點解香港唔推安落死?

其實安樂死都好似唔係一定批你死
要有醫生之類睇過,覺得你好痛苦好有需要先至批
而依家香港啲廢中廢老只會話你無病呻吟
話你小小事都捱唔住
點會批你安樂死

仲未榨幹榨淨
點會比你死
好彩係女人,講到明唔會養佢
細個對我好d都諗下,當初無尋死,留返條命睇你點折墮

生左個生命無責任要養大佢?講到好似恩賜咁
生仔女搞到自己辛苦,但無人叫你生,唔生咪雙贏囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞