容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾壹 )

1001 回覆
201 Like 5 Dislike
巴打,暫時呢排都可能一日一篇先
返緊新工,比較忙,而且逼緊自己收工幾攰都做gym,都冇乜私人時間
但放心,只會慢,唔會爛

攰去操越操越縮

我有車喎可以車你游車河架

喂屌星期四晚去做gym+車河,想放鬆吓

坐車尾介意麻

屌有女⋯⋯

含啦!

⋯⋯
丹b 我都有車 不過你要坐程飛機黎NYC

你坐程飛機嚟車我ok
放心la 丹巴,你慢慢出
只要唔消失就得
放心la 丹巴,你慢慢出
只要唔消失就得

唔會,放心
lunch追post輕輕一推
加油喔
返緊新工,比較忙,而且逼緊自己收工幾攰都做gym,都冇乜私人時間
但放心,只會慢,唔會爛

攰去操越操越縮

坐車尾介意麻

屌有女⋯⋯

單車尾來夠浪漫
但放心,只會慢,唔會爛

攰去操越操越縮

坐車尾介意麻

屌有女⋯⋯

單車尾來夠浪漫

唉⋯⋯講到天花龍鳳,但原來我不值一文
但放心,只會慢,唔會爛

攰去操越操越縮

坐車尾介意麻

屌有女⋯⋯

單車尾來夠浪漫

唉⋯⋯講到天花龍鳳,但原來我不值一文

傻豬來你點會不值一文呢
人嚟!
文呢
人嚟!

得到Sofia嘅Tihomir之助,我將會喺塞爾維亞首都Belgrade有人接待,呢個人叫Mihailo,聽講都係一個單車佬。

我同Mi閪佬用whatsapp聯絡,佢建議我唔好行大路,反而兜上北邊,沿住多瑙河再向西走,先至到Belgrade,咁樣嘅話景色比較靚。用Google map一計,比起行大路多百五公里,由三日路程變成四日,心諗唔差得遠,而且單車旅行嘅樂趣往往唔係喺大路度行,於是我決定聽從Mi閪佬嘅意見。

但當我剛轉向北行,我就已經後悔。

屌你老母上斜嘅?

一片荒蕪,This is Europe

當走上海拔較高嘅地方,積雪仲未溶解,可以見到兩條都仲係白茫茫,散發上嚟嘅寒氣令我就算踩上斜踩到熱都唔敢停低,怕起步會凍。

上吓落吓,景色同踩滇藏時有少少相似,但審美疲勞令我覺得一切只配用「不外如是」嚟形容。可能你哋會覺得我折墮,而呢一刻嘅我再睇返同樣嘅景色或者會驚為天人,但對唔住,嗰陣我真係覺得冇乜大不了。

Miroslav雙親畀嘅乾糧,做咗我午餐,仲有粒吹波糖做甜品

喺山上面人跡罕至,不過原來都會有一啲村落,可惜冇舖頭,想買啲嘢補給都冇。一直落住毛毛細雨,但比起之前喺保加利亞,呢度可以算係天堂。落斜時,雨亦停咗,叫做係個天留畀我嘅一份心意。

山上嘅村落

落到山,我嚟到一個叫Zajecar嘅鎮仔,我尋晚send咗一個Warmshowers request畀呢度一個host,但搵唔到wifi之下,我唯有當係冇。當時係下晝四點,反正喺城入面都搵唔到位搭營,歐洲又好難有人執我返屋企,我淨係喺士多買咗袋麵包,仲踩出城。

但好老實講,如果畀我揀多次,我寧願喺Zajecar逐間屋敲門,問吓可唔可以畀我喺個安全地方搭營,仲可以博埋佢放我入屋,都好過有之後嘅經歷。

唉。
之後俾人野外女女女?
冇啦 唔夠喉添
Mi閪佬
好緊張 唔好吊癮
以下將會係多字少圖時間。

一出Zajecar,眼見前面已經係一座山,而路邊有個油站。本來猶豫緊要唔要走埋去問吓可唔可以喺嗰度搭營,但一來天色尚早,二來仲非常近城,怕面懵就冇去。

唉,出得嚟行,點解仲要咁怕醜?咪自討苦吃囉。

一直上山,人煙全無,個天都黑緊,唔到我唔心急。我又未試過喺野外搭營,根本唔知點樣搵個適合同安全嘅地方,唯有天黑都繼續踩,希望快啲踩到有人嘅地方。

可惜我唔記得咗,人往往先係傷害人嘅生物。

踩到山頂,離遠睇到山下有零星嘅燈光,我就知道下面有條村,於是馬不停蹄咁落山,希望快啲搵到個地方落腳。村口一間屋入面有燈,因為有狗吠,我唔敢行近,只係喺外面嗌,但嗌咗陣,照計冇腳都爬咗過嚟開門㗎喇,都係冇人開,唯有入村睇睇。

入到村情況冇乜分別,一係就唔應門,一係就指我去第二度。諗起Miroslav講過,喺歐洲可以試吓搵教堂借宿,因為同清真寺一樣,宗教係幫人,如果有教堂,理應佢哋會收留我。用身體語言同簡單英文問村民村入面有冇教堂,佢哋指咗我去一個方向,但兜咗陣,都係搵唔到。

搞咗大半粒鐘,仍然徒勞無功,心知唔應該再嘥時間喺度,再磨嚿木都唔會變倚天劍,當機立斷,繼續向前行先係正確嘅解決方法,於是嗱嗱聲出村,去返大路。就嚟離開嗰陣,咁啱有部車入村,我即刻攔途截劫,問吓有冇地方可以留宿。

司機話要返轉頭去Zajecar,一係就再行前十五公里先有間酒店,然後多謝一聲,我就放咗佢走。回頭我係唔會考慮,莫講仲要翻多次山,唯一方法就係繼續走。

踩到八點,終於見到路邊不遠寧寧舍舍有座建築物,應該就係酒店。踩近一睇,咦?係就係酒店呀,但除咗個招牌,其他地方都冇着燈喎!

摸到去酒店後方,終於見到上層有燈,煙囪仲有煙出,證明入面係有人。嗌咗無數咁多聲,門又敲過,除咗有狗吠我,都係冇人理。見冇人理,我就老實不客氣咁喺酒店後方停車場一角嘅廢墟卸低啲行李,想搭個靚營,貪佢有瓦遮頭同啲雜物擋風。

就快搭好嘅時候,竟然見酒店下層都着埋燈,心諗禮貌上應該再去打聲招呼,問吓可唔可以喺度搭營。敲敲門,今次好快就有個大隻佬開門,我仲未講完,佢就兇神惡煞咁不斷講「No」,初頭我仲以為佢誤會我意思,以為我想入酒店住,話畀我聽酒店冇開,就解釋多次,點知佢加多句:「你要離開。」嗰陣我先知道,佢一直知道我存在。

因為實在太攰,又唔知可以去邊,於是再懇求多幾句,吖個撚樣出動埋皇氣,話再唔走就報警。我心知今次冇數圍,容乜易畀人拉去停車場廢墟打我一身?唯有執嘢走。

屌你老母,唔遲唔早,一早知我喺度,都要喺我搭好營先嚟趕,當我老襯呀?

執執吓嘢,樓上一隻窗打開,初頭我仲以為係頭先個大隻佬,未等佢開聲,我即時話「就執好㗎喇」,點知佢同我say sorry,話係大廚唔畀。

嗰吓我R撚晒頭,都分唔清究竟頭先兇我嗰個係大廚,定還是都係佢,不過就收到大廚order,兇完我又出於內疚同我解釋。

酒店

天地茫茫,夜媽媽去邊好呢?天無絕人之路嘅,原來喺大路嘅另一邊有條村,之前畀酒店吸引咗個視線先睇佢唔到。踩到過去,見村口有間廢屋,地下鋪咗啲乾草,雖然破頂牆又穿,仲有陣牛屎味,但總算係一個容身之所。走入一間應該冇屎嘅房,我就喺一個有牆擋風嘅角落搭咗個營,希望能夠安然渡過第一次野外露出嘅晚上。
打咗好撚多字,我又要做功課了
各位晚安
打咗好撚多字,我又要做功課了
各位晚安

你仲返緊學既咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞