容我張狂,由香港踩單車去英國幫曼聯洗廁所 ( 拾壹 )

1001 回覆
201 Like 5 Dislike
法國依家冇乜巴打

好多絲打
法國依家冇乜巴打

唔好法國啦
加油啊
完咗Walking tour後,我去咗Tihomir做嘢嗰間NGO搵佢,其實都冇乜特別,坐低吹吓水,認識吓佢做啲關於青少年嘅工作,同佢個女同事傾吓偈,that’s it。

憑我多年睇鬼片嘅經驗,幾可肯定佢係punk lin一線鮑

三嫲孫,幾sweet

鳩遊吓,冇錢冇咩地方去,主要都係補給吓,同寄吓postcard咁,好hea。當真正喺Sofia使吓錢,終於感受到人哋話呢度物價低嘅實況,堅係抵屌,食平嘢嘅話係可以同香港啲地踎嘢差唔多。

即係點?係保加利亞人本身可以持槍,定差佬入去要繳械?

平平哋買支鏈油用吓

太耐冇喺香港食嘢,真係會無啦啦發神經極想食啲平時食嘅嘢,就算係一嚿似香港麵包舖整嘅麵包,再離譜啲係老麥。

四蚊港紙咋,仲要係嗰陣個匯價

廿五蚊,又係舊價

By the way,基本上嗰個國家有嘅話,我都起碼食過一餐老麥咁滯。

嗱你哋要多圖

街景

嚟到滿佈農場嘅歐洲,牛奶實在太平,忍唔住牛奶當水飲,養成咗每日飲奶嘅習慣,所以去超級市場買奶已經成為咗我日常生活。

而條女事實上係好撚正

Tihomir話佢女朋友今晚會煮一餐地道嘅保加利亞菜我食,雖然我忍唔住食咗麵包同麥記,不過當時個胃等同無底深潭嘅我又點會滿足?梗係返屋企等食啦!

我懷疑呢度係東歐一樓一

Tihomir唔喺度……

傻啦,作為一個專業嘅毒撚,視姦先係我嘅生活技能,睇人煮飯咪算。

話咁快就返咗嚟啦

Sofia冇好似Istanbul咁有一種令我覺得多姿多采,想花多啲時間探索嘅感覺,如是者,飲飽食醉,兩杯紅酒到肚之後,我就決定聽日出發,前往塞爾維亞。

係呀,歐洲國家同國家之間嘅距離就係咁短,話咁快我就可以去到第二個國家喇!慣唔慣?

See you later, Sofia.
法國依家冇乜巴打

唔好法國啦

做咩喎
到左歐洲個人淫咁
到左歐洲個人淫咁

但都係一個毒撚
Lm
到左歐洲個人淫咁

但都係一個毒撚

成個旅程有冇叫過雞
到左歐洲個人淫咁

但都係一個毒撚

成個旅程有冇叫過雞

冇,過唔到心理關口,亦唔捨得使錢
法國依家冇乜巴打

有我
法國依家冇乜巴打

有我

Tihomir曾經講笑咁講過,保加利亞人係幾自大,作為一堆歐洲斯拉夫垃圾,佢哋竟然可以睇唔起土耳其人,包括嗰啲仍然生活喺保加利亞嘅少數土耳其裔人。

據佢所講,呢批少數族裔喺保加利亞國內受盡歧視,所以佢哋一般都係留喺東北部,免得過都唔會同其他人打交道。

咁點解唔返土耳其?

唔知呢,可能土耳其唔收,又可能寧願做二等公民都唔想回歸祖國啩?

唔止土耳其,其實保加利亞人同塞爾維亞人關係都麻麻哋。就好似印度同巴基斯坦咁,明明兩個國家嘅人都好好,但總係因為某啲原因,各自以為對方係牛鬼蛇神。就連Tihomir呢個咁明事理嘅新一代,都同我講塞爾維亞人好麻煩,我過關嗰陣有可能會留難我。

天氣終於好返啲

一覺瞓醒,搞掂晒啲嘢之後,Tihomir就送我落樓,影張相,然後我就向住保加利亞同塞爾維亞嘅邊境進發。塞爾維亞最近邊境嘅城市叫Pirot,我一早經已經Couchsurfing喺當地搵咗個host Miroslav,而佢話因為要返工,所以叫我下晝六點先好到,正因為咁,我慢條斯理地起身準備,再慢條斯理咁踩。

好似返咗伊朗同土耳其咁

話咁快

唔知點解,明明一直暗斜落近,但越近邊境,越覺得寒,睇嚟除咗海拔,濕度嘅影響更加大。抵達邊境之後,再一次揼個印,並冇出現Tihomir講嘅可能被留難情況,我嚟到我喺歐洲嘅第二個國家──塞爾維亞,時區再跳前一格,計返,原來我同英國淨係差一個鐘。

嘩,死啦,突然覺得好近。

出境

前面入境

找換店

老毛病發作,硬係覺得喺邊境唱錢唔抵,又冇事先check定匯率,唔知做緊咩價,諗住暫時冇必要使錢,於是我打算去到Pirot先搵地方唱錢。

我超級他調咁踩,第一次祈求自己唔好咁早到,吖你老尾,咁都畀我四點鐘到Pirot。喂,除咗唱錢,我都冇咩特別嘢做,又冇得上網,搵唔到Miroslav或者碌吓電話,Pirot又只係一個小鎮,點打發時間?

Pirot市景

求其搵個地方唱咗錢,根據之前save低嘅位置踩到去Miroslav屋企附近,好死唔死,嗰度一排屋,都唔知邊間先係佢嘅,而其中一間仲要養咗隻看門狗,係撚咁吠我呢個陌生人。拎住佢張相問個聽到狗吠聲而出嚟睇咩事嘅鄰居,確定咗斜對面一間係Miroslav屋企之後,我就喺門口坐低,諗住打定今日日記嚟度過呢段時間。

呢個時候,聽到仲未肯停嘅狗吠聲,我身邊嘅門打開……
你住既地方食會唔會暗示你比返錢
離得耐真係會勁想食香港平時啲野
同狗無乜緣
法國依家冇乜巴打

me
點解要吊人胃口 開門跟住點呀
法國依家冇乜巴打

要咁多巴打做咩 gay
報到
法國依家冇乜巴打

你咁問姐係當小妹無到啦
d建築物好似係aoc入面先見到咁
推下先
點解要吊人胃口 開門跟住點呀

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞