(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
正評有文
舊讀者留名
舊讀者留名
有新文
LIVE !
春巴歸位啦
春巴
個故名好似可以好啲
留名
留名
春巴開續集啦
唔洗講咁多,正評左先
時間過得很快,轉眼便十月尾,我當了一個多月的臨時演員,扮演了很多角色,有古裝的、時裝的;有對白的、無須對白的;有專業人士、亦有學生。

包叔他們見我年輕,都很照顧我,不需埋位時,我們便站在一邊聊天,我從他們口中得知這個圈的不少奇聞異事。

阿名道:「阿志,你會考有5A1B,點解入行做臨時演員啊?你好鍾意做戲咩?」

「我簽咗一間叫dream music,啲工作係佢地安排。」

牛油仔道:「dream music?聽過名好似啲音樂公司,但係點解安排你做臨記嘅?我仲以為你同我地一樣係啲老臨公司添!」

阿名插言道:「不過你都算係咁喇!咁快有對白講,我做咗兩年先等到有對白嘅角色啊!」

包叔道:「阿志,你嗰間dream music係咪掌天下旗下嘅子公司啊?」

之前我亦聽KYLE提起過,dream music是掌天下娛樂集團的子公司,而掌天下娛樂集團的老闆就是真技安的蔣天殺。

我點頭道:「係啊!包叔,你都聽過我嗰間公司啊?」

包叔道:「做依行咁耐,唔多唔少都知道啲嘅,猶其是掌天下依啲咁出名嘅公司,依間公司本身主力做電影,係依一兩年先開始進軍樂壇,除咗你地dream music,golden song同beauty song都係佢地旗下嘅子公司。」

我聞言才知道掌天下除了dream music外,旗下還有兩間音樂公司。

牛油仔插言道:「golden song嘅林昌奴今日嚟錄『勁曲金歌』啊!我頭先返嚟見到門口成班妹妹仔喺到等佢。」

我聞言感到不是味兒,為何同是掌天下旗下的音樂公司,人家林昌奴可以上勁曲金歌,而我則在這裡當臨時演員。
休息完畢,我們要進二廠拍攝,經過一廠的時候,我看到一群記者包圍著衣著品味別樹一幟的林昌奴,林昌奴身旁還有兩名助手貼身侍候他。

大台記者問道:「昌奴,第一次上嚟錄『勁曲金歌』,有咩感覺啊!」

昌奴道:「好榮幸啊!細細個就喺電視機前面睇哥哥、校長唱歌,估唔到今日有
機會上嚟『勁曲金歌』喎!」

大台記者又問道:「阿昌奴呀!聽講你第一隻個人大碟會係下星期見街喎!你隻唱片有咩特色呢?」

昌奴道:「其實我地製作團體好畀心機做依隻碟架!EP嘅價錢,雙CD加DVD,仲有珍珠米、洗頭水同花生油送,不過最緊要都係隻碟嘅音樂質素,我地搵咗全城最TOP嘅音樂人去做依隻碟。」

大台記者道:「買CD送咁多野,聽落又幾抵喎!」

我在一廠門外駐足觀看,看了一會林昌奴的錄影才離開。

林昌奴的音樂團隊在一旁伴奏,林昌奴在台上演繹自己的作品,台下的粉絲揮動著螢光棒,熱烈呼喊他的名字。

這才是我所追求,當初我簽約dream music,就是為了站在台上展開銀色旅途,而不是擔演無人認識的跑龍套。
Juno
lm
留名
Chapter 2 來電

看過林昌奴的錄影後,我感到恙恙不樂,胡思亂想起來,在之後的拍攝,我也心不在焉,幸好我只是一名充撐場面的跑龍套,就算我一直恍神也不影響拍攝進度。

這天的拍攝工作完成後,包叔問道:「阿志,頭先錄影嗰陣你仲咩發晒呆啊?唔舒服啊?明明食飯嗰陣都無事架!」

「哦!我無事啊!有事嘅話就拍唔到啦!」我的聲音有些苦澀道:「其實就算我依啲小角色表現得好同壞,都唔會有人留意,都唔會影響到啲咩架啦!」

包叔認真地道:「阿志,你點可以咁講架?我地臨時演員都有自己嘅要求同修養,就算我地嘅角色唔起眼,但係我地都係套劇嘅一份子,我地嘅演出都一定會有人睇到架!」

我沒有興趣與包叔一起去討論演員的自我修養,匆匆換過衣服後便離去。

在電視城門口,我看到十多名男女拿著寫有林昌奴名字的紙牌,不斷呼喊道:「昌奴、昌奴,我地永遠支持你。」

林昌奴在兩名助手保護下,向支持者揮了揮手,才登上保母車。

保母車絕塵而去,有些支持者呼天搶地朝保母車的車尾燈狂奔。

看到這種畫面,我又妒忌又不甘。
光速留名再正皮
用住先
支持
我都覺得個名可以好d,故事最怕起錯名
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞