你地班撚樣係咪已經冇哂血性?

1001 回覆
6210 Like 525 Dislike
環境造成
每個人都有唔同的故事 唔同的處境
公司/學校會唔會體諒你為左幫人而遲到?
如果幫完人都唔會得到其他人的體諒
無情係好自然會出現的現象

情景題
如果你幫完人會遲到 嗰到係人來人往的地方
公司會記低你遲到 可能會出警告信 可能會扣人工 又或者最輕微的情況係令上司對你有唔好的印象
而且可能有部份人係家庭的支柱
1.你仲會唔會毫不猶豫地幫佢?
2.你會唔會幫佢?

我信你會幫
香港人都唔幫香港人係事實,港豬澳,大象工程,千萬樓價,自己擺黎,包括我
關我撚事?
97後,香港已死已完只求多福。要講幾多次呢,起高登至連登成立都講左幾千幾萬次"
佢地班人痴撚線
唔怪得佢地會有咁獨特嘅見解
Thx
係咁架啦
一係冷漠一係閪面
當呢啲事發生嘅時候,一個肯幫嘅人都冇喎
如個一個半個你會體諒係佢地趕時間,
但當件事關乎成𨋢人,你不自覺會覺得純粹係冇血性多過趕時間,真係唔信全𨋢人都趕時間,真係趕時間嘅會搭電梯或者行樓梯
呢件事冇人有錯
嘈what
返工時間發生的話
個個都趕時間好正常
但如果真係同佢地表明有生命危險都唔讓就有問題啦
嗰班應該係大陸人黎
唔好扮野
我係問你條賤種審錯人會唔會自盡
我公司都係唔俾人遲到,會影響花紅/評分
解釋咗因爲幫人遲到而俾人屌,我會同屌返上司轉頭再投訴HR(利申:試過遇到唔合理既野寫千字文帶理據投訴成功,上司仲離職早過我)
當我叫極端勇敢
唔信咁多人連一個得閒既人都無
唔好合理化自己既無情!
呢個故事教訓我地窮人係無資格病
點解可以一大班人都無動於衷, 成件事有啲難以置信
如果要說服自己佢地唔係冇血性, 咁唯一嘅可能就係佢地全部都趕時間, 佢地全部嘅公司都唔俾人遲到, 遲少少就死人冧樓
當你諗到呢個可能性幾渺茫嘅時候, 你自然偏向相信佢地係冇血性居多
你要明白冇人唔想係前者... 但有時呃唔到自己
香港人/ 亞洲人種既善意行為係建基於自身利益冇影響既情況下,因為大部份既老師,老細甚至屋企人都係唔明事理,唔會去同唔想去了解點解你會遲到
最令人心淡係
只係舉手之勞
唔係要你捐幾百萬身家俾人
咁你最多都係指責得閒的人無情姐
定係你認為嗰d唔得閒的人都係無情?
雖然我好欣賞你理直氣壯屌柒個上司
但你期望其他人一樣會為左幫人屌柒個上司先係可接受的做法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞