你地班撚樣係咪已經冇哂血性?

1001 回覆
6210 Like 525 Dislike
偽善惡毒咪你呢d人
打字都要扮到忍住唔講粗口
唔講粗口但轉頭又咒人死得咁慘
精神分裂架?
人地鬼知你咩事咩
坐輪椅咪當你普通老人家咁讓乜撚姐,
你應該大聲叫要送人入醫院好緊急唔該讓下位
香港大撚把呢d人
企係道德高地屌柒你 自己拎光環
十幾年前, 去完學校旅行返學校嗰程旅遊巴暈車浪
覺得自己無咩野, 行下就會好好多
上左地鐵, chok多幾chok直程去到瀕嘔邊緣
有幾次都係夾硬吞返落去, 驚整污糟地方
頂唔順扶住條柱跪左落地, feel到有人拍我但我應唔到佢
跟住下一秒有知覺已經係坐左喺櫈
有個叔叔用白花油係咁同我捽心口, 有個姨姨扶住我個頭係咁叫阿仔阿仔
見我醒返有個西裝哥哥話我面好青, 請我食朱古力 (應該係以為我血糖低)
成車人讓開曬畀空間我抖氣

前幾年, 巴士有人坐住暈左, break嗰下碌左落地
方圓10米的人即刻避開, 有2個走到去車頭添
we哇鬼叫, 就係無任何一個幫手, 或者打算call白車.....
最後司機叫我, 唉阿生等我黎啦, 有咩事都係我孭飛啫
咪講撚左囉
又要loop
為左你d係要駁嘴、鬥氣既叛逆期小孩
強制停呀
你咪唔撚出
返工係大哂的!
係得香港班懶人個個死都要搭,
新加坡個邊架長期冇人用,得bb車輪椅先用。
趕時間真係唔會等lift,
通常係貪前面有部lift就腳,
唔想行去搭電梯再轉行樓梯
或者架lift嘅出口好近目的地,
一上就係
之前主動讓俾人坐 佢覺得我睇唔起佢咁,以後唔問真係唔會讓
成撚日都有人開post屌香港人
講到自己唔係香港人 自己唔同啲咁
人一定有好多種 無得咁計較就索性唔做好人
如果個人真係大肚/拐杖企唔穩
我都會讓左先
佢態度差or老奉由佢啦
無謂同啲無家教既人鬥無家教
俾商家佬壓搾抵撚死,樓主屋企人無人讓都係抵撚死
開開心心打過和啦 super
我覺得有兩個主要原因

1. 責任分散問題, 呢個出現喺人多既環境就會有, 自己唔出手可以避免愈幫愈忙問題, 一黎唔幫, 無人會指明怪你(因為大家都無幫), 二黎唔洗上身

2. 香港人本身就係自私, 香港人基本上都係講錢, 錢, 錢, 以致到思維上, 都係以自己利益行先, 無道德可言, 你暈底佢未必幫你, 但你阻到佢, 佢就一定屌你 (至少9成人係, 所以你只能期望果1成人喺正附近 並出手幫你)
系牙 吹牙 等死啦
this is chinese
你咪停囉 我死都唔出
職員請咗三次,樓主請一次都反應唔切,要人屌先有反應?人遇突發事係兩秒鐘空白咋喎
你睇下你 少少野就起哂鋼咁 叫你好聲好氣你就話要醫療報告先叫人讓座 態度嚟講你都好唔得去邊架喇 你同果班人本性咪又係一樣 五十步笑百步
駁嘴、鬥氣既叛逆期小孩
繼續推比人睇下

有時有d lift係大堂->地面->天橋
地面班人係永世都唔會有機會入到lift
試過等巴士等左十幾分鐘車, 望住地鐵部lift地面嗰層
到我上車個架輪椅都未入到lift
講得好 屋企人身體唔好咪撚出街獻世啦
仲要係繁忙時間 阻人返工 正人食屎狗
97 後一堆支那人落嚟你話香港人本性係咁
首先我都覺得要讓既

但樓主家人血糖幾多 依家情況點?

因為如果真係低(<4)都唔拖得 要食返糖之類

再低就打D50 bolus etc
連登真係好多人間垃圾
系 因為你駁唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞