自殺最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母,而非學業問題

942 回覆
1663 Like 11 Dislike
今天又有學生自殺了,據說與ps4有關。

到現在還有很多人未明白個重點,一有學生自殺,就話人是學業、考試問題。
但學業因素只佔很少,以前的考試豈不是更辛苦和更大壓力?

現在最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母。他們會天天怨你,話你讀唔成書是垃圾,搵唔到錢就無用,唔知生你出來做咩,將來怎樣賺多d錢養他們? 天天就是灌輸這些「真理」,讀到書就搵到錢,搵唔到錢就是垃圾,而搵到錢就要供養他們。是活生生的人肉股票,要為父母提供合理回報。可是他們連抄賣的功課(環境、心態)也沒有做好,同時又要求必賺不賠的回報。不切實際之餘,更自私到極點。

有錢的父母,是關愛和鼓勵行先,如讓仔女建立興趣,將來貢獻社會,做一個快樂健康的人等等。而不是執著將來要比多少家用,執著怎樣增加仔女事業上的安全系數等。

而基於最有錢和最窮的才最熱衷生仔,再加上貧富懸殊嚴重,一開fb、ig見到d同學朋友,都活在快樂和精彩的人生之中。那種滋味在心頭....

不想再寫下去了....
你d文筆同思維, 同我好接近
天天怨你,話你讀唔成書是垃圾,搵唔到錢就無用,唔知生你出來做咩,將來怎樣賺多d錢養他們?

好中
當日我講過點解窮人父母視下一代讀書為人生惟一目標
正皮加留名
最窮:賴掂都咁窮,生多幾件,搏其中一件發達養全家,就算冇一個發達起碼老左可以逐個榨咁d血黎飲,
窮人父母養育下一代, 他們總是有這樣的思維

1.只要努力讀書, 將來找份好工就可以脫貧, 改變人生.
和古代萬般皆下品, 惟有讀書高一樣. 讀書讀得好可以做官, 同樣地, 現在讀好書可以找份好工, 將來前途無憂.
他們不時受到一些新聞啟發: 天水圍單親悲情青年, 憑住個人努力考取10a, 入讀醫科; 深水步基層學生, 憑自身努力考取10a, 將來目標成為醫生等
他們深信, 只要下一代讀好書就可以改變一家人命運, 甚至"九族升天".
所以窮人的家庭, 往往不斷迫子女讀書, 讀書再讀書, 娛樂打機是沒有用的, 不可以! 因為讀書是窮人父母的將來希望和寄托

2.養育下一代, 是為了養兒防老, 有家用, 將來有人擔幡買水, 傳宗接代.
窮人的兒女, 他們年幼時, 當然要不斷迫他們努力讀書, 將來才較大機會找份好工(人工高些, 家用又多些. 最好是醫生, 律師這些tim, 和親朋戚友講出來, 自己也可以一吐自己是窮人之氣)
他們長大出來工作後有家, 老年時當然靠他們養, 有他們照顧
簡單來講, 對於他們來說, 養育下一代好處多多

3.他們相信天生天養, 但同時又相信靠努力就可以改變一家貧窮既命運
他們無視環境, 培育, 資源援助, 圈子, 家底, 天份, 人脈, 運氣等因素, 相信天生天養(不用付出), 然後靠下一代努力(讀書+工作)回饋他們, 改變一家貧窮既命運
不用付出, 得到回饋是他們的最終內心想法

其實窮人家庭, 之所以成為窮人低下階, 有著很多根本性因素. 明顯這是思想性多於物質性.
香港經濟起飛30年(67年暴動到97年回歸); 中國經濟起飛30年(78年改革開發到08年京奧)

當日美好的光景, 買新鴻基/中電/hsbc/港燈之類財息兼收;買樓收租;做生意致富;做份政府工;在公司做高層老屎忽, 根本一d也不難, 就算不成為有錢人, 要成為中產, 難度不大
很明顯窮人有他們窮人思維, 才會成為窮人. 而我相信貧窮很大機會跨代性遺傳下去. 當日經濟起飛, 他們尚且如此, 現在香港和中國經濟都下坡, 能夠力挽狂瀾的單親悲情青年醫生又有多少個呢
當中我講過既野
真係!
父母正常時候,無論學業同感情點失敗。
你都感覺自己有靠山。可以重新來過。
如果連呢樣都無,就會覺得自己已經生無可戀。
咁先會想自殺。
一個人想死,通常覺得自己無晒所有野先會。
隔離個post, 講d人去滾去玩好開心

窮人既下一代邊有錢做呢d野
畢業就成為父母搵錢機械, 將來養老機械
唉 我呀媽都係咁
不過無d無良父母逼得咁誇張
咁都冇計架,窮人生仔唔犯法
你d文筆同思維, 同我好接近

我也有看你之前的post,我們的思想真是很接近
但出面很多人依然未明這道理
d窮撚父母當子女係 阿拉丁神燈

快d俾願望我!唔係燈都拆鳩爛佢
人肉股票
我覺得老豆老母窮
襯細個自殺都算明智

利申 窮撚 想死
現在最大的誘因,就是有一對窮人思想的父母。
一個字 : 蠢
真係有父母咁樣嫁咩?父母最大嘅心願唔係仔女健康平安快樂咩
真係有父母咁樣嫁咩?父母最大嘅心願唔係仔女健康平安快樂咩

你一定自細就好幸福
點會冇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞