容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾壹 )

1001 回覆
201 Like 5 Dislike
嚟到旅遊勝地Budapest,梗係唔少得參加walking tour,以下呢一篇將會係多圖少字。

作為旅遊勝地,團友多就梗,導遊都要有三個分三組

河畔嘅電車軌

我被編去呢位姐姐嗰組

話摸吓佢會好運咁話

據導遊所講,原來Budapest係由兩個地方組成,即係邊兩個?咪就係Buda同Pest。其實以讀音嚟講呢,pest係唔應該好似英文咁讀pest嘅,以匈牙利文嚟講,係讀pesht,有個「殊」喺度。

Okay講返正題,Buda係山,Pest係平地,中間隔住一條多瑙河。除咗地形,其實佢哋亦代表住兩個階段,Buda係貴族同富人區,所以城堡起咗喺嗰邊;Pest就係藍領。不過發展到今時今日,都冇咩分別,Pest比起Buda仲更加touristic,夜生活更加豐富。

係,Budapest都有情人鎖,不過係鎖喺棵樹

其實我都唔知自己影乜鳩

嗰陣喺歐洲好興,有啲團係玩呢啲遊覽個城

大教堂

又係摸佢個肚會有好運降臨,於是個肚畀人摸到光滑晒

遠望返入教堂

差唔多最出名嘅Chain Bridge

多瑙河

匈牙利人係匈奴後人,我相信大家都略有所聞。導遊都有簡單介紹過佢哋遷徙嘅歷史,不停侵略然後喺現時嘅匈牙利定居落嚟。亦因為咁,佢哋嘅語系其實係亞洲語系,同歐洲其他國家格格不入,例如同我哋一樣,係先姓後名。

唔講唔知,原來匈牙利有極多發明,唔少偉大嘅科學家都係匈牙利人,就連諾貝爾獎呀,佢哋都攞鬼咗十幾個。

威水。

衛兵

Buda Castle外嘅雕塑,相傳摸隻馬春袋會考試高分,當地大學生經常摸

睇到呢度,你覺唔覺匈牙利人好鍾意摸呢摸路?

Buda Castle附近嘅廣場

即係咁,我知道Budapest好浪漫,但未到夜晚,未有燈飾,你都顧吓毒撚感受吖?

我要即刻搵個瓦遮頭,太撚曬

Chain Bridge返轉頭
即係匈牙利人如果叫 Wayne Ronney

Wayne係姓 Ronney係名咁?
即係匈牙利人如果叫 Wayne Ronney

Wayne係姓 Ronney係名咁?

係,希望導遊冇昆鳩我

Mean

當你老友先直接屌 平時同d男仔frd行山都會笑佢地好臭

我都唔識你嘅

我意思話如果我係姐姐既話

唉,好撚傷心

Mean

當你老友先直接屌 平時同d男仔frd行山都會笑佢地好臭

我都唔識你嘅

我意思話如果我係姐姐既話

唉,好撚傷心

milf
我覺得你往後每一個post開頭都要提人踩車要裝前後燈

前後燈都冇你真係唔撚要命
milf

唔止無命 仲害埋個司機

I am chicken I am public toilet
停刊兩天
停刊兩天

Why
停刊兩天

Why

工作需要
停刊兩天

Why

工作需要

做邊行
停刊兩天

Why

工作需要

做邊行

賣屎忽
停刊兩天

Why

工作需要

做邊行

停刊兩天

Why

工作需要

做邊行

狗工
停刊兩天

Why

工作需要

做邊行

賣屎忽

高尚職業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞