你地班撚樣係咪已經冇哂血性?

1001 回覆
6210 Like 525 Dislike
近期爆咁多單學校山頭文化
依家D教畜根自己都未搞得掂
講真,唔係你講人地未必知你屋企人情況係咁緊急
唔係坐輪椅就大晒,唔通次次見到有輪椅要入,我未到我想去果層都要出𨋢咩,冇位咪等下一架,d人可能唔知你哋係急住call白車
除非你話明明你排第一d人都打晒尖衝入𨋢咁冇野好講,係抵屌
但返工時間個個趕都時間有時候真係唔理得咁多
個職員又on99唔識叫人讓你哋入先
睇下上面班企喺道德高地嘅人
先真係覺得香港已死

咩話唔讓位畀比坐輪椅既人
佢地就跟足規矩等𨋢 無啦啦比人叫出嚟
你都講多幾聲唔該 解釋清楚啊
d人都未撈到發生乜野事
就一野比你話無人性 無血性

唔同意你講既野 就咒人屋企人
你都唔撚係乜野好人啦

利申 次次都讓輪椅 唔好諗住道德綁架我
又未必係不可觸犯咁嚴重
可能只係盡可能避免觸犯姐

同埋我都講左幾次
最重要的係樓主的說話表唔表達到緊急的意思
如果樓主的說話表達唔到緊急的意思
lift入面的人唔知道係緊急情況
又回會願意讓比你
就因為今次佢地無讓個位比人
就比你妖魔化到乜野冷血無情
佢地本身係乜野人你又清楚
佢地因乜野原因無讓你又清楚晒咁
果個係你屋企人先咁緊張姐
換轉係其他人你咪一樣係咁
點解係血性
好似人性會較合適
想知樓主送到屋企人上去之後,點處理屋企人?買包糖比佢食?定即刻call白車送入急症室?講到就死咁唔call白車?
班撚樣唔撚識聽廣東話
正常人見到都會即刻出lift啦 班人都痴線
太睇得起香港人
結果樓主終於忍不住,「指住班X樣X佢哋冇血性」,才有幾個乘客讓位,「啱啱好放入架輪椅同推輪椅嘅港鐵姐姐」,而樓主則擠不進,「要跑去扶手梯,急急腳匯合我屋企人」。樓主坦言,發文是希望相關乘客好好反省,怒轟港人沒有血性,「真係好X心寒,好X恐怖」。
推己及人

無己又何來人
返工時間,全部似喪屍,反應慢左,原諒佢地啦
審乜撚嘢錯人呀智障
點解要幫人?老馮?唔幫係道理

無錯
道德同法律唔同之處在於自願既行為
唔依道德係無觸犯法律既
係可以話自己無錯

可能將來連登仔會話

點解要保持地方清潔?無錢收嫁

點解對人要有禮貌講唔該?對你有禮貌,曬時間又曬精神

點解要孝順父母?佢花光心機照顧自己又點?一切係佢自願不求回報,我無做暴力仔女殺害父母咪已經益咗佢地。

點解要善待朋友?朋友咪又係互相利用攞著

點解做人要有責任心?我已經享盡著數,戇居既傻仔先會講責任心。有事緊係第一個閃,最緊要唔好燒埋我果度

香港人仲值得擁有自由咩?
自己都唔愛護自己既社區
自由只係可以俾到自律而守望相助
想像一下 如果到咗一日
道德無曬
連讓座都要立法 呢個情況 係有到幾worse
喺安定互信既社區根本唔需要咁多rules
例如 家門常開唔鎖
當然人口多咗 百樣米養百樣人 係難咗

好似同學、同事
可以選擇勾心鬥角去相處
都可以開心快樂、互相幫助
對身邊既人多一點愛護、慷慨唔好咩?
關係都係建基於互相需要、幫助、尊重、相信
其實自己都會開心啲

然後就會有留言話
就黎地球滅亡 都係因為唔讓座事
我同行朋友試過經痛到暈
職員問佢洗唔洗call白車
結果職員話地鐵太多人 可能黎到都要等廿分鐘
同埋未去到斷手斷腳
非緊急 入去又等幾個鐘先見到醫生
最後都係抬佢入職員房 休息到清醒少少再扶佢搵私家醫生⋯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞