你地班撚樣係咪已經冇哂血性?

1001 回覆
6210 Like 525 Dislike
是咁的,今朝坐地鐵番工果陣,我屋企人因為血糖問題,係地鐵唔舒服暈倒。

我通知港鐵職員之後,佢地幫手推架輪椅,送我屋企人上去,打算叫救護車。

架輪椅將近𨋢口果陣,職員hold住左部𨋢,叫入面嘅人麻煩出一出黎畀病人入先。但所有人竟然 無動於衷,冇人讓位畀架輪椅。

𨋢入面嘅人,有啲就玩手機,有啲就傾計,最令我心寒嘅係有幾個人木口木面咁望住坐係輪椅的病人。

果一刻我真係忍唔住,指住班撚樣屌佢地冇血性,先走左幾個人出黎,岩岩好放入架輪椅同推輪椅嘅港鐵姐姐。

我連𨋢都入唔到,要跑左去扶手梯,急急腳匯合我屋企人。

果班冇性嘅撚屌如果睇到呢個post,好好反省下你地嘅行為對人類社會有冇益,你地嘅存在對人類文明有冇貢獻,你地嘅行為對世界有冇造成污染,諗完摺埋一二邊淨淨雞死撚左佢,唔該

真係好撚心寒,好撚恐怖
香港人本性就係咁
多得香港有人 R 人地個肝,自己屋企人唔捐肝
好心狗鐵開大啲冷氣同通風啦
剩係咁樣已經唔使要咩醫療站啦
以前未有批鬥坐同批鬥隊前啲人係會讓大肚婆、手抱細路嘅媽媽同坐輪椅嘅人, 而家整吓整吓搞到一般人條氣都唔順, 覺得自己都有畀錢同有需要搭點解一定要讓, 反而仲多咗股怨氣
負評果兩個,希望你就係係𨋢果班人其中兩個,知道自己做咗啲乜,知道自己冇做啲乜
香港人最緊要係番工,樓主太天真
邊個站,幾點鐘?
佢地2個即刻比2個負皮
狗鐵啲lift真係慢過閪, 行動方便都寧願搭電梯
斷手斷腳就搭的士啦on9
其實點解唔影相,放班人上黎 等佢地要人幫果陣冇人幫佢
點解又係會屌樓主掛住影相做鍵盤戰士
而點解唔當場出聲
*到時又係會屌
正常都會讓
以前香港都仲話有D 人情味
而家仲冷漠過大陸
幾時都話一個社會人多就係地獄
個個都抱住"唔關我事"既心態做人
下下咁有錢咩on9
可能人地早翻工呆左幾秒load 唔到 你救人心切無問題 你話好緊急d 人多數讓比你 唔讓你再吊都未遲 但你唔講清楚d 人點會肯讓前你一班 咩都唔講一味係到事後話人就not fair
btw wish ur 家人get well soon
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞