容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾壹 )

1001 回覆
201 Like 5 Dislike
啱啱係facebook睇完你同你娘親件事

依家開電腦打文

你唔洗返工?咁夜先打

要,但又唔忍心拋棄奶哋
正式離開土耳其發生嘅第一件事竟然係畀狗追。

尚未入到希臘,我就畀幾隻希臘海關養嘅狗起勢咁吠。諗住好男不與狗鬥啦,我繼續踩,點知好狗唔攔路,佢幾隻狗公竟然當我藏毒咁追上嚟。望住前面兩條希臘海關姐姐,我又唔想洩漏霸氣,只好暗地裡加速,但個樣扮到氣定神閒咁繼續踩。

吖兩條女又唔會喝住幾隻狗。

三米,兩米,一米,我feel到啲狗吠聲喺耳後傳嚟,彷彿佢哋喺我耳邊喘氣,懷疑下一秒會lam我耳仔窿想引我出水。接近兩條女時,佢哋終於喝停幾隻狗,見住我嗰個故作無事嘅樣,我諗佢哋都係暗地裡笑鳩我。

仆你個街,我有午餐肉喺手一定拎出嚟將你哋就地正法。

其實已經畀狗追完

就係喺呢啲好似highway收費站咁嘅位過關

始終係歐洲國家,希臘海關比起之前我經過嘅任何一個國家都要嚴謹,個海關問咗我無數咁多問題,例如之前同之後嘅行程、住宿安排等等,聽到我話會即日出境,佢都打咗個突。

雖然係煩啲,但知道係人哋職責所在,我都非常耐心咁答,而且我又冇嘢需要隱瞞,搞咗陣,佢哋終於放行。

Welcome to Greece!

一進入希臘境內,映入眼簾嘅係一條小村。睇落其實已經同土耳其好唔同,不過天氣唔好,加上早,搞到成個死城咁。望一望路牌,我已經頭也不回咁轉出大路,向住保加利亞邊境進發。

弱弱的希臘國旗

Bulgaria

公路

一轉出公路,直至去到保加利亞,都只係一條平凡嘅大路,並冇任何特別,搞到我有少少覺得自己為咗passport個印仔嚟有啲無謂。而更令我難受嘅係,天氣開始轉差,雨粉開始變成大雨。

仆街原來仲落過雪嚟

我感覺到,事情唔係我想像中咁簡單。

臨近保加利亞,可能上咗少少斜,海拔高咗(雖然唔覺得太有關係),暴雨蠱惑地轉化成雪,屌你老母啲雪又跟撚住我……

其實係落緊雪,但唔係幾影到

出境嗰陣,希臘海關見我即日離開竟然問都冇問就放行,點知踩到過去保加利亞嗰邊時,班友仔又唔識香港護照唔使簽證,阿A去問阿B,阿B又去問office,明明頭先踩暖咗個身,呢啲惡劣天氣我視之等閒,不過等多兩等我已經凍到瑟縮發抖。

當時啲雪已經大到同我喺土耳其遇到嘅暴雪有得揮。

關員見到我嘅慘況,都唔好意思叫我企喺度吹住風等,邀請咗我入去office,我即時擺低忍者龜,拎咗啲麵包同件厚褸入去取暖。

濕撚晒,好撚驚
睇見都覺得凍
丹b好慘 成日都係d凍到仆街既戶外搵住宿同等人
太耐無追 原諒我追post就問 已經唔記得去到邊 係高登個陣已經停左 hkg+收皮之後真係無返過去 遲d會唔會有合集出?
啱啱坐低嗰吓凍到個身彷彿唔屬於自己一樣,連除手套呢個動作我都差啲做唔到。個身慢慢暖返之後,食住麵包等海關批我入境,唔使好耐,我已經拎返本passport。

着返件厚褸,準備出發嘅時候,office一個似係職務比較高嘅海關見我喺呢個天氣仲要繼續踩,即刻陶大宇上身,um住塊面「呀」咁。而我係諗:「屌你我唔走,唔通你收留我呀?」

影出嚟都濛濛哋

雪冇頭先咁大,不過依然keep住落,但氣溫好似比起之前我經歷過嘅更加低,我懷疑係因為我畀雨淋到全身濕透,頭先停低吹風搞到個人發晒冷,令我感覺到嘅比實際溫度低。

屌你,三月啦,春天喎應該,你落乜柒雪啫?

當身體失去咗暖和嘅平衡,自然地要花額外嘅體力禦寒,本身能夠支撐住我踩八十公里嘅能量,喺我踩咗三十公里已經用得七七八八。唔知已經有幾耐冇呢種感覺,初初出發仲喺廣東?我竟然頂唔順,決定一有地方落腳就要終止今日嘅行程,我相信自己就快不支。

我心內萬二分希望前面盡快出現一個落腳點,無論環境有幾惡劣簡陋都好,只要暖,瞓廁所我都願意。

震住咁踩,喺平路時速只有十一二咁上下,比起正常唔使點用力都做到二十,我依然感到吃力。路過一個警崗,以為遇到救星,停低靠近敲吓門,屌你老尾冇人嘅!靠你維持治安就奶閪啦冚家產!

仆街油站都係廢棄嘅,車都係冇人嘅

其實喺上面張相個油站時,我係諗過爛嘅都爆入去住,但裡面滿佈玻璃碎,最重要係佢漏晒風咁,一啲都唔保暖,我唯有繼續同自己講:「快㗎喇!就快有地方落腳。」

皇天不負有心人,踩吓踩吓,我見到前面一間屋仔個煙囪有煙出!屌你老母芝士漢堡即係入面有人!我即刻迪露菲奧上身,聽到李榮基把聲鼓勵我:「爆佢!」二話不說屌撚盡佢。

踩近一睇,嘩!出面係一個停車場,泊住晒車,屋仔係間餐廳,冇死喇啩?

泊低忍者龜,我有咁誇張得咁誇張咁震晒去敲門,一個左眼係義眼嘅鬍鬚阿叔開門。

「你好,我從香港嚟,天氣實在太凍,我頂唔順,請問可唔可以喺呢度過夜?」

阿叔冇答我,只係叫我入去。一入到去,登時覺得好暖,係柴火嘅暖。再定神一望,原來入面都幾多人。

睇見都覺得凍

呢啲仲搵命博過巴基斯坦

凍到要賣春
太耐無追 原諒我追post就問 已經唔記得去到邊 係高登個陣已經停左 hkg+收皮之後真係無返過去 遲d會唔會有合集出?

唔出合集喇,盡量撳返入第一頁啲link追返啦
多謝巴打支持
瞓喇屌你
小妹見到丹丹成日挨凍真係心都痛埋

凍到要賣春

真係陰公豬 但你覺得自己算唔算怕凍既人?
如果你本身唔怕凍,但都凍到震既話,咁應該真係凍到非筆墨能形容..
我諗我係呢d地方一早凍到暈低左
瞓喇屌你

丹子唔陪我地傾下計就訓
大佬可唔可以教下 「你好,我從香港嚟,天氣實在太凍,我頂唔順,請問可唔可以喺呢度過夜?」既英文
大佬可唔可以教下 「你好,我從香港嚟,天氣實在太凍,我頂唔順,請問可唔可以喺呢度過夜?」既英文

hi I came from HK, I am freezing right now, could I stay here for a night?
丹巴回歸,留名
終於追到live
想問吓電腦爆咗mon之後點打日記?定係一直都用手寫㗎?

因為追故時飛哂啲留言
如果之前答過唔好意思
小妹見到丹丹成日挨凍真係心都痛埋

凍到要賣春

真係陰公豬 但你覺得自己算唔算怕凍既人?
如果你本身唔怕凍,但都凍到震既話,咁應該真係凍到非筆墨能形容..
我諗我係呢d地方一早凍到暈低左

本身正常啦,但完咗個trip耐寒能力係高咗好多
丹巴回歸,留名

你唔係keep住留言㗎咩
終於追到live
想問吓電腦爆咗mon之後點打日記?定係一直都用手寫㗎?

因為追故時飛哂啲留言
如果之前答過唔好意思

用電話app打呀
留名 睇到都覺凍
琴晚番到屋企點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞