[健康] iherb產品討論

1001 回覆
35 Like 10 Dislike
二、口服GABA,無效

大腦與身體血液循環間有一層篩選膜,叫腦血管障壁Blood–BrainBarrier (BBB)),也稱為血腦屏障或血腦障壁。腦血管障壁幾乎不讓所有的物質通過,除了氧氣、二氧化碳和血糖,大部分的藥和蛋白質由於分子結構過大,一般無法通過。很不幸的,口服GABA經腸道吸收後進入血液循環,但卻無法通過血腦障壁,根本無法抵達大腦發揮中樞抑制作用,更何來安定大腦與助睡、抗焦慮的作用。所以口服GABA對於助眠是完全沒幫助的!!!

若想增加大腦中的GABA,不妨試試可以增加大腦GABA的「 L-Theanine」(為綠茶萃取物)或GABA的前驅物質(可以順利被腸道吸收,且通過BBB),如「Phenibut」(為GABA,多一個苯環)、「Picamilon 」。仔細看看這些成分都含有GABA的主架構,經過血液循環,通過BBB,在腦內分解為GABA的作用。

source:http://b303094004.pixnet.net/blog/post/235621597-gaba%E5%8A%A9%E7%9C%A0%E7%9A%84%E7%9C%9F%E7%9B%B8%21%21%21

買咗Phenibut等緊送過黎,一試前蘇聯嘅抗焦慮藥如何

https://hk.iherb.com/pr/Primaforce-Phenibut-250-mg-90-Veggie-Caps/58656

買左5htp都好似一般般點睇

食5-htp想改善咩問題?

改善下情緒問題囉
成日無啦啦喊

你好似夜晚先食5-htp,對改善情緒冇咩幫助

5-HTP: 50 to 100 mg three times per day

因爲佢寫before bed time 同我有食b 雜d 人話b 同5htp唔應一齊食

巴打買now food個隻?

呢款
點睇到自己個code
有冇巴打介紹下mass gainer/weight gainer奶粉邊隻好?
點睇到自己個code

要買過一次野先有

電話app 直接係more果格,電郵地址下面

我食緊呢隻5-htp

我食緊呢隻5-htp

你果款50mg 我100mg係咪食少你一半
睇到個post先醒起自己唔記得食b雜就出左門口
眼累
bilberry係咪真係有用?

花青素 葉黃素 蝦青素可以紓緩眼睛疲勞

n年前我睇得電腦多,用眼過度

對眼好乾,有異物感覺

食咗葉黃素個幾星期就好番
啱啱買咗一樽bacopa monnieri
上完/r/Nootropics睇大部分人都係買BaCognize嘅bacopa
但係我搵唔到,求其喺iherb執樽就算

其實有冇一隻supplement係可以長時間提升專注力?
即係可能食完一兩個月之後就算戒咗個專注力都無下跌到

啱啱買咗一樽bacopa monnieri
上完/r/Nootropics睇大部分人都係買BaCognize嘅bacopa
但係我搵唔到,求其喺iherb執樽就算

其實有冇一隻supplement係可以長時間提升專注力?
即係可能食完一兩個月之後就算戒咗個專注力都無下跌到

想減低焦慮 有無巴絲試過 L-theanine
想減低焦慮 有無巴絲試過 L-theanine

效果唔好

不如食St. John's wort / valerian root
有無protein shake介紹
有咩護膚品好用推介下?
眼累

對眼好乾,有異物感覺

有冇推薦邊隻牌子?
有無巴打推薦邊款深層清潔洗頭水?
之前用過隻netrogena深層,用完真係好乾淨,可惜停左產
有冇人會開兩個ac 比自己賺?
眼累

對眼好乾,有異物感覺

有冇推薦邊隻牌子?

葉黃素揀用FloraGlo專利技術比較易吸收d

doctor's best 唔錯
有冇人試過食neem?
有冇人試過食neem?

長期食會有可能傷害肝腎
有冇人試過食neem?

長期食會有可能傷害肝腎

more please
有冇人試過食neem?

長期食會有可能傷害肝腎

more please

http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-577-neem.aspx?activeingredientid=577

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞