自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
中國人養兒防老嘅思想真係害死唔小人

自己冇能力養就咪鬼生啦,生咗出來又俾唔到好嘅資源/教育佢地,又期望多多望兒成龍咁

窮人仔女一出世好似揹負住成身債咁

人地正常家庭喺嗰開開心心資源充足嘅環境成長,你就由出世乜都冇,自卑心態下成長

駁唔到
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

又嚟blame the victum
將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

事實上有好多係以為自己生於有錢家庭就會改變到自己能力

能力係天生ge,廢柴永遠都只會係廢柴,你要仆住認我都吹你唔漲
巴打們,唔好理人點批評自己,包括自己父母

同意,我都係冇聽我媽點講,搵工搵自己鐘意既,最後都可以做到自己既成績出黎
關於呢個topic,我想講下個人經歷

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑
CE18分考上去(我讀舊制文商科)

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:你唔可以就咁去架
我:點解呀?
老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?
我:投資都會有風險架喎(我果陣負面都唔識嬲)
老母:所以你咪唔可以去死囉,你走左我一蚊都無

你地世界美好,唔係代表其他人既世界都咁美好架
呢一句我真係會記一世

我真心唔明點解可以咁講嘢
好似無情感咁
嗰仔想死第一句係錢錢錢
真係令人心寒

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?

呢一句我真係會記一世

好似無情感咁
嗰仔想死第一句係錢錢錢
真係令人心寒

我都係....次次d話題都係講錢,真係唔知重可以有咩話題
標題:2月8隻新股跌到停牌,投資者淚崩

Btw我屋企唔算有錢,不過父母從我細細個就教我做乜都要靠自己唔好靠人,爸爸媽媽唔洗你養嫁,你搞掂自己得嫁啦。就係因為呢兩句說話我好細個就應承自己要努力將來要俾好既生活父母。

由此可見,將自己既責任強加係小朋友身上多數得唔到心目中既回報,小朋友係睇住父母成長既,我相信以身作則既話,佢地既感受會更深。日講夜講話你要俾心機讀書將來要養父母呀呢d說話真係愈聽愈反感。

呢一句我真係會記一世

好慘 呢位巴打肯定好努力先可以活到今日

我屋企果個都差唔多,不過佢唔係講係行動做出黎

呢一句我真係會記一世

好慘 呢位巴打肯定好努力先可以活到今日

我屋企果個都差唔多,不過佢唔係講係行動做出黎

所以我同女朋友有共識,無經濟能力無心理思想準備唔會生下一代。我唔想我既仔女有我同樣感受同樣經歴,至少我想有信心做個好爸爸先
好人好姐點會讀到跳樓
窮既好多都有家庭壓力 嘈架家暴酒癮賭癮呢d
跟住自己仲要讀唔到書 跟住咪出事
其實窮人家庭最慘並不是錢,而係要生活係父母無知既思想下。我地活係佢地無知思想之下,慢慢被佢地同化。係香港就要向錢看,第時要搵一份好工。
好多父母已經被香港社會風氣腐蝕,佢地已經忘記人生有好多唔同既事物。其實係社會令到父母失去思考能力,最後害埋仔女。

同意,我都係冇聽我媽點講,搵工搵自己鐘意既,最後都可以做到自己既成績出黎

根本就係咁,
我鼓勵啲人有獨立思想,批判思考,
父母講嘅都係人云亦云,
但每個人能力性格都唔同,
有咩可能用死一套教學方式,
例如完全唔係讀書嘅材料又要夾硬逼,
點解唔早啲出學一門手藝呢??
要勇於行自己嘅路,
就算仆街都係因為自己都抵啲
無錯 奉勸全香港由小學生開始 如果父母無樓 住公屋嘅話 唔需要聽佢哋嘅教導同指令
窮人父母養育下一代, 他們總是有這樣的思維

1.只要努力讀書, 將來找份好工就可以脫貧, 改變人生.
和古代萬般皆下品, 惟有讀書高一樣. 讀書讀得好可以做官, 同樣地, 現在讀好書可以找份好工, 將來前途無憂.
他們不時受到一些新聞啟發: 天水圍單親悲情青年, 憑住個人努力考取10a, 入讀醫科; 深水步基層學生, 憑自身努力考取10a, 將來目標成為醫生等
他們深信, 只要下一代讀好書就可以改變一家人命運, 甚至"九族升天".
所以窮人的家庭, 往往不斷迫子女讀書, 讀書再讀書, 娛樂打機是沒有用的, 不可以! 因為讀書是窮人父母的將來希望和寄托

2.養育下一代, 是為了養兒防老, 有家用, 將來有人擔幡買水, 傳宗接代.
窮人的兒女, 他們年幼時, 當然要不斷迫他們努力讀書, 將來才較大機會找份好工(人工高些, 家用又多些. 最好是醫生, 律師這些tim, 和親朋戚友講出來, 自己也可以一吐自己是窮人之氣)
他們長大出來工作後有家, 老年時當然靠他們養, 有他們照顧
簡單來講, 對於他們來說, 養育下一代好處多多

3.他們相信天生天養, 但同時又相信靠努力就可以改變一家貧窮既命運
他們無視環境, 培育, 資源援助, 圈子, 家底, 天份, 人脈, 運氣等因素, 相信天生天養(不用付出), 然後靠下一代努力(讀書+工作)回饋他們, 改變一家貧窮既命運
不用付出, 得到回饋是他們的最終內心想法

其實窮人家庭, 之所以成為窮人低下階, 有著很多根本性因素. 明顯這是思想性多於物質性.
香港經濟起飛30年(67年暴動到97年回歸); 中國經濟起飛30年(78年改革開發到08年京奧)

當日美好的光景, 買新鴻基/中電/hsbc/港燈之類財息兼收;買樓收租;做生意致富;做份政府工;在公司做高層老屎忽, 根本一d也不難, 就算不成為有錢人, 要成為中產, 難度不大
很明顯窮人有他們窮人思維, 才會成為窮人. 而我相信貧窮很大機會跨代性遺傳下去. 當日經濟起飛, 他們尚且如此, 現在香港和中國經濟都下坡, 能夠力挽狂瀾的單親悲情青年醫生又有多少個呢

真係中到應一應,二十幾三十年前老豆有政府工唔做去做包裝工人
到依家煮餐飯係街市買條30蚊既魚都要慳

呢一句我真係會記一世

好似無情感咁
嗰仔想死第一句係錢錢錢
真係令人心寒

到佢老咗咪咁樣回報返佢囉
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

又嚟blame the victum
將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

事實上有好多係以為自己生於有錢家庭就會改變到自己能力

能力係天生ge,廢柴永遠都只會係廢柴,你要仆住認我都吹你唔漲

"Whenever you feel like criticizing any one," he told me, "just
remember that all the people in this world haven't had the advantages
that you've had."

The Great Gatsby
更差既係而家讀書唔會令你脫貧
除非你係果top 5% 做醫生 治療師 etc.
但出到黎最多只係中產
你仲要供樓養父母

根本就係咁,
我鼓勵啲人有獨立思想,批判思考,
父母講嘅都係人云亦云,
但每個人能力性格都唔同,
有咩可能用死一套教學方式,
例如完全唔係讀書嘅材料又要夾硬逼,
點解唔早啲出學一門手藝呢??
要勇於行自己嘅路,
就算仆街都係因為自己都抵啲

不過我娌到而家都唔順氣我唔係做會計,話嘥左個學位,到而家都重有讀咩科做邊行既思想
標題:2月8隻新股跌到停牌,投資者淚崩

Btw我屋企唔算有錢,不過父母從我細細個就教我做乜都要靠自己唔好靠人,爸爸媽媽唔洗你養嫁,你搞掂自己得嫁啦。就係因為呢兩句說話我好細個就應承自己要努力將來要俾好既生活父母。

由此可見,將自己既責任強加係小朋友身上多數得唔到心目中既回報,小朋友係睇住父母成長既,我相信以身作則既話,佢地既感受會更深。日講夜講話你要俾心機讀書將來要養父母呀呢d說話真係愈聽愈反感。

中國人成日覺得比家用養父母係應該,咁如果你係退左休既都情有可願,但未退休既係咪都應該諗下自己可以有咩方法支持自己既生活呢? 成日話比家用係家庭責任,成日就係用呢個借口去要求仔女行自己想佢地行既路....
窮人思想,思想兩個字真係好重要。識兩個家庭,住公屋,一個就五兄弟姐妹,一個就三姐妹,屋企都淨係靠阿爸搵錢,家境唔好,餐餐粗茶淡飯,結果兩個家庭既仔女全部都入到大學,有啲做老師,有個做物理治療師,有個仲會考10A做醫生。雖然都未算係咩大有錢人,但無父蔭黎計已經算好叻。兩個家庭既共通點係,無聽過佢地要補習,都未聽過佢地父母講啲仔女咩壞話。所以窮唔窮真係唔係直接原因,點教仔女點對仔女,先係最重要。當然天生好蠢,自己無心讀書個啲另計啦,因為點逼或者點唔逼都好,都係一事無成

當然你講個啲人的確係好勁,但只不過係好少數,睇返啲數據就知hku入面住公屋or基層既人佔極少數
有好既家庭同資源自然就有好既教育,窮人家庭既教育方針都只會當你搖錢樹 老實講,窮人家庭讀書叻個個細蚊仔一定會比人錫多啲

淨係講公開試補習,上興趣班學技能已經輸咗啦

窮人想喺屋企揾個地方安安靜靜温下書都冇

十分認同,細個住板間房夜晚開燈溫書畀老豆屌,話曬電,太光訓唔著,試過走去老麥溫,但自己又專注力太低,易受環境影響根本溫唔入腦,溫夜少少返又話我死去玩,冇撚用,老母又on99唔理,一味話老豆做嘢辛苦冇辦法,叫我就下佢,反而隔離板間房叔叔叫我出公家走廊溫,重請我飲可樂,好記得係雲尼嗱味,重教我叫阿媽去申請公屋 ,好記得派到市區新樓果日,老豆竟然話唔要,原因係話公屋新樓比板間房租金貴8舊,又嘈咗幾日,後來決定做part time ,但後尾都係讀唔成書,而家出來做嘢,只當佢地閒人,但佢地病都會畀錢佢睇醫生,費事畀佢地野到

呢一句我真係會記一世

好似無情感咁
嗰仔想死第一句係錢錢錢
真係令人心寒

佢地都同我講過類似說話
仲要我未畢業
佢地已經講緊要比幾多家用

呢一句我真係會記一世

好似無情感咁
嗰仔想死第一句係錢錢錢
真係令人心寒

上面巴打個經歷會唔會太癲
好慘 睇到想喊
窮人思想,思想兩個字真係好重要。識兩個家庭,住公屋,一個就五兄弟姐妹,一個就三姐妹,屋企都淨係靠阿爸搵錢,家境唔好,餐餐粗茶淡飯,結果兩個家庭既仔女全部都入到大學,有啲做老師,有個做物理治療師,有個仲會考10A做醫生。雖然都未算係咩大有錢人,但無父蔭黎計已經算好叻。兩個家庭既共通點係,無聽過佢地要補習,都未聽過佢地父母講啲仔女咩壞話。所以窮唔窮真係唔係直接原因,點教仔女點對仔女,先係最重要。當然天生好蠢,自己無心讀書個啲另計啦,因為點逼或者點唔逼都好,都係一事無成

當然你講個啲人的確係好勁,但只不過係好少數,睇返啲數據就知hku入面住公屋or基層既人佔極少數
有好既家庭同資源自然就有好既教育,窮人家庭既教育方針都只會當你搖錢樹 老實講,窮人家庭讀書叻個個細蚊仔一定會比人錫多啲

淨係講公開試補習,上興趣班學技能已經輸咗啦

窮人想喺屋企揾個地方安安靜靜温下書都冇

十分認同,細個住板間房夜晚開燈溫書畀老豆屌,話曬電,太光訓唔著,試過走去老麥溫,但自己又專注力太低,易受環境影響根本溫唔入腦,溫夜少少返又話我死去玩,冇撚用,老母又on99唔理,一味話老豆做嘢辛苦冇辦法,叫我就下佢,反而隔離板間房叔叔叫我出公家走廊溫,重請我飲可樂,好記得係雲尼嗱味,重教我叫阿媽去申請公屋 ,好記得派到市區新樓果日,老豆竟然話唔要,原因係話公屋新樓比板間房租金貴8舊,又嘈咗幾日,後來決定做part time ,但後尾都係讀唔成書,而家出來做嘢,只當佢地閒人,但佢地病都會畀錢佢睇醫生,費事畀佢地野到

你老豆
8舊水
你屋企窮係應該,有個咁on9既老豆

呢一句我真係會記一世

好似無情感咁
嗰仔想死第一句係錢錢錢
真係令人心寒

佢地都同我講過類似說話
仲要我未畢業
佢地已經講緊要比幾多家用

same,個陣讀梗u有返pt,新年出去同佢地d朋友食飯,人地個仔就做梗ft,就讚人地個仔比哂成份人工呀媽,自己只係拎返搭車錢同食飯錢....叫我學下人地,我睬佢都on9...以前返d炒散得個百幾蚊人工都要比一半佢做家用 而家轉左工我都唔會比佢知我幾錢人工囉.之後就成日話一家人有咩唔講得 我只會話我同你地講大話咩都唔會同你地講係自己抵死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞