自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike

睇你上面冇乜提過家庭有磨擦,你自己計下條數,捱幾年住公屋做返條好漢好,定係好似上面所講儲錢買樓好?我自己就覺者係可行,再唔係到時先再諗死都唔遲

首先本身我住緊果到本身我唔需要俾任何錢
但屋企人想要新屋搞裝修
仲要迫我夾錢,原先無提過裝修要出錢
等於我住公屋都要俾錢,一家人要計到咁
仲要係冇自己空間一間房,自己排左四年既單身公屋因爲佢哋要呢間屋無左,而所謂嘅新屋係冇空間俾我

我錢又要比空間又無,仲要自己未來一個保障都無左
學費又係借既,生活費就自己瘋狂打工賺嘅
個感覺係我欠左我媽
我唔明生我出嚟有乜用

係上面睇得出你係有能力生存嘅人,自己人生自己負責,有d野係冇得勉強嘅

咁講啦,差別待遇
我係女,屋企有兩粒仔
我係最細果個
我媽有新屋就會諗定兩個仔如果第時冇能力結婚搬出去點點點
所以點解我會無房無空間就因為留俾仔
當年我哥讀左好幾年直資日校
因為無法原校升讀中五
好多野比我感覺唔係俾唔到我
而係俾仔而犧牲我,上面有位絲打都話重男輕女既屋企
我內心都無數次有攬住個仔過世啦你既念頭
而且,我都未做野已經諗住我要比裝修錢俾家用乜乜物物。無諗過我有其他支出
講真,我諗生存能力係人都有,只係係香港你可以點生存,視乎你嘅生存模式

中學時我媽話我讀到大學會俾生活費
結果反轉豬肚就係屎
當然我唔係覺得老馮要俾,我同意大學生自己part time
但唔係上餐煩下餐。我知屋企未窮到咁
但真係一毫子都無俾我,亦唔會關心我到底乜一回事
有提出過一星期兩份工,連返學7日都無一日有得抖
咪當你鳩嗡,覺得你搵到錢自己
佢到依家都覺得養大我咪算係咁
第時養返佢係應份。佢唔係一個壞人,但我真係唔會想俾家用佢

同你差唔多,我係仔,有個妹,兩老on99又學人重男輕女,但我一早知佢地on99,唔理佢地,總之有乜好野都會預埋阿妹,公屋就算冇廳都一定要間房,負擔到嘅,都出錢叫佢去學,到而家佢出來做嘢,叫做兩兄妹有自己獨立思想,但我又開始擔心佢畀人呃,好怕佢識到類似我老豆咁嘅人

我哥唔同你
佢地都自己想要一間房
推我做無房果個,俾說話我聽單單打打
一間新屋睇清所有人
所以依家既我係無屋企返,同時抗拒返去
見佢地一次會情緒失控一次

我對父母嘅行為同你一樣,好易嘈交,所以好少同佢地講嘢,我同阿妹只係畀錢佢地買人餸食飯睇醫生同交雜費,但呢間屋每個人都有份,絕對唔會唔返屋企!

我通常係忍既一方
但到某個點會壓力爆煲
你屋企應該未到呢個地步,係好既
見到有巴打都話唔鍾意屋企人,自己搬咗出去唔會再理佢哋
我相信如果我依家係穩定工作我都係咁
窮人生細路只係想搵個唔洗出人工既奴工幫佢生存
其實窮都唔係最大問題
唔識教仔先係最大問題
成日覺得讀書就係浪費錢 浪費時間 最好中學畢業就出黎做野比家用就最好
細個數學唔叻,成日計錯數就比人打,做錯野又係比老豆講粗口鬧同打。仲要成日講到自己好叻但懷材不遇咁,如果真係叻既人就唔會用咁既方法教仔啦。
仲要成日係電話到講自己仔女壞話
永遠唔會平心靜氣咁同你講到一句野,覺得自己永遠是對的。
最後屋企日日講野都唔夠十句,講親就係鬧交。
所以,窮人+唔識教仔既人生仔先最仆街

Same
其實窮都唔係最大問題
唔識教仔先係最大問題
成日覺得讀書就係浪費錢 浪費時間 最好中學畢業就出黎做野比家用就最好
細個數學唔叻,成日計錯數就比人打,做錯野又係比老豆講粗口鬧同打。仲要成日講到自己好叻但懷材不遇咁,如果真係叻既人就唔會用咁既方法教仔啦。

Same

屌同我老母一撚樣
幾十歲人仲on99咁
一開口就係屌你呢樣個樣
緦之乜都係你既錯
中學之後大家已經無晒話題
一開口就嘈交
嬲得濟索性唔俾家用
即刻死狗咁
呢個post我只同意某一點,就係窮人父母思維害死人。

窮本身唔係罪,而係香港,其實對比窮到會餓死那些其實是不存在的,但把什麼叫窮在不少志窮父母思維下會十分影響下一代發展。

出身窮,就想辦法改變,同埋重點係點樣減輕開資,盡量減底下一代壓力。 而唔係把窮的根源轉介比下一代。

我家庭出身都算叫窮,父幹就一定冇,而那些所謂要個仔一出身就嘔哂o的收入去養家都係同樣發生在我身上。不過好彩o既係,我好早就了解到,打份西工,仲要睇到有份工比你做係皇恩浩盪咁,係十分on9 . 工要打,錢要賺,但我知道如果錢唔係留係自己手上,再用方法點樣存夠資本錢揾錢,係死路一條,唔好講回報家人,就連自己人生都難以有希望。

我由第一份工開始同父母吵大鑊,過程原因唔講了,不外呼家用,同資源問題。
跟住反哂面一走就5年,記憶中每次轉工,跳槽都會被人鬧不腳踏實地,唔市安份之類。個時我很心淡,也一笑止之,我唔係咁,人工永世冇得加,第一份工6k要我交出3k半做家用,咁先為是好仔。 到我3年後人工20k3 , 比4千佢地一樣唔滿意,當時係1996年。 我只講左句,冇我份錢,你地咁多年都係咁過,而家多3k半,自己睇住使,李+成有幾千億,唔夠問佢拿。 你地有錢使撚哂,所以永遠都係窮,我要留錢發展我想要的事業。
天天怨你,話你讀唔成書是垃圾,搵唔到錢就無用,唔知生你出來做咩,將來怎樣賺多d錢養他們?

好中

我唔會介意養父母,但必先要我有能力賺到錢。 如果一開波就殺雞取卵,咁呢個唔係你個仔,只係得返兩粒卵。

投資係仔女身上希望老來養返佢地冇問題,但呢個已經係投資錯誤,連養都未養得肥,就想要回報,除左on9 ,也只有on9.
知唔知點解你地咁窮,就係因為連養兒防老個遊戲都未識玩! 永遠只睇眼前,你越係咁,使仔女o既只會越反感。

由呢一刻你地唔同意冇問題,我都唔會就範,此處不留人,我自己會想辦法生存,他日我賺到足夠我生活同周轉o既錢會養你地。
18歲個年我就係咁屌柒我父母。

其實留係個家都係死路一條,點解唔肯出去捱,我冇打算改變我父母,因為如果改變到你早就有父幹。
其實窮都唔係最大問題
唔識教仔先係最大問題

Same

屌同我老母一撚樣
幾十歲人仲on99咁
一開口就係屌你呢樣個樣
緦之乜都係你既錯
中學之後大家已經無晒話題
一開口就嘈交
嬲得濟索性唔俾家用
即刻死狗咁

係咁架啦,睇化o的,唔好比呢o的負面野影響自己前路,我唔敢講我而家好有錢,但可以肯定話你知,我家人到今天都係唔會認同我所有野佢地至今都只會話我不對,即係今日我比10萬家用,佢地都會怪我點解唔比100萬,當年唔養家。。。而我本身家庭開資同事業上要用幾多錢佢地都唔會考慮,見到你買架車,就會罵你有錢唔理屋企,買樓又會罵你點解唔先换左佢地層樓。。 btw你如果睇唔開,10條命都唔夠死。
睇左好多留言,我都係過來人,怨天尤人真係好撚冇用,只會原地踏步,乜都冇改變過。
唔好俾咁多借口自己啦,起跑已經輸,仲要做人做到咁冇自信等於輸晒,認命果啲真係唔好生仔。
睇左好多留言,我都係過來人,怨天尤人真係好撚冇用,只會原地踏步,乜都冇改變過。
唔好俾咁多借口自己啦,起跑已經輸,仲要做人做到咁冇自信等於輸晒,認命果啲真係唔好生仔。

唔認同,
冇人明呢啲學生,
俾多啲同情,
好多時都抑鬱成病,
識怨人證明仲有道力仲有道不憤,
相反俾啲正能量撚搞到抑抑埋埋最終搞到自殺

唔認同,
應該俾多啲同情至真,
因為冇人明呢啲學生,
好多時都會搞到抑鬱成病,
識怨人證明仲有道力仲有道不憤,
相反俾啲正能量撚搞到抑抑埋埋最終搞到自殺
有部份上一代係鄉下黎到香港 冇知識冇人脈冇技術既時候 除左捱窮都冇咩法子

而且因為冇知識 佢地仲停留係最基本既生存狀態
姐係有飯食得飽就滿足既狀態 但又生左仔結成婚
而生長係香港既我地呢個年代資訊咁發達 知識水平又高左 我地學多左野知道個世界有幾大 好多人都話要追夢搵理想 當然窮二代都會想
但父母既諗法仲係讀唔成大學你不如早出黎做野比家用......起碼唔會餓親自己同家人 唉

窮人思想 累死自己仔女 窮人唔好生仔 個仔唔怨你一世 你身為父母自己過唔過意得去
有部份上一代係鄉下黎到香港 冇知識冇人脈冇技術既時候 除左捱窮都冇咩法子

而且因為冇知識 佢地仲停留係最基本既生存狀態
姐係有飯食得飽就滿足既狀態 但又生左仔結成婚
而生長係香港既我地呢個年代資訊咁發達 知識水平又高左 我地學多左野知道個世界有幾大 好多人都話要追夢搵理想 當然窮二代都會想
但父母既諗法仲係讀唔成大學你不如早出黎做野比家用......起碼唔會餓親自己同家人 唉

窮人思想 累死自己仔女 窮人唔好生仔 個仔唔怨你一世 你身為父母自己過唔過意得去

佢地梗係唔會過意唔去啦
你未餓死已經係皇恩浩蕩
個仔有料既就話係自己教得好
個仔發唔到圍就係個仔唔生性
贏就我既
輸就你既
屌拿星,d戇撚鳩成撚話18之後靠自己
我屌你冚家啦
d父母唔18前唔撚培養到我地有自理能力或維生技能之外,仲屌鳩我地垃圾?
如果每一個人都天生有能力自給自足,就唔會有咁多(職業)存在啦。
職業本身意義係乜嘢?(互相幫助)
父母本身嘅職責係乜嘢?(教育兒女)
@打到1999
得罪講句
怨就自己怨算啦
係度集中怨 講自己有幾窮有咩意思
社會係有分階級
窮同有錢不嬲都係兩個世界
妒忌人地做乜柒
你有你生活 佢有佢富貴
你地自以爲努力讀書可以脫貧向上流
今時今日已經唔適用
讀大學就係叫你認清現實
連現實都唔接受既話你讀乜大學
完全唔知比較黎做咩

成日講乜撚上一代留唔到野比你地
呢種諗法就最on9 咁怨法
如果你自己係上一代
我都唔相信你地可以有咩成就
得罪講句
怨就自己怨算啦
社會係有分階級
妒忌人地做乜柒
你有你生活 佢有佢富貴
今時今日已經唔適用
讀大學就係叫你認清現實
完全唔知比較黎做咩

如果你自己係上一代

柒少陣啦⋯⋯
有心育兒材出出
無心育兒莫中出
呢個post我只同意某一點,就係窮人父母思維害死人。

窮本身唔係罪,而係香港,其實對比窮到會餓死那些其實是不存在的,但把什麼叫窮在不少志窮父母思維下會十分影響下一代發展。

出身窮,就想辦法改變,同埋重點係點樣減輕開資,盡量減底下一代壓力。 而唔係把窮的根源轉介比下一代。

我家庭出身都算叫窮,父幹就一定冇,而那些所謂要個仔一出身就嘔哂o的收入去養家都係同樣發生在我身上。不過好彩o既係,我好早就了解到,打份西工,仲要睇到有份工比你做係皇恩浩盪咁,係十分on9 . 工要打,錢要賺,但我知道如果錢唔係留係自己手上,再用方法點樣存夠資本錢揾錢,係死路一條,唔好講回報家人,就連自己人生都難以有希望。

我由第一份工開始同父母吵大鑊,過程原因唔講了,不外呼家用,同資源問題。
跟住反哂面一走就5年,記憶中每次轉工,跳槽都會被人鬧不腳踏實地,唔市安份之類。個時我很心淡,也一笑止之,我唔係咁,人工永世冇得加,第一份工6k要我交出3k半做家用,咁先為是好仔。 到我3年後人工20k3 , 比4千佢地一樣唔滿意,當時係1996年。 我只講左句,冇我份錢,你地咁多年都係咁過,而家多3k半,自己睇住使,李+成有幾千億,唔夠問佢拿。 你地有錢使撚哂,所以永遠都係窮,我要留錢發展我想要的事業。

高質
得罪講句
怨就自己怨算啦
社會係有分階級
妒忌人地做乜柒
你有你生活 佢有佢富貴
今時今日已經唔適用
讀大學就係叫你認清現實
完全唔知比較黎做咩

如果你自己係上一代

打事實出來就係怨
有心育兒材中出
無心育兒莫中出
得罪講句
怨就自己怨算啦
社會係有分階級
妒忌人地做乜柒
你有你生活 佢有佢富貴
今時今日已經唔適用
讀大學就係叫你認清現實
完全唔知比較黎做咩

如果你自己係上一代

所以叫窮人唔好生
得罪講句
怨就自己怨算啦
社會係有分階級
妒忌人地做乜柒
你有你生活 佢有佢富貴
今時今日已經唔適用
讀大學就係叫你認清現實
完全唔知比較黎做咩

如果你自己係上一代

比較來做乜
就係要揭開個事實,等啲窮人唔生,唔會有下一代悲劇
得罪講句
怨就自己怨算啦
社會係有分階級
妒忌人地做乜柒
你有你生活 佢有佢富貴
今時今日已經唔適用
讀大學就係叫你認清現實
完全唔知比較黎做咩

如果你自己係上一代

柒少陣啦⋯⋯

邊個柒你都未搞清楚
一句柒少陣車埋黎 請問你有咩思維可以分享下
得罪講句
怨就自己怨算啦
社會係有分階級
妒忌人地做乜柒
你有你生活 佢有佢富貴
今時今日已經唔適用
讀大學就係叫你認清現實
完全唔知比較黎做咩

如果你自己係上一代

柒少陣啦⋯⋯

邊個柒你都未搞清楚
一句柒少陣車埋黎 請問你有咩思維可以分享下

爬下文啦
前面打左好多字唔想又copy多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞