(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
佢唔係茄呢啡啦
劉耀暢見我默然不語,他苦澀地道:「唔好意思,我唔係嗰啲只會同後輩講鼓勵說話嘅人,我唔想只係同佢地講只要努力,就一定會有回報。因為我試過好努力,但係到依家都未成功,我講依啲鼓勵說話一啲說服力都無啊!哈哈哈!依一行好現實,又或者係依個世界好現實,識人好過識字、曉做人好過曉做戲。」

劉耀暢現在處於人生的低谷,我的人生亦經常受到不同程度的挫折,我亦好明白他此刻內心的痛苦。

劉耀暢續道:「唉!做咗依行十幾年,都係上唔到位,人生有幾多個十年啊?我再唔係一個無負擔嘅靚仔,我有頭家,屋企仔細老婆嫩,佢地靠晒我,我唔可以只係諗自己。我有朋友做保險,我諗住跟佢搵食,話晒我做咗十幾年藝人,都有啲知名度,應該有啲作用啩?」
什麼?「人生有幾多個十年」這金句居然是出現在這時候,但為什麼給人的感覺完全不一樣的?劉耀暢在「鬚眉英雌」裡高喊這句說話時,讓人熱血激昂;可是現在劉耀暢說這句話的時候,語氣滿是悲愴淒涼。不,這不是重點,劉耀暢是三屆視帝,還有很多膾炙人口的角色未擔演的,怎可以在這時候放棄的?只要他多堅持數年,他的人生便會不一樣,他會在電視上大放異彩,如果他在此時放棄,那不單是他個人的損失,還會是整個演藝圈的捐失。難道又是因為我的關係?我加入娛樂圈產生了蝴蝶效應,影響了劉耀暢的人生。

如果我只是一名普通的晚輩,我不敢對同行前輩的人生有什麼意見,可是我來自未來,見證過對方的輝煌,便不能坐視不理。

我道:「暢哥,你有無聽過兵仙韓信嘅事蹟啊?」

劉耀暢訝異地盯了我一眼,然後把焦點放回前方的道路上,道:「聽過下啦!韓信點兵,多多益善吖嘛!」
我以劉耀暢將會擔演的角色來作比喻,希望他可以像韓信般永不放棄,最後得以吐氣揚眉,我道:「韓信前半生都好坎坷,貧窮失業,阿媽死咗都無錢做白事;寄人籬下,俾人白眼;畀人恰,要做胯夫;投靠項羽,又俾人睇低;轉投劉邦,又畀人投閒置散,仲差啲畀人斬頭,搞到要二次出走,不過有料嘅人,始終會有人慧眼識英雄,最後成就一番業,將相王侯都做過晒,名留青史。」

劉耀暢苦笑道:「我做咗依行十幾年,如果真係有伯樂,我晨早遇咗啦!人貴自知,我無畫仔、韋仔咁靚仔,做唔到主角架!」

「邊個話主角一定靠樣架!肥貓、生抽王、光頭佬等等,佢地一樣唔靚仔,但一樣攞影帝。依十幾年你嘅伯樂未出現,唔代表永遠唔出現,如果你依家放棄,就永遠遇唔到你嘅伯樂喇!」
「我唔細架喇!有頭家要我養,我唔為自己,都要為佢地打算,我承認我好鍾意演戲,但係興趣唔可以當飯食。」

「暢哥,乜你覺得保險真係適合你咩?明明你嘅強項就係演戲,如果你做一份你唔鍾意嘅工作,你係唔會開心架,你唔開心,你家人亦都唔會開心。真係要轉行先可以撐起頭家咩?」

「阿志,我…」

我斷言道:「暢哥,人生有幾多個十年,之後仲有一句係…最緊要痛快!當年如果韓信放棄,依個世界就無咗兵仙。暢哥,你信我,我亦都希望你相信自己,有料嘅人一定會遇到伯樂。」

此時交通燈轉紅,劉耀暢把車停下,他瞧著我,點頭道:「阿志,你講得啱!人生真係無幾多個十年,最緊要痛快。演戲嗰陣,我真係好快樂,我人生嘅意義就係喺電影同電視入面。唔夠錢,最多我踩多幾組戲,我真係唔想放棄依家嘅工作啊!」

我搖晃著拳頭,道:「啱啊!暢哥,你同韓信一樣,只要唔放棄,總有一日,你會大放異彩架!」
交通燈由紅轉綠,劉耀暢踩下油門,汽車迎前方駛去,他笑道:「我有韓信咁巴閉咩?佢做過王侯喎!」

「暢哥,咁電視圈嘅王就係視帝,將來你會成為視帝架!」

「視帝?邊有可能啊?撈家就攞過兩屆,如果有得做主角,我都開心死啦!」

「暢哥,你得嘅!你同撈家一樣,都係三屆視帝,難分軒轅。」

劉耀暢啞然失笑,道:「三屆視帝?講到似層層咁,唔知嘅,仲以為你曉預知未來。如果有一日我真係攞視帝,我一定上台多謝你。」

昨天,呂靜宜讓我重燃鬥志;今天,我讓劉耀暢打消轉行的念頭,留在演藝界。如果昨天呂靜宜沒有找我,可能我已放棄這份工作,更不會對劉耀暢說些什麼鼓勵的說話了,不知他最後會不會真的轉行,有些事情一環扣著一環,好像冥冥之中有所主宰。
啲儲稿用晒了

春巴加油!
又係臨瞓發現有文,正正
加油春巴
加油
咁快
大獲了
好好睇
加油
加油
加油,春巴
加油春巴 慢慢嚟唔洗急
春巴加油
加油啦春巴
春巴加油
支持
多謝

依排發生好多事

睇到你地的支持
心懷安慰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞