容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾壹 )

1001 回覆
201 Like 5 Dislike
明明送埋上門比你食,都唔食埋先走
終於出啦
明明送埋上門比你食,都唔食埋先走

邊有
終於番黎
轉頭出
當晚食飽飽之後,因為好攰,等咗陣見Engin仲未收舖返屋企,我就自己入咗客房休息,仲勁快瞓着覺。

一覺瞓醒,我都覺得唔係幾好意思,食咗啲饅頭,執好嘢,特登叫醒Engin,諗住同佢道別。Engin一醒,同我行出露台,點咗支煙吹吓水。見佢個樣攰到閪咁,我都feel到佢寧願花啲時間陪吓我都唔瞓,我又再多啲內疚。

Engin個樣畀我感覺就成個駱應鈞咁,唔知邊個?咁知唔知邊個仆街二叔?係喇,Engin就成個仆街二叔樣咁。佢見我要走,就話Edirne係一個幾值得遊覽嘅城市,叫我朝早踩去旅遊區望吓先,睇完再走。出於嗰份內疚,我答應咗佢,求其出去兜個round。

睇到嘅不外乎都係清真寺、博物館同Bazzar,對於我嚟講都係睇唔睇都冇分別,真真正正求其兜咗個round,我就踩返去Engin嘅單車舖,諗住出發。返到去,Engin帶咗我去一間平價超級市場買補給,等我可以使晒啲土耳其里拉。然後佢送咗件印有佢哋單車舖logo嘅反光背心畀我,一嚟保護我,二嚟幫佢宣傳吓,仲叫我如果遇到其他入嚟土耳其嘅單車客,叫佢哋住喺佢度。

我心諗,其實Edirne嘅Warmshowers host唔多,而你又有求必應,reference又多,基本上喺保加利亞或者希臘入嚟都好難唔係住喺你度。當然我滿口應承,我亦唔會介意向其他人介紹吓佢,但我最後都係質咗件反光背心喺行李嘅黑洞入面,冇特登摷出嚟着。

着住影咗幾張相,突然有個後生仔揸車過嚟,係佢哋個community嘅人,提起話晏啲有個瑞典嘅單車佬會過嚟留宿,Engin就如夢初醒咁,同我講:「不如你留多晚啦!冇乜人會淨係喺Edirne留一晚,而且又有個人嚟緊,你可以同佢交流吓。」講真我又冇乜意欲留喺Edirne呢個地方,但又係出於嗰份內疚,加上我都好想問吓呢個瑞典佬歐洲係咩境況,亦心知嚟緊歐洲嘅路線配搭有太多,我今日揀咗行呢條,可能之後幾日都會同另一條冇交集,咁樣未必會撞到單車佬,喺佢哋極力挽留之下,我就決定留多日,會一會呢條單車伊巴。

然後班學生就帶我周圍逛吓,仲撞到Engineer

唔知嚟買乜

鳩流流咁渡過中午,下晝Engin個舖頭partner同我唱咗少少保加利亞紙,我都真係冇乜好做,純粹喺度等瑞典佬。

唔好以為歐洲都係用歐羅,佢哋有所謂歐元區,如果嗰個國家冇加入歐元區,佢係會用自己本身嘅貨幣,我往後經過嘅國家,有差唔多一半都唔係用歐羅,譬如我入保加利亞,之後塞爾維亞、匈牙利都係有自己嘅貨幣,入到斯洛伐亞開始先用歐羅,但喺捷克又用返捷克紙,跟手一直用歐羅用到法國,去到英國先轉返英鎊。

唔好睇小呢度呀,成二十歐㗎,嗰陣歐羅仲兌緊十㗎,我預咗使三日㗎

等到天黑,天氣開始變壞,由全日嘅毛毛雨變成滂沱大雨,令到瑞典佬抵達嘅時間不斷延遲。直至Engin差唔多收舖,佢終於到。
幫瑞典佬拎啲嘢上Engin屋企,因為得一間客房,佢就同我一間房,不過就我瞓床佢瞓睡袋。坐低傾咗陣,聽到佢嘅英文流利程度同口音,我暗暗奇怪,心諗瑞典人都可以講到咁British,真係勁到痴線。再傾落去,先知原來佢根本就唔係瑞典人,而係英國人!只係佢由瑞典出發,Engin佢哋先以為佢係瑞典人。

屌你,明明伊巴咁型棍,突然變咗肥西,慘呀……

咁其實佢都型棍嘅

英國佬叫Robert,叫我叫佢做Rob,可能因為我係佢旅程中遇過嘅第一個單車佬,我又鍾意J啲British accent,所以我哋都幾傾得埋。佢只係花咗六個星期就嚟到土耳其,佢另一個朋友就喺英國出發,聽日會喺Corlu會合,知道佢哋未搵到住宿,我就嘗試幫佢問Serdar,Serdar覆返都話okay,不過好似最後都係冇去到。

Rob話保加利亞嘅天氣逐漸變壞,佢今日係直頭畀大雨追趕,佢唔逼自己踩快啲嘅話,可能已經困咗喺暴雨之中。聽完之後,我都唔知今日冇出發係啱定錯,出發咗就撞正壞天氣,但因為買咗機票,又喺保加利亞搵晒host,唔想遲到(今日已經send咗message話畀兩個host聽我要延遲一日),而Rob亦唔會喺Edirne多作停留,即係我焗住聽日出發,到時可能天氣更加差。

但,咁又點呢?煮到埋嚟咪食囉,我又唔係未試過《風雪中的北平》。話時話,你班撚屌中學中文堂有冇讀過呢課書?

Rob、Engin同佢partner

Engin同佢partner特登煮咗野豬肉同開咗兩支酒嚟招呼我哋(okay可能淨係招呼Rob,我沾光嘅啫,咁事實上都feel到白人係吃香啲),Engin不斷灌我哋,佢飲大咗個樣更加似仆街二叔,飲到就嚟唔掂,Rob不斷向我打眼色,示意佢都唔太掂,屌,英國人都好似我咁唔飲得?再飲多杯,我哋就話多謝佢哋嘅招待,不過要早起,都係時候休息。

又唔知邊度竄個friend出嚟

返到房,我哋熄晒燈咁瞓住吹水,傾咗好多旅程上嘅嘢,Rob就話佢目標係踩到中國,因為佢都有份job offer,要喺限期前返去,所以想去遠啲都唔得。

都係嘅,各人都有各人嘅羈絆,Rob要返工,我要返香港,又有幾多人可以真正做到自由自在,無拘無束咁話去幾耐就幾耐,話去邊就去邊?浪子,其實都有一條線從佢心中所牽掛嘅人同事唔輕唔重咁勾住佢,只係佢唔會show畀你睇。

傾咗半個鐘度,明明上一秒仲講緊嘢,下一秒Rob已經扯晒鼻鼾。畀暴雨追趕咗一日,好攰喇係咪?聽日我就要送羊入虎口,將自己扯入呢場壞天氣入面,喺保加利亞呢個戰場上嚟個正面衝突。

好期待呢。
睡了,工作忙,多啲推post喇朋友們
留名
野豬肉好唔好食?
丹巴真係好有一陣佬味
風雪中的北平唔知係中一定中二讀 果時覺得深到仆街
土伊其食得豬咩
支持出多啲post ar 丹爺
野豬肉好唔好食?

Ok㗎
丹巴真係好有一陣佬味

邊度令你感受到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞