自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
窮,9成唔識教仔
好多窮人思想>天生天養,又唔曉同仔女籌劃,一係打鬧一係奚落
一味恨錢但又唔識好好培育

種瓜種瓜

靠自己開竅
利申,好在開到
個post根本係比有錢人笑柒班窮撚

個個入黎都外國讀書,仲要讀時裝

窮撚

其實呢個可能係好多人唔開心既原因
有比較就會好灰,我自問算叻,但都比唔上啲超級有家底既廢柴富二代...
所以我都好撚憎啲串柒柒既二世祖
都好憎啲又拜金又刷鞋既垃圾

點解有錢人可以咁串?係因為有太多人一見到人揸跑車就出哂水,班二世祖就自然會覺得自己好撚威。
如果香港大部份人係成熟到見到一架超跑望都唔望一眼,咁呢個社會就有救

窮閪表示best fd身家過百億,家住2.5億豪宅,屋企有酒窘影音室健身房兼背山面海,係美國讀書又揸波子返學,所以真係咩有錢佬野都見過晒
識朋友係好重要,窮閪無父幹惟有出外靠朋友

同意
所以有時唔好話入名校無用,你愈入top既學校愈有機會識到top既人

完完全全同意由細群咩人好大機會說會變咩人
你試下全級食煙吸酒跟人
你咪試下一個人走去溫書囉

人以群分物以類聚,但我呢個窮閪啲fd全部都好撚有米

我都因為興趣所以識到好多名校fd
我知佢地屋企都有問題,但人地屋企有錢,有細到大讀d英中名校,我就由細到大中文垃圾學校。

老老豆豆,縱使自己係窮閪,不過出到黎打交道同分享自己見識視野會令個個都以為我屋企有返咁上下,但好多都係透過自己開竅同埋堆有錢fd,真諷刺
真係有父母咁樣嫁咩?父母最大嘅心願唔係仔女健康平安快樂咩

梗係有
誇張到連親戚都會比壓力我
當我係股票咁
就算佢無買
都會笑都會講我壞話
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸
但我哋明顯唔係講緊你呢啲正常父母啦

冇人想一出世就窮,大部分父母都想留返最好既野比子女。

我知自己係好幸運既一群,未必個個父母都好似我咁唔使擔心太多關於錢既野。但我覺得你地唔應該咁樣睇你地老豆老母。

你呢啲思想咪搞到人自殺囉
乜撚嘢天下無不是之父母
事實就係有一堆變態父母虐待子女
利申:見過無數家庭悲劇

講到身同感受咁,如果你覺得自己父母咁差,你唔離家出走?斷絕父子關係?

俾人揸住春袋有咁易走呀?
仲有香港無斷絕父子關係呢樣野
除非法庭判撚左個父母唔合適做監護人,否則十八歲以下拎證件一撚樣要父母簽名

咁你應該更加努力讀書做野,過左18歲咪走

個世界唔係淨係得呢兩樣野
我知我咁講好似好離地,但係現今世代周圍都有Internet,得閒上網睇下Quora 聽下TED talk已經學到好多嘢,而且搵食有好多唔同options,邊款啱自己咪揀邊款囉,唔係一定要死follow個咁僵化嘅system架嘛
所以d人成日將學生自殺賴落tsa到根本唔撚關事

以前考tsa根本輕輕鬆鬆,從來唔使話操卷呀盛,仲有得早放正過平時返學

根本就係d on9窮撚家長逼死自己仔女

又唔係完全唔關事
窮撚思想家長唔識分對錯,覺得學校叫你做就係啱
學校迫完屋企再迫真係迫死人

窮撚

有比較就會好灰,我自問算叻,但都比唔上啲超級有家底既廢柴富二代...

點解有錢人可以咁串?係因為有太多人一見到人揸跑車就出哂水,班二世祖就自然會覺得自己好撚威。
如果香港大部份人係成熟到見到一架超跑望都唔望一眼,咁呢個社會就有救

窮閪表示best fd身家過百億,家住2.5億豪宅,屋企有酒窘影音室健身房兼背山面海,係美國讀書又揸波子返學,所以真係咩有錢佬野都見過晒

同意
所以有時唔好話入名校無用,你愈入top既學校愈有機會識到top既人

你試下全級食煙吸酒跟人

我知佢地屋企都有問題,但人地屋企有錢,有細到大讀d英中名校,我就由細到大中文垃圾學校。

老老豆豆,縱使自己係窮閪,不過出到黎打交道同分享自己見識視野會令個個都以為我屋企有返咁上下,但好多都係透過自己開竅同埋堆有錢fd,真諷刺

咁咪係囉,你有本事做到,但呢度好多人係冇盡力去做喎,連冇得補習都有得屌
留名
我一直好宣揚,對不負責任的父母,要更加不負責任
我當時小學未畢業已經想自殺 (好彩自己用的方法on9﹐完全傷唔到自己)
所以一入U即刻搬走,寧願自己辛苦都唔會搬返去住

佢地而家老左養唔養到自己都唔關我事

唔比家用
已贏在起跑線

將來如果有仔女,我一定唔問佢拎家用

X2
喺屋企住都話當俾食飯錢燈油火蠟(但都係自發啦)
出黎住仲要俾真係好撚慘..駛費已經夠大
窮人生仔正仆街!😡😡🔫

你講得出呢d, 肯撚定唔係果個年代出世,你知唔知你所講既做生意,有幾多個97破產之後損手爛腳收場,我身邊就唔少例子,唔好講到真係撚易發圍啦。

97後仲係咪港英呀

你想瀨,你點都可以瀨架

瀨?
我唔覺自己失敗又何需瀨
只係叫人養唔起唔好生,唔好搞到下一代受罪
係香港,窮係大罪

既然你唔覺自己失敗,唔需要叫人唔好生架,佢地生完都可能覺得自己唔失敗架。你已經係個勵志既例子啦

你識玩crazy mode 係你本事啫, 唔係人人都識都捱得過架嘛
你而家同d 廢老屌柒後生仔唔捱得有咩分別?

況且而家講自殺學童, 目光無成年人睇得咁遠
只知想要既野自己屋企呢一世都未必會比到, 永遠得個恨字, 讀書又辛苦競爭大壓力大, 父母生佢出黎就係為想第時有人養(你睇樓上d 仆街父母點對自己d 仔女), 大人都未必頂得順唔抑鬱啦
如果以上問題唔係關個錢字, 已經解決到一大半

唔係本事,只係將有限資源發揮到最大,而唔係每次哂幾個鐘係網上面怨天怨地。我十幾廿歲果陣都好似你地咁怨架,但怨完又點,咪又係要生活,咁點解唔把握任何時間同機會? 我講既Linkedin同jobsdb的確work, 你放cv放portfolio上去,自然有人主動搵你

直線屌撚柒你啦,我家境係垃圾窮閪,靠自己考入港大法律,後來靠自己搭人脈搵到個資深大律師做師傅,另外考入ivy league嘅其中幾間比左offer我,但因為錢問題要係香港讀
而家先知入外國名校條路易行好多,大把外國名校fd讀書時期輕鬆過我都仲有好工做
有錢我晨早入去識晒成班Harvard, Yale, Columbia,過住愉快生活
就係因為家境搞到自己玩crazy mode,人地就玩easy mode
而家講緊因爲窮限制左有能力嘅人嘅發展,令佢地有志難伸,伸到都要走多好多彎路呀屌

基本認同 容我補充多啲
做乜都睇你能力 包括你點樣利用僅有資源 你點樣玩crazy mode 你點樣係社會生存
玩唔掂 自己唔自知 睇唔出真實世界係點樣
果個人都係死撚咗算數

同意

你試下全級食煙吸酒跟人

咁咪係囉,你有本事做到,但呢度好多人係冇盡力去做喎,連冇得補習都有得屌

我覺得最重要係人窮志不窮,將對現況嘅不滿化為上流嘅動力,我無時無刻都諗緊自己人生計劃,諗緊點樣得到財務自由
其實我好早就知自己人生目標(中三左右)小二就因為見到小六派位識左啲名校名立志要考入名校,我覺得窮閪唔靠自己開竅一定會收皮,要自救
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

又嚟blame the victum
將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

事實上有好多係以為自己生於有錢家庭就會改變到自己能力

能力係天生ge,廢柴永遠都只會係廢柴,你要仆住認我都吹你唔漲

重點係,生於有錢家庭幾廢都會有錢,而生於窮撚家庭廢就真係食得屎
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

能力係天生ge,廢柴永遠都只會係廢柴,你要仆住認我都吹你唔漲

重點係,生於有錢家庭幾廢都會有錢,而生於窮撚家庭廢就真係食得屎

但我笑緊ge一堆又窮又廢,都唔願努力,反而花精神去埋怨ge人

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

btw呢句聽落係酸緊 希望你唔係啦

窮撚

同意

你試下全級食煙吸酒跟人

無得補習係講緊窮人既讀書環境比普通人慘,無得接受更好既資源

你想瀨,你點都可以瀨架

瀨?
我唔覺自己失敗又何需瀨
只係叫人養唔起唔好生,唔好搞到下一代受罪
係香港,窮係大罪

既然你唔覺自己失敗,唔需要叫人唔好生架,佢地生完都可能覺得自己唔失敗架。你已經係個勵志既例子啦

你識玩crazy mode 係你本事啫, 唔係人人都識都捱得過架嘛
你而家同d 廢老屌柒後生仔唔捱得有咩分別?

況且而家講自殺學童, 目光無成年人睇得咁遠
只知想要既野自己屋企呢一世都未必會比到, 永遠得個恨字, 讀書又辛苦競爭大壓力大, 父母生佢出黎就係為想第時有人養(你睇樓上d 仆街父母點對自己d 仔女), 大人都未必頂得順唔抑鬱啦
如果以上問題唔係關個錢字, 已經解決到一大半

唔係本事,只係將有限資源發揮到最大,而唔係每次哂幾個鐘係網上面怨天怨地。我十幾廿歲果陣都好似你地咁怨架,但怨完又點,咪又係要生活,咁點解唔把握任何時間同機會? 我講既Linkedin同jobsdb的確work, 你放cv放portfolio上去,自然有人主動搵你

直線屌撚柒你啦,我家境係垃圾窮閪,靠自己考入港大法律,後來靠自己搭人脈搵到個資深大律師做師傅,另外考入ivy league嘅其中幾間比左offer我,但因為錢問題要係香港讀
而家先知入外國名校條路易行好多,大把外國名校fd讀書時期輕鬆過我都仲有好工做
有錢我晨早入去識晒成班Harvard, Yale, Columbia,過住愉快生活
就係因為家境搞到自己玩crazy mode,人地就玩easy mode
而家講緊因爲窮限制左有能力嘅人嘅發展,令佢地有志難伸,伸到都要走多好多彎路呀屌

基本認同 容我補充多啲
做乜都睇你能力 包括你點樣利用僅有資源 你點樣玩crazy mode 你點樣係社會生存
玩唔掂 自己唔自知 睇唔出真實世界係點樣
果個人都係死撚咗算數

重點就係窮人生仔女有冇諗過因爲自己能力不足令到子女走多好多彎路,至少我無能力我唔會生
唔係話要縱容佢變港孩
簡單一句佢考到入Harvard但無錢交學費同負擔生活費已經無左個大好機會...雖然呢啲係extreme case,但引申落黎我想帶出嘅係父母為左子女福祉應該係能夠有能力提供環境讓子女健康良好成長下先好生囉
好似我呢啲由細到大零栽培開竅靠自己真係比其他人行多好多彎路

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

但我笑緊ge一堆又窮又廢,都唔願努力,反而花精神去埋怨ge人

無能力俾個好環境而生你出來
點解唔可以埋怨父母
最慘係當你真係天生天養。靠自己努力既時候班窮人思想既父母就會high覺得係自己教得好,養大你好撚自豪,仲要你感恩

但又唔諗其實生個仔/女出來,其實個仔/女係無得揀唔出世
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸
但我哋明顯唔係講緊你呢啲正常父母啦

冇人想一出世就窮,大部分父母都想留返最好既野比子女。

我知自己係好幸運既一群,未必個個父母都好似我咁唔使擔心太多關於錢既野。但我覺得你地唔應該咁樣睇你地老豆老母。

你呢啲思想咪搞到人自殺囉
乜撚嘢天下無不是之父母
事實就係有一堆變態父母虐待子女
利申:見過無數家庭悲劇

講到身同感受咁,如果你覺得自己父母咁差,你唔離家出走?斷絕父子關係?

俾人揸住春袋有咁易走呀?
仲有香港無斷絕父子關係呢樣野
除非法庭判撚左個父母唔合適做監護人,否則十八歲以下拎證件一撚樣要父母簽名

咁你應該更加努力讀書做野,過左18歲咪走

個世界唔係淨係得呢兩樣野
我知我咁講好似好離地,但係現今世代周圍都有Internet,得閒上網睇下Quora 聽下TED talk已經學到好多嘢,而且搵食有好多唔同options,邊款啱自己咪揀邊款囉,唔係一定要死follow個咁僵化嘅system架嘛

問題係你係個system點都輸俾班有錢人,一世贏唔到
最慘係當你真係天生天養。靠自己努力既時候班窮人思想既父母就會自high覺得係自己教得好,養大你好撚自豪,仲要你感恩

但又唔諗其實生個仔/女出來,其實個仔/女係無得揀唔出世

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

我有乜要酸
你自己爬下呢d父母post,有唔少人都抱持呢種諗法
真係有父母咁樣嫁咩?父母最大嘅心願唔係仔女健康平安快樂咩

大撚把

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

我有乜要酸
你自己爬下呢d父母post,有唔少人都抱持呢種諗法

唔會改變到自己能力,但即使你係垃圾都可以上到位
關於呢個topic,我想講下個人經歷

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑
CE18分考上去(我讀舊制文商科)

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:你唔可以就咁去架
我:點解呀?
老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?
我:投資都會有風險架喎(我果陣負面都唔識嬲)
老母:所以你咪唔可以去死囉,你走左我一蚊都無

你地世界美好,唔係代表其他人既世界都咁美好架
呢一句我真係會記一世

同我一樣

我話我想自殺 想死 做人好辛苦

佢話
你咪死啊 比左咁多錢養大你 晒晒啲錢嫁
要死都唔好係屋企死 出去搵地方死

呢段野 我聽過幾次 中學 幾年前
除左以上呢啲說話 冇再講其他野

我以前有抑鬱 唔小心同佢講左 因為我係屋企成個震晒抖唔到氣 佢仲係咁鬧我 完全唔停 我仲要求佢可唔可以放過我唔好出聲住 我成個人好唔舒服郁唔到
如果唔係都唔會同佢講

佢話
你要癲就出去癲 唔好係屋企搞埋晒啲咁既病 都唔知點解惹埋晒啲咁既病

紅字個d講完分分鐘比人斬撚死
好中
好彩我只係老母係咁,老竇就淨係希望我可以健康成長 第時生活安好同唔好撈偏就好,好慶幸我有個好老竇

Same here bro! 咁咪啺老竇多啲

我都係
老豆係中學畢業之後話我想讀咩就讀咩,總之佢會供到我讀完
老母係成日俾說話,最正係我開燈開冷氣都會話浪費佢啲錢
個人勁孤寒永遠冇見過佢俾錢,又唔識煮飯
但我阿婆個人都幾疏爽,真心解釋唔到
仲要老母唔係窮撚,做小學MISS
唔撚明佢憑咩教其他人啲細路
咁好彩我又冇野要求老母嘅,自懂性到而家都同佢冇兩句,唔會鬧交
不過當佢透明,佢話我咩都扮聽唔到
都唔明老豆老母點解可以差咁遠
細個果陣老豆要去中國做野
我會諗不如佢識過第二個女人等我有新老母
咁諗其實有啲恐怖
不過諗返都知自己壓力好大
好彩有老豆果邊平衡吓

畢左業冇俾過家用
避開見老母
終於嫁走左以後冇咩唔駛見到
連奶奶都有問過我其實係咪佢親生
我真係唔知 哈哈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞