自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
窮人思想,思想兩個字真係好重要。識兩個家庭,住公屋,一個就五兄弟姐妹,一個就三姐妹,屋企都淨係靠阿爸搵錢,家境唔好,餐餐粗茶淡飯,結果兩個家庭既仔女全部都入到大學,有啲做老師,有個做物理治療師,有個仲會考10A做醫生。雖然都未算係咩大有錢人,但無父蔭黎計已經算好叻。兩個家庭既共通點係,無聽過佢地要補習,都未聽過佢地父母講啲仔女咩壞話。所以窮唔窮真係唔係直接原因,點教仔女點對仔女,先係最重要。當然天生好蠢,自己無心讀書個啲另計啦,因為點逼或者點唔逼都好,都係一事無成

當然你講個啲人的確係好勁,但只不過係好少數,睇返啲數據就知hku入面住公屋or基層既人佔極少數
有好既家庭同資源自然就有好既教育,窮人家庭既教育方針都只會當你搖錢樹 老實講,窮人家庭讀書叻個個細蚊仔一定會比人錫多啲

淨係講公開試補習,上興趣班學技能已經輸咗啦

窮人想喺屋企揾個地方安安靜靜温下書都冇

十分認同,細個住板間房夜晚開燈溫書畀老豆屌,話曬電,太光訓唔著,試過走去老麥溫,但自己又專注力太低,易受環境影響根本溫唔入腦,溫夜少少返又話我死去玩,冇撚用,老母又on99唔理,一味話老豆做嘢辛苦冇辦法,叫我就下佢,反而隔離板間房叔叔叫我出公家走廊溫,重請我飲可樂,好記得係雲尼嗱味,重教我叫阿媽去申請公屋 ,好記得派到市區新樓果日,老豆竟然話唔要,原因係話公屋新樓比板間房租金貴8舊,又嘈咗幾日,後來決定做part time ,但後尾都係讀唔成書,而家出來做嘢,只當佢地閒人,但佢地病都會畀錢佢睇醫生,費事畀佢地野到

你老豆
8舊水
你屋企窮係應該,有個咁on9既老豆

有個咁on9嘅老豆真係激都激撚死

所以而家同佢地冇乜兩句,當年而都因為佢地太on9,成日為少少事嘈/全屋靜曬,搞到放工都唔想返屋企,又冇真心朋友,酒肉朋友又冇錢識,可能公司覺得我死做爛做,就醒我唔錢做咗ive 仔,日頭返工,夜晚返學,輕輕鬆鬆垃圾成續畢業,而家叫做餓唔死,又唔使捱貴租咁
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

又嚟blame the victum
將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

事實上有好多係以為自己生於有錢家庭就會改變到自己能力

能力係天生ge,廢柴永遠都只會係廢柴,你要仆住認我都吹你唔漲

咁點睇有能力嘅人出生係有錢嘅屋企有更多機會
其實窮人家庭最慘並不是錢,而係要生活係父母無知既思想下。我地活係佢地無知思想之下,慢慢被佢地同化。係香港就要向錢看,第時要搵一份好工。
好多父母已經被香港社會風氣腐蝕,佢地已經忘記人生有好多唔同既事物。其實係社會令到父母失去思考能力,最後害埋仔女。

無錢已經係原罪,有病睇醫生都要有排等
再者,嫌佢地冇野留畀你,你又唔想養佢地咪走人囉,點解要一路養一路屌

基本上人到成年,父母就再冇養你ge必要

屌,你冇栽培過子女,然後成年就叫人地走,咪害左下一代嘅人生囉

其實係咪覺得俾左幾餐飽飯食就叫就養,咁其實你等於叫隻寵物養你咁解喎
你怨父母怨你
更差既係而家讀書唔會令你脫貧
除非你係果top 5% 做醫生 治療師 etc.
但出到黎最多只係中產
你仲要供樓養父母

醫生都係中產only
關於呢個topic,我想講下個人經歷

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑
CE18分考上去(我讀舊制文商科)

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:你唔可以就咁去架
我:點解呀?
老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?
我:投資都會有風險架喎(我果陣負面都唔識嬲)
老母:所以你咪唔可以去死囉,你走左我一蚊都無

你地世界美好,唔係代表其他人既世界都咁美好架
呢一句我真係會記一世

同我一樣

我話我想自殺 想死 做人好辛苦

佢話
你咪死啊 比左咁多錢養大你 晒晒啲錢嫁
要死都唔好係屋企死 出去搵地方死

呢段野 我聽過幾次 中學 幾年前
除左以上呢啲說話 冇再講其他野

我以前有抑鬱 唔小心同佢講左 因為我係屋企成個震晒抖唔到氣 佢仲係咁鬧我 完全唔停 我仲要求佢可唔可以放過我唔好出聲住 我成個人好唔舒服郁唔到
如果唔係都唔會同佢講

佢話
你要癲就出去癲 唔好係屋企搞埋晒啲咁既病 都唔知點解惹埋晒啲咁既病

所以我好同情依家班學生,可能經歴過我地呢d事
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

能力係天生ge,廢柴永遠都只會係廢柴,你要仆住認我都吹你唔漲

"Whenever you feel like criticizing any one," he told me, "just
remember that all the people in this world haven't had the advantages
that you've had."

The Great Gatsby

收皮啦
我都係窮撚出身,13-14歲做黑工外賣仔/大廈倒垃圾,中5要日頭返工夜晚讀夜校屋企先圍到皮

你地最大問題係心態呀,而我笑果d爛泥扶唔上柄ge就係心態最差的一群,一日到黑怨天尤人,以為自己懷才不遇,唔知你又係唔係呢
窮人思想,思想兩個字真係好重要。識兩個家庭,住公屋,一個就五兄弟姐妹,一個就三姐妹,屋企都淨係靠阿爸搵錢,家境唔好,餐餐粗茶淡飯,結果兩個家庭既仔女全部都入到大學,有啲做老師,有個做物理治療師,有個仲會考10A做醫生。雖然都未算係咩大有錢人,但無父蔭黎計已經算好叻。兩個家庭既共通點係,無聽過佢地要補習,都未聽過佢地父母講啲仔女咩壞話。所以窮唔窮真係唔係直接原因,點教仔女點對仔女,先係最重要。當然天生好蠢,自己無心讀書個啲另計啦,因為點逼或者點唔逼都好,都係一事無成

當然你講個啲人的確係好勁,但只不過係好少數,睇返啲數據就知hku入面住公屋or基層既人佔極少數
有好既家庭同資源自然就有好既教育,窮人家庭既教育方針都只會當你搖錢樹 老實講,窮人家庭讀書叻個個細蚊仔一定會比人錫多啲

淨係講公開試補習,上興趣班學技能已經輸咗啦

窮人想喺屋企揾個地方安安靜靜温下書都冇

十分認同,細個住板間房夜晚開燈溫書畀老豆屌,話曬電,太光訓唔著,試過走去老麥溫,但自己又專注力太低,易受環境影響根本溫唔入腦,溫夜少少返又話我死去玩,冇撚用,老母又on99唔理,一味話老豆做嘢辛苦冇辦法,叫我就下佢,反而隔離板間房叔叔叫我出公家走廊溫,重請我飲可樂,好記得係雲尼嗱味,重教我叫阿媽去申請公屋 ,好記得派到市區新樓果日,老豆竟然話唔要,原因係話公屋新樓比板間房租金貴8舊,又嘈咗幾日,後來決定做part time ,但後尾都係讀唔成書,而家出來做嘢,只當佢地閒人,但佢地病都會畀錢佢睇醫生,費事畀佢地野到

你老豆
8舊水
你屋企窮係應該,有個咁on9既老豆

有個咁on9嘅老豆真係激都激撚死

所以而家同佢地冇乜兩句,當年而都因為佢地太on9,成日為少少事嘈/全屋靜曬,搞到放工都唔想返屋企,又冇真心朋友,酒肉朋友又冇錢識,可能公司覺得我死做爛做,就醒我唔錢做咗ive 仔,日頭返工,夜晚返學,輕輕鬆鬆垃圾成續畢業,而家叫做餓唔死,又唔使捱貴租咁

冇真心朋友,酒肉朋友又冇錢識

大學都係,一係補習搵返生活費,平日就溫書追hon
完全無識人,無玩過
我好慶幸老豆即使窮都好有承擔養起連埋阿爺5個人,
即使窮但都半迫咁俾我學嘢
同埋知我能力渣都唔會話我廢乜乜乜
成日同我講最緊要開心

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?

呢一句我真係會記一世

同我一樣

佢話

我以前有抑鬱 唔小心同佢講左 因為我係屋企成個震晒抖唔到氣 佢仲係咁鬧我 完全唔停 我仲要求佢可唔可以放過我唔好出聲住 我成個人好唔舒服郁唔到
如果唔係都唔會同佢講

佢話
你要癲就出去癲 唔好係屋企搞埋晒啲咁既病 都唔知點解惹埋晒啲咁既病

有D 人講野就係唔識收口,唔經大腦,當你真係跳左落去,佢地就會好後悔之前講過呢D 說話
再者,嫌佢地冇野留畀你,你又唔想養佢地咪走人囉,點解要一路養一路屌

屌,你冇栽培過子女,然後成年就叫人地走,咪害左下一代嘅人生囉

其實係咪覺得俾左幾餐飽飯食就叫就養,咁其實你等於叫隻寵物養你咁解喎

先天家庭條件已經差,後天有得走畀機會你改寫人生都唔走,仲唔係on9

佢對你好定唔好,你都冇必要回報佢架喎,你以為我盲撐父母?我而家就係叫你咪撚理佢地

正解

呢一句我真係會記一世

同我一樣

佢話

如果唔係都唔會同佢講

佢話

有D 人講野就係唔識收口,唔經大腦,當你真係跳左落去,佢地就會好後悔之前講過呢D 說話

你話唔經大腦
我話只係將中國人最根本嘅思想講出嚟,呢啲係民族性嚟,中國人不嬲係殺子文化,將子女當做工具
我覺得呢啲嘢未深入調查過,係唔應該亂講
你又唔識佢哋,又冇同佢哋身邊嘅人傾過,咁你依家都係估咋喎
係,佢地係有可能因為呢個原因自殺,但係你都未有充足證據
而且你又知佢哋全部都係因為呢樣嘢,而唔係更加複雜嘅嘢?唔係每個人都有自己獨特嘅原因?
依家咁樣噏兩句就當曬佢哋係因為呢樣嘢跳樓,都唔係好對得住佢哋啊嘛
你似係用佢哋嘅死嚟講你想講嘅嘢多啲喎
Lm
天下無不是的父母

呢句真係難聽過粗口
我一直好宣揚,對不負責任的父母,要更加不負責任
我當時小學未畢業已經想自殺 (好彩自己用的方法on9﹐完全傷唔到自己)
所以一入U即刻搬走,寧願自己辛苦都唔會搬返去住

佢地而家老左養唔養到自己都唔關我事

將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵

"Whenever you feel like criticizing any one," he told me, "just
remember that all the people in this world haven't had the advantages
that you've had."

The Great Gatsby

收皮啦
我都係窮撚出身,13-14歲做黑工外賣仔/大廈倒垃圾,中5要日頭返工夜晚讀夜校屋企先圍到皮

你地最大問題係心態呀,而我笑果d爛泥扶唔上柄ge就係心態最差的一群,一日到黑怨天尤人,以為自己懷才不遇,唔知你又係唔係呢

直線屌撚柒你啦,我家境係垃圾窮閪,靠自己考入港大法律,後來靠自己搭人脈搵到個資深大律師做師傅,另外考入ivy league嘅其中幾間比左offer我,但因為錢問題要係香港讀
而家先知入外國名校條路易行好多,大把外國名校fd讀書時期輕鬆過我都仲有好工做
有錢我晨早入去識晒成班Harvard, Yale, Columbia,過住愉快生活
就係因為家境搞到自己玩crazy mode,人地就玩easy mode
你地咁辛苦的原因就係因為唔負責任的父母
怨佢地,點解唔放棄佢地
自己一個生活仲開心

就算你可以做到財政獨立
你都會咁狠心去放棄咩?
唔係話放棄就放棄到既

睇你哋童年係點啦
我屋企就自細都從來唔理我
成世人見面次數我諗唔過一百次
放棄佢?不如話我冇拎起過

Agger
唔俾家用真係易過借火

比家用不如拎去交租
計埋住hall﹐我搬走左差唔多10年啦
對住一班不思長進的人,真係會受影響的
我好慶幸老豆即使窮都好有承擔養起連埋阿爺5個人,
即使窮但都半迫咁俾我學嘢
同埋知我能力渣都唔會話我廢乜乜乜
成日同我講最緊要開心

呢d老豆雖然窮但都算正常人,而我亦都聽我媽講過,當年我老豆都係一個人香港搵錢,養佢大陸班仆街兄弟同佢地嘅仔女,當年7,8十年代搵錢相對易,我老豆就打本畀佢開廠,亦都因為咁自己冇儲錢,到頭來人地過橋抽板,就開始越來越on9,而家諗返有少少可憐佢,但一諗到細個經歷,就唔覺得自己欠佢,真係太on9了
我一直好宣揚,對不負責任的父母,要更加不負責任
我當時小學未畢業已經想自殺 (好彩自己用的方法on9﹐完全傷唔到自己)
所以一入U即刻搬走,寧願自己辛苦都唔會搬返去住

佢地而家老左養唔養到自己都唔關我事

唔比家用
已贏在起跑線

將來如果有仔女,我一定唔問佢拎家用
差唔多可以話係懂性之後已經有諗自殺
只係永遠最後一步都係怕痛怕殘廢但又死唔去
又唔想死係親戚屋企,麻煩到人哋覺得過意唔去

上到高中開始意識到忍多幾年就可以脫離魔掌
個人就開朗咗好多
倒返轉依家係父母嘅驚慌期
佢依家見親面屌我,都一定會屌一句: 「你係咪想嘥曬我啲錢之後唔回報我?」

支持你咁做
天下無不是的父母

呢句真係難聽過粗口

殺子文化之下嘅中國,包括香港,係最無資格講孝道
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞