自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
咁父母都係想子女好
畀壓力佢地都係想佢地能夠脫貧

離地離到上外太空

係香港邊個冇壓力,使唔使加多兩嘢,咁撚仆街啊
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你自己咩料,望下塊鏡先,係以前港英政府之下,機會咁多都發圍唔到,仲望個細路

窮人永遠就係唔睇現實,信埋啲假希望
賭又係,湯水又係,生個仔都係
好中
好彩我只係老母係咁,老竇就淨係希望我可以健康成長 第時生活安好同唔好撈偏就好,好慶幸我有個好老竇
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

你自己咩料,望下塊鏡先,係以前港英政府之下,機會咁多都發圍唔到,仲望個細路

不如你答港英時代有咩發圍機會? 係其他人眼中,依家發圍機會仲大架,你又發唔到?
當我睇到人肉股票依4個字
我眼濕濕咁留低正皮
Iktfb

生左廢青
冇得沽空,止蝕點玩

窮人父母抽到差的IPO,天天向仔女出氣,作心靈對沖

lol
向子女出氣,係唔使原因,打你唔使唔點解,問點解打得仲勁;大個就知係搵地方發泄,因為響佢個世界咁先有地位,有尊嚴,被套上母親呢個職位,就可以為所欲為,講野難聽過粗口,邏輯更加不通用,龍門就亂鳩擺,而我地,不論你讀到書與否,你都係唔夠好,就算成為支柱,你也必須遷就,你永遠都係一個負累,因為你曾經做錯過,因為你6,8,9歲那年做了甚麼,或者是昨天做了些甚麼,
其實做了甚麼也沒有分別,因為佢搵錢比飯你食,你懂得sit hand 跳火圈是應該的。

又白話又少少書面,sor9ly

btw你原文我都好認同

Agger
對外就龜縮
對屋企人就日日吠
窮人既思想先係可怕

佢地生仔既時候係完全唔會諗兩個問題
1. 點解要生?
2. 有咩條件養大個仔?

生完仔女又唔係比最好既資源佢地,搞到仔女競爭力一出世開始就係比人差,但又要望子成龍喎

慘得在報紙成日登萬中無一既「公屋狀元苦讀奪佳績」,搞到窮人父母又話你唔夠努力

利申 單親,公屋,廢物一件

咪係囉, 又唔諗下點解公屋狀元上報紙會大字標題?又唔見大大隻字講有錢人d 仔女考幾多個a?因為少有罕見吖嘛
怨d 仔女讀唔成書果d 窮撚父母, 有無問過自己付出過d 咩時間心機資源去培育過?
對個細路有愛心, 錫佢都話第時大個左唔會怪你做乜要生佢出黎吖
樓上當d 仔女係工具既垃圾父母真係仆街啦去!
窮人生仔正仆街唔係無道理

不過以上都係窮撚父母既錯,
hard mode 既巴打們唔好放棄, 就當為自己而生活加油啦
關於呢個topic,我想講下個人經歷

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑
CE18分考上去(我讀舊制文商科)

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:你唔可以就咁去架
我:點解呀?
老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?
我:投資都會有風險架喎(我果陣負面都唔識嬲)
老母:所以你咪唔可以去死囉,你走左我一蚊都無

你地世界美好,唔係代表其他人既世界都咁美好架
呢一句我真係會記一世

同我一樣

我話我想自殺 想死 做人好辛苦

佢話
你咪死啊 比左咁多錢養大你 晒晒啲錢嫁
要死都唔好係屋企死 出去搵地方死

呢段野 我聽過幾次 中學 幾年前
除左以上呢啲說話 冇再講其他野

我以前有抑鬱 唔小心同佢講左 因為我係屋企成個震晒抖唔到氣 佢仲係咁鬧我 完全唔停 我仲要求佢可唔可以放過我唔好出聲住 我成個人好唔舒服郁唔到
如果唔係都唔會同佢講

佢話
你要癲就出去癲 唔好係屋企搞埋晒啲咁既病 都唔知點解惹埋晒啲咁既病

我有時想集中精神都會咁樣抖唔到氣
我check過嗰d焦慮、抑鬱症狀,中九成
好中
好彩我只係老母係咁,老竇就淨係希望我可以健康成長 第時生活安好同唔好撈偏就好,好慶幸我有個好老竇

Same here bro! 咁咪啺老竇多啲
咁父母都係想子女好

離地離到上外太空

不如你答港英時代有咩發圍機會? 係其他人眼中,依家發圍機會仲大架,你又發唔到?

你個其他人係邊個
你自己啊
算鳩數啦你

你都on9,家陣資訊咁發達,搵工有jobsdb, 搵人脈有Linkedin, 你創作既可以隨時放上網,隔離講故台幾多講故佬,幾多人自彈自唱放上youtube, 以前有呢啲機會?
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

父母養唔起就咪撚生啦
我一直有皮膚問題 睇過政府冇用 想睇出面d皮膚科 我都知係貴 但冇辦法 返學要見人 第日揾工都想係整潔儀容 同老母講睇皮膚科 佢話好貴 負擔好重 點點點... 嘈咗一輪 佢話:鬼叫你生到咁
嚟句刻骨銘心 我想㗎咩 你生我㗎喎...
之後老豆肯比錢睇 但比得幾唔情願

現實...
唔好父母怨仔女 仔女怨老豆
一家人日日你算我我算你 咁真係好容易有命案發生

利申: 一仔一女

有得唔怨咩,未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time
入到大學,有錢人諗點玩,窮撚就日做夜讀,玩都無玩過呀,手提電腦都無呀
喺呢到好理性,如果forward呢個post去baby condom一定會比班師奶屌到反艇 佢地嘅理據會係「廢青即是廢青!淨係識搞事!依家連老豆老母都唔想養」
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

我就連自己賺錢去旅行、一蚊都冇問佢攞、but佢依然話我淨係識玩,仲話佢咁大歲數都未享受過。我心諗、中國同香港經濟起飛既時候,你做緊咩。哪怕當日只係開間車仔麵檔,依家最少都中產。其實我想講窮係因為你當日冇好好去珍惜機會。點解今時今日我自己賺錢去旅遊都要俾人話。
女朋友個老母重男輕女
本身已經無學識思想極落後
老公走左佬得番一對仔女
將全部資源放落細仔度
不停洗錢落佢度想佢第時做醫生律師
點知個老母on9又唔聽人講
報中學亂填 個仔派左去band3
然後逐間去搵入左間band2
個仔因為咁好憎個老母中二開始唔番學
宜家無再番學日日屋企打機
最後個老母宜家癲撚左
因為佢覺得佢既投資化為烏有
我局外人聽到真係覺得抵死

悲劇家庭

再加上個老母唔做家務又鍾意儲野
全屋都係雜物 唔肯扔野 又污糟
連個最基本既一個好既環境都比唔到子女
呢啲老母仲有咩資格講回報
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

好慘
巴打呢家讀緊書定做緊野

自己搵錢自己駛,關佢地咩事

駛你老母。
女朋友個老母重男輕女
本身已經無學識思想極落後
老公走左佬得番一對仔女
將全部資源放落細仔度
不停洗錢落佢度想佢第時做醫生律師
點知個老母on9又唔聽人講
報中學亂填 個仔派左去band3
然後逐間去搵入左間band2
個仔因為咁好憎個老母中二開始唔番學
宜家無再番學日日屋企打機
最後個老母宜家癲撚左
因為佢覺得佢既投資化為烏有
我局外人聽到真係覺得抵死

成日都聽到呢種窮人失敗案例
細個見人地個個有得學跆拳道
我又想學 點知因為冇錢比呀媽話唔比
見人地學鋼琴 又係冇錢冇得學
到中學呀媽呀哥都出黎做野 叫做好少少
到DSE果陣有少少錢補下習
因為中學係屋村band3 個個都差唔多所以覺得冇乜野
終於考到三大 識多左有錢同學
依家先發覺自己有幾咁劣勢
睇下人地fb d舊相先知人地原來中學已經去晒歐洲日本韓國
我剩係去過台灣中國泰國(靠自己pt)

人地唔駛搵首期已經有樓 一考到車牌已經有車揸

入U改變命運?岩 醫生律師咪係
其他改你老母咩

你呢種只係純粹葡萄人既心態就算鳩數啦

劣勢咪繼續努力改變lo
讀乞食科咪睇多d唔同JD 為目標準備
一味葡萄人有撚用咩

世界真係有人唔努力?
窮人生命入面,勇敢生存落去已經係最大既努力。
你班有錢人只識屌柒窮人唔努力
細個見人地個個有得學跆拳道
我又想學 點知因為冇錢比呀媽話唔比
見人地學鋼琴 又係冇錢冇得學
到中學呀媽呀哥都出黎做野 叫做好少少
到DSE果陣有少少錢補下習
因為中學係屋村band3 個個都差唔多所以覺得冇乜野
終於考到三大 識多左有錢同學
依家先發覺自己有幾咁劣勢
睇下人地fb d舊相先知人地原來中學已經去晒歐洲日本韓國
我剩係去過台灣中國泰國(靠自己pt)

人地唔駛搵首期已經有樓 一考到車牌已經有車揸

入U改變命運?岩 醫生律師咪係
其他改你老母咩

上次毒撚遊日本,食飯聽到隔離檯有個老母同個仔話20幾年前今日係同一張檯喂奶,跟手個仔話,係咩唔記得啦,話淨係記得細過係xxx應該北歐之類地方),睇極光,全程有講有笑,我都鄧佢地開心,一諗到自己三十歲前都似白過咁,心情就好撚覆雜

你呢D叫怨父母怨到痴鳩左線
我咪又係成廿歲人,有工做,先有錢去旅行第一次搭飛機
你呢D就真係窮撚思想喇,將人生既失敗歸咎於細個無旅行呢D濕星野
慶幸窮拎出生的我沒有被洗腦
窮都可以窮得好開心架
唔使上興趣班,悠哉悠哉咪幾好
無錢去玩,宅係屋企或者去自修室都幾好丫
窮拎既朋友應該都無得上興趣班,唔洗同人比能歌善舞多才多藝,淨係比成續姐。只要耳朵過濾一下唔聽成續,搵幾錢,比幾多家用等等咪耳根清靜囉
父母唔識,你識咪得咯。舊時揀科on99 咁揀, 都叫自己揀丫

有得唔怨咩,未入大學,個個有補習,又有note又唔同配套又唔同考試skill,得閒仲拍下拖,你就自己慢慢搵,搵得來人地都讀曬,得閒就去搵part time
入到大學,有錢人諗點玩,窮撚就日做夜讀,玩都無玩過呀,手提電腦都無呀

窮撚要玩呢個遊戲就注定係咁,你可以揀唔玩,玩得就要接受現實,講出來舒發下冇防,但係怨都冇人幫到你

窮撚要玩呢個遊戲就注定係咁,你可以揀唔玩,玩得就要接受現實,講出來舒發下冇防,但係怨都冇人幫到你

即使我窮,但我仲有良心,叫窮撚唔好生仔都係唔好害下一代
自己仆過街仲要其他人仆街,果啲先係正仆街
以前係好多人窮,但有英國政府幫你
你要住木屋?起公屋俾你
無錢讀書?有免費教育
就算讀書唔叻,肯做一樣可以改善生活環境
而家港共政府理得你死

哈哈、垃圾港共政府是咁的。
佢要留番啲地等到時2046豪俾中央。
然後就起好多好多住宅,跟住就放曬D蝗蟲入黎。
跟住香港從此無日安寧。諗到依度、大家都係快D搵個鬼妹結婚移民就算啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞