你地班撚樣係咪已經冇哂血性?

1001 回覆
6210 Like 525 Dislike
咁樓主話係今朝坐地鐵返工的時候
全部人都趕時間真係唔奇
又未必全部公司都唔比人遲到
但遲到會影響你喺公司的形象
特別係上司對你的睇法
唔肯定真定假,如果係真既話咁我想講

朝早有時個腦真係未醒咁,唔係受到刺激都唔會諗野

好聲好氣真係唔會有刺激既效果,所以我Buy樓主屌個班人

但個班人係咪因為咁就值得死?講貢獻可能佢地加埋既整體貢獻係大過你親人

所以唔使咁極端既,至少佢地有行出黎
有事就快啲去死 唔好阻住我地啲有生產力的
幾撚多大陸老野落香港食福利

救錯人絕對一世悔恨
其實由細到大
老師都係教 以禮對人 幫助有需要既人
但由唔知幾時開始 香港愈來愈少呢個文化
變左每一樣野都張貼晒所有野 要讓人 幫人
就黎變左 中國咁 周圍貼晒 文明社會 呢d 字句

唔好成日話成日同中國接軌

其實係我地心態慢慢變到同中國人一樣

當人無冇左呢d 心態
同中國 d 車禍 亂鳩咁車人有咩分別呢?

人與人之間既冷淡 其實同香港既情況好大關係
由地方愈來愈迫 壓力愈來愈大 大家都照顧唔到自己
仲要顧埋其他 係愈來愈難 希望有一日會變返以前咁啦
呢度係香港,仲有呢度係兒登最多係小學雞同新移民,你講呢啲都嘥鳩氣
得啦得啦
唔該哂你發表埋哂D咁戇鳩既言論
Show Blocked User - 巴絲肛年
照返樓主個case
如果讓Lift果幾分鐘都會影響到形象
佢應該早15分鐘出門口
幾分鐘平時地鐵塞車/買個早餐都無咗
(再利申:公司唔俾遲到,好高既Priority,我平均早15-30分鐘到公司,以防有delay。)

樓主講果啲人
就算係星期六日見到
都會覺得 有其他人幫得嫁啦,唔洗我
係咪真係咁唔舒服呀?愚人節玩野?
佢個樣無事喎?
佢個樣係大陸人所以唔幫?
點解要我幫?又唔係有親

大家好多藉口去解釋自己既無情
不如承認 你地就係無情冷血

自問唔係冷血只係遲到幾分鐘會家變既人無須要對號入座
唔係話緊你
其實趕時間更加唔應該搭狗鐵D LIFT
行都快撚過佢
香港人本身都有班廢中廢老離地中產,依家加埋班大媽小支支
好掛住以前無咁大戾氣既香港
可能仲對人性心存希望既人只係小眾
我覺得冇可能返到去果個時間
但希望大家仲可以保留大家既禮
血糖低係會死人,尤其係糖尿病人無糖仲恐怖

睇死你係唔識判斷咩事要叫白車而濫用 嘅人,快d去學急救啦
你的意思似乎係要求人地要預計到有突發事件而要求人地早15分鐘出門口
試問有幾多位打工仔真係會早15至30分鐘返到公司

明明件事就係喺返工時間發生
你就話人地就算係星期六日都唔會讓
用假設性的例子去批評人
忽視人地唔讓的主要考慮因素而話人地係冷血無情

同埋最重要的一點我諗係lift入面的人睇唔到讓人的逼切性
覺得人地一定要讓已經係你自己問題
其實呢度有幾多學生哥扮冷血上班族留言?
講得愈冷血 愈誇張就好似會多啲人會應
好玩嗎
又唔好咁仆街雖然似係事實
幾好笑
其實op是咪同個位家人同住,出門口前可以幫佢篤定手指驗係咪低,低可以食定野先
糖尿病人係日日出門前篤定手指,血糖低就食埋野先好出門,身帶定小食同糖
自己住個到同出街都見大把坐輪椅老人,唔少都係藍絲奶共又冇禮貌入lift架車係正lift中間,有正常人入都唔識叫賓賓搬開d,坐電動輪椅既一行出來又快,正常人都要避班人
所以見到呢堆人都唔入lift住俾佢地入先
特別呢10年係咁,難怪少人禮讓班輪椅人
愈冷血愈黑暗愈理性就愈有型

但就仲同屋企逗緊零用
其實香港人真係翻工至上
最簡單翻工遲一秒鐘就扣錢啦唔講炒唔炒

所以根本唔關有冇血性問題
我意思係
如果遲到既後果咁大、不可觸犯
果個人一定會預早出門口
寧願早少少起身都唔可以遲到
因為平時都好容易有突發事情發生

反之 無預早
即係遲到幾分鐘係可以接受既範圍入面
果幾分鐘並不是樓上既人講咁重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞