容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾壹 )

1001 回覆
201 Like 5 Dislike
提心吊膽咁瞓咗一晚,慶幸冇事發生,五點幾天未光我就醒咗。

睜開眼我第一樣諗到嘅嘢,係我突然覺得連瞓個覺都不能安枕,究竟我喺度做緊乜撚嘢呢?而Mi閪佬講嘅絕美景色,對於我嚟講根本就冇乜特別,特登兜過嚟踩多一日嘅路程,值唔值得呢?

然後我喺睡袋入面咬住尋晚食剩嘅麵包,落咗一個決定──我要一日踩二百二十公里,直接到Belgrade!

喺多瑙河隔離望住流水屙屎,你試過未?

於是我立即爬起身,準備出發。

事實上,當時嘅我鑽牛角尖,慢慢已經失去咗出發嘅初衷,變咗為咗踩而踩,為咗唔放棄而堅持,並冇任何一絲享受。

又係一個調整期。

係有啲似返咗大陸嘅

朝早並冇特別趕路,始終二百二十公里唔係易,之前喺印度都只係做過二百左右,雖然二十唔算多,但喺最後關頭係差天共地嘅分別,所以我都唔知自己頂唔頂到,一切都要睇中途進度再決定。

嗰一刻我癲撚咗,一係唔想再搭營,二係想快啲踩完,三係我都真係想挑戰吓自己踩唔踩到,四係我有啲自虐,想透過苦行嚟搵到自己。

依家睇返梗係覺得好戇鳩,不過身在其中就唔同講法。

直頭好似返咗西藏

而最奇怪嘅係,自從廣西嗰次差啲中暑,我已經再冇一刻諗過放棄,係真係一刻都冇,最多都只係屌吓鬼,唞多陣。亦因為咁,我知道我冇可能唔頂落去,呢個反而成為咗我辛苦嘅位,就等如馬死落地行,等於你屋企有個九十歲老母,個老婆撞咗車殘廢,你生個仔又弱智,如果你唔返工返足十八個鐘,你唔夠錢養家,手停就口停,無論幾辛苦,你都要堅持一樣。

唯一唔同咪係我睇到終點囉。

山泉水,即刻刷個牙,裝滿水樽

但咁樣已經同我出發嘅目的背道而馳,係,我嘅身體係越嚟越近終點,但靈魂就越行越遠。

莫忘初衷。
睇緊啊,身體同靈魂快d 返黎打文ok?
踩咁耐單車你對腳咩好撚粗 見到牛下車神對腳粗到

進入歐洲之後,有所謂Euro Velo,係幾條穿越眾多歐洲國家嘅單車路線所組成嘅網絡,可以話係最適合單車旅行嘅建議路線,不過喺東歐仲未太發達嘅國家,呢啲路線多數都喺馬路,並唔係單車徑。

但其實呢啲嘢,都係等到我見到Mi閪佬,佢同我講先知。

有呢啲牌嘅就係Euro Velo路線,當時我係唔知,見到個「6」嗎?即係Euro Velo 6,六號線

http://www.eurovelo.com/en
有興趣可以了解吓

沿住多瑙河踩起伏超多,望住對面羅馬尼亞好似係一條平路咁,我就暗暗後悔冇過到去。但又冇得咁講嘅,過到去都唔知有冇位畀我踩返過嚟。踩到下晝兩點,我已經踩咗一百公里去到Golubac,照時間嚟睇,似乎真係可以一日去到Belgrade,加上之後嘅路轉入內陸,唔係再沿河踩,可能冇乜景睇,於是就加速前進,仲定咗一啲目標要幾點前去到邊度咁。

其實都真係幾辛苦,單車旅行搞到比賽咁,為乜?

以為去咗古裝街

但轉咗入去之後,竟然要翻山,路況都唔太好,Keep住趕路直頭身心俱疲,Angel放假。好唔容易翻過個山,進入大路,又畀我遇到一個帶晒行李嘅單車佬!

原來佢係一個初出發嘅塞爾維亞人,剛畢業,諗住踩去土耳其。當時有同佢留contact,但唔知係電話入錯定點,最後佢並冇搵我。

我曾經諗,如果呢啲時候爆呔會點,大吉利是

前面竟然係高速公路,要轉右

Autoput即係Highway,Beograd係塞爾維亞文讀法嘅Belgrade

本來想冒險踩上highway趕路,但見到佢個收費站就喺入口,費事博,逼不得已要轉入小路。好快就入黑,喺黑暗中上上落落,附近又冇乜村落,而呢啲荒郊有村都通常有狗,試過畀隻狗追撚咗幾百米,幸運地咁啱有架私家車出現,用佢盞燈幫拖嚇走隻狗,我先脫險。仲有次喺我高速落緊斜嗰陣突然聽到左邊有狗吠,仲感覺到佢係撲埋嚟!好在我落斜小王子從來落斜唔怕死,冇乜鍊brake,feel到佢撲空之後,佢已經追我唔到。

你問我肯唔肯定成件事exactly係咁呢?我真係唔肯定,但當時真係咁樣感覺到,第二日打日記都仲猶有餘悸。

點解第二日先打日記?遲啲你咪知。

冇撚晒力,要買水補充

踩到左邊小腿抽筋,右邊膝頭又痛,我懷疑自己仲應唔應該繼續堅持,但又見只係仲有二十公里就會到Belgrade,死死地氣都係撐埋落去。幾經辛苦,終於進入Belgrade範圍,搵咗間餐廳借wifi聯絡Mi閪佬,話佢知我早咗一日到,而佢亦都冇問題,仲約咗我喺間Caffe(佢哋嘅café)度等。

喺度同大家鄭重講吓,其實同host約咗時間唔應該擅自提早或者延遲,人哋可能有plan,又或者為咗你推咗人,只不過Mi閪佬講過隨時恭候,我先斗膽出此下策。

Belgrade市內有電車,因為路邊路況唔好,有次我嘗試踩過條路軌轉位,點知卡撚咗卡,擺咗幾吓差啲要炒車,又畀我龍咁威保持到平衡,如果唔係應該炒得幾甘。

唉屌,越打越長,出唔晒,要睇波,聽日先繼續。

冇你咁勁啦,做腳做咁重
見親mi閪佬呢個名都笑左
終於有文
live, will keep 追ing.
見親mi閪佬呢個名都笑左

多謝
終於有文

最近真係忙,多謝你繼續追

睇波先

冇你咁勁啦,做腳做咁重

男人腳粗幼同性能力成正比,腳越粗越產生睪丸同
多腦河d水唔係藍色既

睇波先

上水推post 呢排好多野煩,朋友方面又煩感情方面又煩搵工又煩,連登都無心情上

冇你咁勁啦,做腳做咁重

男人腳粗幼同性能力成正比,腳越粗越產生睪丸同

我粗到要訂造長褲
第一冠
啪啪啪
多腦河d水唔係藍色既

咪又係咁
上水推post 呢排好多野煩,朋友方面又煩感情方面又煩搵工又煩,連登都無心情上

有得煩感情,原來係女神

有得煩感情,原來係女神

玩野咩丹b,你做男神都未到我做女神啦 爛桃花唔想要呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞