容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾壹 )

1001 回覆
201 Like 5 Dislike
我今日都開始翻新工 可能會少咗推post

join 咩

P記?join咗

有緣長p見

長沙灣喺邊......

係咪即係荔枝角MTR

你知啦
長深荔三角州 一個唔小心返唔到出來架嘛

218五個0,call我,我救你

慢慢啦,如果錢係concern就求其做住搵

無啦啦打黎有offer,即係上星期見果份
但人工真係好低 好想喊,只係勝在5天工作夠舒服...個title 靚marketing assistant
錢絕對係concern...年尾要同frd去旅行,下年又去working holiday...

恭喜 出糧請食飯

好低人工...想食左我隻車咩仲請食飯

冇誠意

恭喜!唔使再做雙失,要改名喇
睇我post都搵到工

恭喜 出糧請食飯

冇誠意

我做咩對你要有誠意

睇我post都搵到工

要諗下改咩

睇我post都搵到工

要諗下改咩

天水圍雙工

恭喜巴打

恭喜 出糧請食飯

冇誠意

我做咩對你要有誠意

因為我好有誠意每日update

睇我post都搵到工

要諗下改咩

咁要睇你份工做乜喇

睇我post都搵到工

要諗下改咩

天水圍雙工

笑到我

睇我post都搵到工

要諗下改咩

天水圍雙工

之前喺高登追 post 追到樓豬去印度
宜家都冇追啦
留個名 之後得閒再追
文呢
之前喺高登追 post 追到樓豬去印度
宜家都冇追啦
留個名 之後得閒再追

文呢

依家開電腦

冇誠意

我做咩對你要有誠意

你夠搵到工啦,又唔見你請 我都好有誠意成日幫你推post
好耐之前係舊登睇
好似仲講緊係大陸同個女仔難離難捨
就無再追
skip左好多個post之後終於係lihkg追到live

btw你部電腦係點整得番用尼打日記
定用電話打

冇誠意

我做咩對你要有誠意

你自貼畀大家評吓理值唔值得請先
好耐之前係舊登睇
好似仲講緊係大陸同個女仔難離難捨
就無再追
skip左好多個post之後終於係lihkg追到live

btw你部電腦係點整得番用尼打日記
定用電話打

電話打
尼你老母

洗咩自貼,你咁叻,你話你搵到邊個係我架嘛

應該係開墾緊

得到如此窩心嘅心意,令我再一次充滿力量,睇睇地圖,嗯,百三公里,係時候要發力。

其中一條村名

可幸嘅係,一路去Budapest嘅路以平路居多,而且路況良好,自從踏入中歐之後,明顯地係踩得舒服咗,冇需要再為路況擔憂。

Euro Velo嘅好處

有陣時單車徑要過對面先有

一路經過都係以鄉郊地方為主

大概係單車旅行喺歐洲比較普及,呢度嘅人對我哋嘅認知比較多,所以佢哋冇之前中東嘅人對我哋咁好奇,但同時亦會遇到唔少同道中人,例如我停低休息嘅時候,會有個中年男人走埋嚟問我有冇嘢需要幫手,原因係佢自己本身都係踩單車。

呢啲細微嘅嘢令我感受到其實歐洲人並不如我想像中咁冷漠,反而佢哋對佢哋感興趣嘅嘢係非常願意跨出嗰一步去了解,又或者主動offer幫忙。你話佢哋冷漠,倒不如話可能係佢哋走得比較前,能夠引起佢哋興趣嘅嘢唔多。

當然,我仲只係喺中歐,都未到最發達嘅西歐。

其實係咪即係呢條平平無奇嘅大路係唔畀踩單車?

黃昏時間,我終於抵達Budapest嘅邊陲,雖然距離市中心仲有十幾廿公里,但以我經驗,應該都會有唔少街燈,唔需要太擔心踩夜車嘅問題。

可惜,我估錯咗。

因為我戇鳩鳩,踩咗上高速公路。

明明我只係順住條路踩,印象中亦冇見到有分岔路,但踩吓踩吓,我發現自己竟然身處喺Highway上面。而呢度仲要唔係一般嘅Highway,係嗰隻橋上面嘅交通交匯處,四面八方嘅車喺一個接一個嘅迴旋處兜嚟兜去,如果話係直路都話,但呢啲無限彎位再加多車高速,係比起我踩過任何一個地方都要危險。

最弊係,天已黑,危險程度double。

洗咩自貼,你咁叻,你話你搵到邊個係我架嘛

費事貼你出嚟
有乜工都做左先一定好過數毛呀各位

追post到哩度
我冇調頭,因為我踩緊嘅係單程路,如果貿然調頭,我好怕一個唔覺意畀對頭車撞到,反而我繼續去,想試吓有冇一個位畀我兜返落去。

呢個決定絕對係錯中之錯。

喺唔同嘅迴旋處兜咗幾個圈,每個出口都好似係又好似唔係,兜嚟兜去都搵唔到一條路係出返去或者駁到去Budapest。天黑情急之下,我打算膽博膽,沿住highway直剷Budapest。

歐洲係右線行車我相信大家都知,當時嘅我靠住右邊,去到一個三岔口,最左邊係有車會入嚟,轉去中間或者右邊條路(唔計我身處嗰條),而我要入嘅就係中間條路,換言之我有後時間需要越線,唔可以全程靠右。(稍後會用電話補圖)

我做得最錯嘅係,我電筒冇電,我冇用到頭尾燈,諗住憑住微弱嘅月光盡快踩到去有街燈嘅地方。

喺我剛剛切線,諗住踩入中間條路時,左邊突然一部大貨車高速駛至,而我冇燈,貨車司機見到我嘅時候已經係要轉入中間條路嗰陣!我嚇到呆咗,下意識第一時間係剎停忍者龜,除咗咁我都冇嘢可以做到,一切交畀個天。

又或者交畀個貨車司機。

當佢見到我嗰陣,佢立即急剎同扭軚,千鈞一髮之間,貨車恰恰避開咗我,轉入中間路口,仲剷咗上邊邊嘅沙地,差啲撞埋右面嘅鐵欄。

只要我踩快兩步,又或者早兩秒,我肯定已經畀貨車撞到正一正!

唯一唔明嘅係,如果佢本身都係轉入中間路口,點解仲會扭到靠咁右,剷上沙地同差啲撞欄?抑或係其實佢本身想轉入右面路口,係見到我先急急扭軚?但點都好,呢一吓一定係我錯,我唔止差啲累死自己,仲累到人。

幾時都話,自己死唔緊要,真係唔好累人累物。

事後我猶有餘悸,腳都軟埋,但冇路可走之下唯有硬住頭皮繼續踩,希望可以盡快離開highway,同時我心入面不停同自己講,執返條命,以後要做多啲好事,最基本係唔可以再喺highway踩車,雖然今次都係衰戇鳩。

重覆多次,唔撚好學我,仲有你死你事,唔好累街坊。

一背都係冷汗咁頂埋落去,托賴都畀我捱到離開呢條highway入城,再慢慢踩去市中心,一條大直路咁搵到姐姐位於極級中心點嘅屋企。

問咗我鍾意飲豬骨湯,又咁耐冇湯水,特登煲定

姐姐住嘅並唔係普通apartment(當然市中心都好難住郊外嗰啲House),而係拍戲或者睇旅遊節目先會見到嘅──百年古宅!

一棟成百年歷史嘅樓──入面其中一間好撚大樓底好撚高嘅單位!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞