自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸
但我哋明顯唔係講緊你呢啲正常父母啦

冇人想一出世就窮,大部分父母都想留返最好既野比子女。

我知自己係好幸運既一群,未必個個父母都好似我咁唔使擔心太多關於錢既野。但我覺得你地唔應該咁樣睇你地老豆老母。

你呢啲思想咪搞到人自殺囉
乜撚嘢天下無不是之父母
事實就係有一堆變態父母虐待子女
利申:見過無數家庭悲劇

講到身同感受咁,如果你覺得自己父母咁差,你唔離家出走?斷絕父子關係?

你知唔知你講乜撚嘢
人講東你就講西
九唔撚搭八
我唔係講緊我自己
我係講如果有人家庭關係欠佳
我會同情佢自殺/離家出走/斷絕家庭關係
我唔會道德批判佢哋
我唔會好似你啲假道學
淨係識講天下無不是的父母
將責任擺晒子女身上
有時係街食碗麵 3,40蚊 普普通通 老母就話好貴 食咁好 唔係我揀好嘢食 係依家物價貴囉
成廿歲人 一次旅行都冇 眼見d朋友周圍去旅行真係好葡萄 中學畢業嗰年 返完暑假工 想去台灣 佢都唔比 話d錢要草 我又唔係會洗哂d錢 我亦冇奢望去韓國日本 咁都唔得

巴打同我幾似
我而家出左黎做野一年飛夠7次理撚得佢地

同埋其實飛日本同飛台北唔爭得好多架咋

有得飛對我嚟講已經好好

話說有次同朋友喺沙田新城市到行 途中撘條先行平面再向上嘅扶手電梯 我就話嚟條電梯好特別
朋友就話機場都係咁呀
嗰下我無言以對 心入面自卑緊...

巴打加油呀...
幾年前我u grad先第一次搭飛機比人笑
而家真係連本帶利飛返晒

不過真係唔係幾儲到錢

利申:份工間唔時有得飛
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

做你個仔都好撚慘
鬼唔望你生咁多死咁多

你又係文盲

我都希望你老豆老母死晒

莫非閣下生仔係因為鐘意細路咁簡單?
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸

我知自己係好幸運既一群,未必個個父母都好似我咁唔使擔心太多關於錢既野。但我覺得你地唔應該咁樣睇你地老豆老母。

乜撚嘢天下無不是之父母

講到身同感受咁,如果你覺得自己父母咁差,你唔離家出走?斷絕父子關係?

俾人揸住春袋有咁易走呀?
仲有香港無斷絕父子關係呢樣野
除非法庭判撚左個父母唔合適做監護人,否則十八歲以下拎證件一撚樣要父母簽名

咁你應該更加努力讀書做野,過左18歲咪走

點撚樣走呀 on9
劏房一個月五千蚊呀屌你
單人公屋排到2046
最撚憎你呢啲自己風涼水冷就指指點點
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸

乜撚嘢天下無不是之父母

你知唔知你講乜撚嘢
人講東你就講西
九唔撚搭八
我唔係講緊我自己
我唔會道德批判佢哋
我唔會好似你啲假道學
將責任擺晒子女身上

佢唔撚知無不是父母下句係父可不慈子不可不考
仲叫人努力讀書18歲就可以脫離父母
有仆街父母已經無環境俾你專心讀書
仲要依家入大學好多人係未夠十八歲
阿爸阿媽窮
明知自己窮話唔諗住生最尾又生夠兩個
阿媽話以為阿爸有左細路會生性d...
因為窮而衍生果d生活艱難,又推落細路度
成日講到如果冇生我地佢可以好似王子公主咁生活
一日到黑係細路面前嗌交,嘈離婚又拖埋我地落水

有d朋友交到心會同佢地傾
窮人有窮人慘法
有錢人細路都有佢地ge慘法
同d有正常父母ge人傾 佢地會講d好涼薄說話
聽到真係想死
同時好羨慕佢地
窮唔係大問題,問題係有d父母對自己細路係會有惡意
有d人成世人都冇機會感受到就屌你唔孝順
聽到更加覺得自己好慘好想自殺
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,

乜撚野思想而家d後生?就咁生你一個出黎,當養到你讀完大學你知唔知要幾錢? 一觀奶粉300幾蚊夠食一個星期架炸,你讀完大學出黎做野當你中位數先得個15000,當你好撚孝順比一半屋企,你有冇計過要還幾多年先還得返養大你個20年。何況生多幾個?

成日諗到你老豆老母咁你就死撚左去唔好做人啦。

利申 32歲,生左個仔冇耐。

點解要覺得生個仔出黎 個仔應份要還比你
呢樣就明顯分別到西方國家同中國傳統思想既分別
你地自己扑野開心 搞到件副產品生出黎
唔怪自己唔用套 到要負責任去處理副產品啦
就怪個副產品比唔到著數你

文盲,定理解能力低?幾時有話要個仔還?

我上邊係解釋緊你老豆老母生你出黎唔係為左要你養返佢地。你地就算讀完大學唔係讀神科拎個中位數黎講15000既一半去供養佢地都唔撚知要還幾多年先還得晒。何況生多幾個?

你而家唔明第時做左老豆老母就會明。

我理解錯你既用意 抱歉
直程唔應該有要用供養既概念
宜家就因為老馮要養咁
明知個仔搵得唔多 都要拎一半 呢下先慘
同你窮仲要打劫你無分別

可能我真係唔明,講聲對唔住先。

不過天下無不是的父母。
出生係美好既。我對我老豆老母都唔係咁好,但係佢地對我好好。所以生左小朋友更加會珍惜佢。

天下無不是的父母你都講得出 睇黎你真係好幸福下,你去問下戰爭地區果d細路仔,睇下佢地覺得呢個世界係未真係咁美好,當然個比喻係極端左少少,但有比較之下先覺得香港人比佢地幸福,相對而言,同樣作為一個窮人,用香港同全世界大部分城市黎比較,你覺得屬於咩水平?好好珍惜你既世界觀,因為你既世界係美好既,但請你唔好用自己既角度放係每個人身上,並唔係每個人既成長環境都好似你咁幸福
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸

乜撚嘢天下無不是之父母

除非法庭判撚左個父母唔合適做監護人,否則十八歲以下拎證件一撚樣要父母簽名

點撚樣走呀 on9
劏房一個月五千蚊呀屌你
單人公屋排到2046

唔好咁燥
我身邊好多港豬岩岩做人父母會突然聖人上身架
過多一兩年個仔要入學就打回原形,變返怪獸家長
窮人點0解要生仔???
細個個陣呀爸呀媽已經離左婚
我就跟老豆
其實好多謝呀爸肯供我讀書(雖然只係hd)
而且由細到大從來唔會比咩壓力我
就算我依家失業佢都無講啲咩

相反我老母淨係識問我攞錢同係咁問我搵到工未
但自己又唔撚做野
如果我個陣係跟左我老母既話應該一早自殺左
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸

乜撚嘢天下無不是之父母

你知唔知你講乜撚嘢
人講東你就講西
九唔撚搭八
我唔係講緊我自己
我唔會道德批判佢哋
我唔會好似你啲假道學
將責任擺晒子女身上

佢唔撚知無不是父母下句係父可不慈子不可不考
仲叫人努力讀書18歲就可以脫離父母
有仆街父母已經無環境俾你專心讀書
仲要依家入大學好多人係未夠十八歲

岩呀
根本窮人同ON9都唔應該生
小弟好彩,兩老都好好
但相信大家出黎做野嘅 好多時候識唔少人
佢能力同埋人工都好OK
但係因為個屋企,成為左佢人生最多嘅負擔 影響晒自己成個人生
佢本身份糧夠佢結婚,兩公婆加埋可以供樓
但無,佢大半世人就要比個屋企拖累
但佢地老豆老母覺得無問題個下先ON9
你係錫你自己小朋友嘅,唔該你就唔好毀左佢地嘅人生
你自己本身係廢嘅,就唔好逼你個小朋友會成為人上人
唔好將你做唔到嘅野放落下一代
你還你,佢還佢
老豆老母唔係大撚晒
樓上講咩 佢點都係你老豆老母呀,佢地點都唔會錯,都係為你好個D
真係同我收收皮先
窮人生仔=養兒防老
當年我阿婆生左5、6個
我老豆做大佬
果陣我老豆一中五畢業就出黎搵錢
搵錢俾家用同養埋其他兄弟姐妹
有d搵到份正工 有d讀埋大學

屌你老母唔係我老豆俾錢你地?
你地有錢讀到書讀到大學?
呢家成日歧視我老豆做份牛工
係啊你地當差 做office工
屌你老母咪又係靠我老豆

窮人咪撚生仔啊屌
唔講要啲仔女回報啦,窮根本就唔應該生,自己冇本事冇能力仲要生幾件陪自己受難係咩心態

生咗都算啦
其實做仔女嘅都唔期望父母一定要好似李嘉誠咁有米
只係希望佢哋貼地啲,體諒啲
有啲事做唔嚟就係做唔嚟
冇得話你比咗一百蚊就一定收得返一百蚊
唔理性咁逼仔女出人頭地,只會反效果

重點係窮人咩都輸閪晒,點解要生黎一齊捱窮,自己辛苦時子女又辛苦,本身子女可以有更好發展分分因為窮而埋沒左

全世界都係財富集中晒係唔夠10%既人手中,照你咁講人類好快滅亡

屌你老母人類存亡靠晒窮鬼生多啲啦
咁係你自己唔求你仔女還
你係個好爸爸

乜撚嘢天下無不是之父母

點撚樣走呀 on9
劏房一個月五千蚊呀屌你
單人公屋排到2046

唔好咁燥
我身邊好多港豬岩岩做人父母會突然聖人上身架
過多一兩年個仔要入學就打回原形,變返怪獸家長

因為今時今日香港地搵份牛工真係好難自己一搬出去一個住,上網仲要俾條撚樣串點解唔離家出走斷絕父子要更加努力讀書做野
咁父母都係想子女好
畀壓力佢地都係想佢地能夠脫貧
窮人生仔=養兒防老
當年我阿婆生左5、6個
我老豆做大佬
果陣我老豆一中五畢業就出黎搵錢
搵錢俾家用同養埋其他兄弟姐妹
有d搵到份正工 有d讀埋大學

屌你老母唔係我老豆俾錢你地?
你地有錢讀到書讀到大學?
呢家成日歧視我老豆做份牛工
係啊你地當差 做office工
屌你老母咪又係靠我老豆

窮人咪撚生仔啊屌

黑警
我覺得父母出黎做野咁多年
佢地知道係香港冇錢就好難生活
如果你話父母係最錯
我反而覺得 係成個社會既主流思想什至個社會架構根本就只向錢看
好彩係女人,講到明唔會養佢
細個對我好d都諗下,當初無尋死,留返條命睇你點折墮

雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己
的確。

捧下出孝兒。 唔少窮人脫貧case

閱讀障礙?
雖然係岩,但高登連登有好多係爛泥扶唔上柄ge廢物,呢篇只係畀佢地用黎安慰自己

又嚟blame the victum
將啲社會現象推落個人度
真係無撚敵
關於呢個topic,我想講下個人經歷

其實我當年中四,返學俾同學欺淩,放學自修操pastpaper,夜晚一Q樣繼續操。凌晨四點訓,六點起身。中四五考到全級頭幾,但英文唔夠好俾老母見係回程架地鐵話左我二十分鐘。每日返學上堂都好似地獄咁,死頂落去。俾人玩,俾人串,俾人笑
CE18分考上去(我讀舊制文商科)

但中六,七課程更難,之前積落既負面情緒暴發哂出黎。學校旅行去長洲,落住船下面d浪花,成程係到諗不如跳落去一了百了好唔好。後尾屋企人知道左我有尋死念頭,尤其我老母好唔開心。佢想勸我唔好自殺。

老母:你唔可以就咁去架
我:點解呀?
老母:因為我用左咁多錢係你度,你都未回報我你點可以咁自私架?
我:投資都會有風險架喎(我果陣負面都唔識嬲)
老母:所以你咪唔可以去死囉,你走左我一蚊都無

你地世界美好,唔係代表其他人既世界都咁美好架
呢一句我真係會記一世
再者,嫌佢地冇野留畀你,你又唔想養佢地咪走人囉,點解要一路養一路屌

基本上人到成年,父母就再冇養你ge必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞