你地班撚樣係咪已經冇哂血性?

1001 回覆
6210 Like 525 Dislike
樓主都唔洗證實,我又要證實
咁點解舉手之勞就一定要幫
邊條法律,我睇唔到你有quote過任何法律,咁約束力邊到嚟
我就死你都問咁多,冇血性死全家啦
樓主開個post 叫"你地班撚樣係咪已經冇晒血性?"
樓主目的係批判普遍香港人心態,咁點解樓主要喺連登開post?

明知連登係小眾,user 得幾十萬,有唔少inactive user,點解樓主唔身體力行由頭班車撘到尾班車,遇到每一個人都同佢講佢既諗法?

又或者,樓主點解唔洗錢喺各大報章,電台,電視,落廣告提出佢既意見呢?數百萬港豬接收資訊途徑係TVB,蘋果,新假期,HK01,係呢啲資訊餵大既。
樓主唔洗理班中二病中學生
佢地喺現實到,講句說話都唔敢
唔係
成班撚樣唔睇清楚成件事
模糊晒啲焦點舉一大堆唔同等嘅例子
柒撚咗就猛咁搬龍門
你老尾collapse 左 比輪椅推緊既都唔讓既一定係冚家剷
不過如果係樓主講話 我就祝你冚家剷
祝你斷手斷腳的士都截唔到
企喺原地不斷比人扒頭上的士
話說前幾個星期 有個女仔喺地鐵暈咗 好多人即刻幫手 撳鐘叫車長停站 仲有個女人自願跟埋出去添 所以係香港真係睇人 有啲好好心有啲好冷血
睇呢個post就知,有啲人好,有啲係極度冷血,祝佢哋冚家產
你問吖嘛
答咗你唔可以
點?
冇追post

1)其實香港人習慣排隊, 你入唔到就應該等下一架, 可能係呢個原因所以冇諗住讓

2)人地唔知你咩事, 點知你剛剛暈咗, 你額頭又冇寫住剛剛暈咗, 所以你話d人冷漠都係主觀咗

3)其實你好聲好氣同人講: “唔好思意, 我屋企人唔舒服剛剛暈咗, 可唔可以讓我地入先?” 我相信都會有人讓, 而家你晨早流流係度放負, 係度屌9人, 真係多撚謝你

其實同一件事都可以好多角度去睇, 你早d入𨋢, 早咗上去白車未到, 你咪一樣要呆等, 你咪就係d關愛坐阿伯, 覺得要自人自動讓你先岩數, 所以你屋企人坐住輪椅大撚晒, 唔自動讓你就係罪人

俾你屌班人真心慘, 都唔知發生咩事就俾人指住黎屌, 可能佢哋本來今日心情好靚, 俾你屌完今日心情俾你毀咗

你太自我中心啦, 當你係關心則亂啦, 如果你話其他人冇為你著想, 你都冇為其他人著想啦

你唔撚係冇追post
你似入錯post多啲喎
無計啦,香港人見識過咁多事係冷淡既,自私自利係要保護自己免受傷害
而家係啲人覆都唔覆,不過如果你講得出唔可以,我一直都係到對牛彈琴緊
我有紅會捐血卡
根據樓主狗的logic,捐完血用lift都會比人批鬥

讓座撚最撚仆街係自己主觀評論邊個人有需要
樓主初時話講「請」,後來我追問之下佢話「請」係古代人講,佢話漏咗打「唔該」,有前後矛盾之處,呢個巴打並無講錯
大家覺得連登嘅道德標準,比起現實社會係高定低?
哦 全世界要就你一個,地球係咪為你而轉
曾經有人就係捐完血, 踢波傷左腳坐關愛座比人批鬥
咪就係樓主呢類賤種胡亂審判人有無需要引起

樓主有道德的點解唔切腹
lift入面的人就係現實社會
佢地的行為係連登被批評為冇道德 又似乎有較多連登仔認同
所以連登喺呢方面的道德標準應該係比現實社會高

當然lift入面的人只係現實社會隨機抽出的一少部份人
可唔可以代表現實社會就見仁見智

前提係樓主有如實講出當時的情況 對話
冇任何隱瞞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞