(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
加油!好期待
訓先,聽朝睇
此時,導演喊了一聲GOOD TAKE,完成這場戲的拍攝,劉耀暢與海芙蓉討論剛才那場戲的細節,劉耀暢道:「芙蓉姐,頭先妳嗰場戲其實可以再爆啲,我覺得既然劇情講我殺咗妳全家,妳應該同我仇深似海,就算妳殺咗我都唔可以解恨,應該歇斯底里將我鞭屍。」

海芙蓉臉上呈現沉思狀,點頭道:「嗯,阿暢,你講得啱,靜間我問導演可唔可以補返一場戲。」

「麻煩晒妳啊!芙蓉姐。」

「客咩氣吖!阿暢,你都係想個效果出嚟好啲啫!仲有啊!我地大家差唔多同期出道,叫我芙蓉咪得囉!」

劉耀暢苦澀道:「咁唔同,妳依家大紅大紫,我連電視都無得撈。」

「阿祥,依行好睇機遇,我運氣比你好,唔係代表你唔掂,俾心機啦!」

「嗯!多謝!」此時劉耀暢的視線落在我身上,他道:「喂!阿志。」

劉耀暢介紹道:「芙蓉,阿志扮演我細個嘅角色,新人嚟講算做得唔錯架。」

我與海芙蓉的視線相觸,她臉上現出訝異之色,道:「你係…成皇志?原來你都入咗演藝圈啊?」

「係啊!芙蓉姐。」

劉耀暢看了看我,再看了看海芙蓉,詫異道:「乜原來你地識得嘅咩?」
「係啊!芙蓉姐係我中學嘅師姐。」

之前為了籌募自強會的經費,我與一眾自強會的成員親自去遊說海芙蓉加入自強會。

宛琳珊賣乖道:「芙蓉姐,你好好戲啊!妳啲演技真係無得頂啊!」

海芙蓉對宛琳珊笑了笑,然後她在我耳旁輕聲道:「睡仙嘅說話真係好靈,佢叫我北上發展,我依家嘅片酬多咗成倍啊!而且哮喘嘅問題都舒緩咗好多啊!真係好多謝佢老人家啊!」

三十歲的海芙蓉明豔照人,散發著成熟女人的韻味,她在我的耳旁輕聲細語,讓我耳朵癢癢的,當我看到她因為微微彎身而露出深不可測的事業線時,我更加心癢癢的。

這時,導演答應了海芙蓉的要求,補拍剛才的一場戲,海芙蓉與劉耀暢埋位拍攝。

劉耀暢與海芙蓉走遠後,宛琳珊問道:「喂,頭先芙蓉姐細細聲喺你耳邊講咩啊?」

我笑道:「佢讚我好戲過妳,佢驚妳唔開心先要咁細聲咁講啫!」

「哼!你唔講咪算囉!我演出經驗多過你,唔信你啲戲好過我啊。」

未幾宛琳珊又酸溜溜道:「聽講依套電影嘅主題曲係由golden song嘅林昌奴唱架!鬼叫人地係糧油大王個仔咩!一般人就係唱片公司出錢捧人,而佢就係老豆畀錢唱片公司捧佢,我都想出碟啊!」
我聞言亦有與宛琳珊相近的感覺。如果我再只是乖乖去服從KYLE的安排,相信下年亦未必有機會出碟,KYLE只是替蔣天殺打工,dream music的經營成本大都來自於母公司掌天下娛樂集團那裡。出碟的關鍵因素在於幕後大老闆蔣天殺,只要能夠得到他的賞識,一切便好辦了,但問題是如何接近蔣天殺,總不能貿貿然登門拜訪吧?他是大老闆,我還未見到他,已被他身邊的親信趕走了。

我想著如何去接近蔣天殺,宛琳珊逕自道:「今年男新人太勁,聽講林昌奴同香圖圖都唔會角逐今年新人,留返下年先出手機會大啲,唔知我下年有無機會呢?」

宛琳珊見我沒有理她,她皺了皺嘴角以示不滿,可是她靜默了不久,又道:「喂!你地公司諗住送咩野賀細蔣生細蔣太啊?」

我愕然道:「仲咩無端白事要送野畀佢地啊?」

「搞錯啊!你真唔知定假唔知啊?你公司無同你講咩?」

宛琳珊說到這裡,我依然很茫然,我道:「無喎!究竟發生咩事啊?」

「有無搞錯啊!你身為掌天下旗下嘅員工都唔知大老闆嘅事,就算你公司無同你講,你都應該有睇報紙啩!」

說真的,因為最近我忙於練歌和工作,很少翻閱報紙。現在快將年尾,我猜宛琳珊可能說掌天下會舉行ANNUAL DINNER吧!可是ANNUAL DINNER要送禮物給老闆嗎?

宛琳珊看見我依舊像呆頭鵝一樣,她沒好氣道:「你真係呢!細蔣生細蔣太銀婚紀念啊!半個月後,喺會展擺成百圍,邀請圈中天王巨星、城中政要巨商,到時仲熱鬧過台慶,我地會有機會上台表演娛賓啊!」
想睇佢大嗌吔屎啦梁飛凡
海芙蓉係咪姐係海媚
麥包00年都已經幾紅
唔知佢有冇機會見到麥包呢?
這天拍攝完畢,我與昨天一樣乘搭劉耀暢的順風車,劉耀暢的臉上踵起了一大片、手腳也有不少地方擦傷,都是由於剛才補拍的那場戲,不小心被海芙蓉弄傷;但他滿不在乎,認為只要拍攝出來的效果好,這一點皮外傷算不上什麼,他的專業態度,我是很佩服的。

劉耀暢讚道:「海芙蓉,真係唔話得喇!我同佢講話加場補拍戲好啲,佢就即刻遊說導演。佢頭先仲話,如果我想返電視台,佢會打去同洛小姐傾啊!依個朋友真係唔話得,真係抵佢由出道紅到依家嘅。」

「暢哥,我一早同你講過,你唔放棄,實會遇到你嘅伯樂嘅。」

我心不在焉聽著劉耀暢分享自己的喜悅,心中想著另外的事情,大老闆蔣天殺銀婚紀念,身為員工的我亦可以出席,這是接近蔣天殺的最佳機會,問題是到時賓客雲集,他是當晚的主角,一定有很多人聚在他身邊,我如何可以讓自己在蔣天殺心中留下印象呢?

我知道如果循規蹈矩去按照KYLE所安排去工作,在這四年一定不能混出什麼成績。人家不給我上位機會,只有自己去尋找,蔣天殺的銀婚紀念就是一個尋找機會的地方。

「阿志,尋日你先同我講韓信嘅故事,添哥就話籌備緊套楚漢,海芙蓉仲同添哥講幫我爭取做韓信個角色,你話世事有無咁橋架!希望真係可以做到韓信啦!佢嘅生平同我好似,我真係好想演啊!」

劉耀暢遇到他扭轉人生的契機,而我又是否可以找到上位的機會呢?
臨瞓有文,正
韓信又係經典
Chapter 4 銀婚夜宴(上)

回到公司,KYLE對我說,他打算在蔣天殺的銀婚紀念當晚,送對方一塊刻著永結同心的金牌。他覺得黃金有情比金堅的意思,對方收到dream music所送的金牌,一定會明白自己的心意,可是我覺得當晚的賓客非富則貴,他們所贈送的禮物定必比KYLE所送的名貴不知多少倍,更何況蔣天殺是什麼人,區區一塊金牌焉能在對方心中留下印象。

於是我另有打算,趁著今天沒有工作,要游大輝陪我到圖書館搜集資料。

我們拿了一堆報紙,走到圖書館最後一排書架前席地而坐,游大輝打著呵欠與我一同翻閱舊報紙,我吩咐道:「記住幫我留意下有無關於蔣天殺夫婦嘅報導。」

游大輝抱怨道:「點解你唔搵其他人,係都要我晨咁早就同你嚟圖書館摷舊報紙啊?」

「其他人都要返學,係你雙失先咁多時間咋!你橫掂都係喺屋企HEA架啦!不如幫下朋友手啦!」

游大輝申辯道:「咩啊!今年我係以自修生嘅身份報考會考架!」

我一邊翻著報紙,一邊道:「咁你有無溫書?有無補習吖?」

「依家十一月之嘛!過多一排先啦!大把時間,我唔會迫得自己太緊架!」

我冷笑一聲,道:「哼!睇嚟出年你都預備炒多次。」

這時,我找到了關於蔣天殺夫婦的報導,於是拿出剪刀,喚道:「大輝,幫我睇水。」
游大輝見狀愕然道:「嘩!城隍廟,你做咩啊?你咁樣做,俾人見到唔係咁好啊!」

「資料搜集啊!啲舊報紙都無乜人睇,你都幫下眼啦!見到有蔣天殺夫婦嘅新聞就幫我剪低。」

這時,我見游大輝亦拿起了剪刀,剪下了一角報紙,我問道:「睇過,篇報導講咩架!」

我把視線轉到游大輝手上的報紙,瞥見游大輝手上拿著的剪報與蔣天殺沒有半點關係,而是在群星當中有著宛琳珊的身影。

游大輝珍而重之藏起剪報,道:「珊珊真係天生麗質,拍埋其他明星一啲都唔輸蝕。」

我看著游大輝這種痴漢的表現,皺著眉道:「雖然宛琳珊同陸永祥分咗手啫,但係你嘅機會其實都接近零,佢入得娛樂圈都係貪慕虛榮架啦!」

游大輝搖頭道:「城隍廟,你太唔了解珊珊喇!佢唔係你想像中咁貪錢架!只係佢因為童年屋企嘅不快經歷而缺乏安全感,同埋佢個人係有啲自卑,羨慕人地屋企環境比佢好。」

「依番說話係佢同你講,定你自己腦內補完?」

「城隍廟,總之你當我係朋友,就幫我睇住珊珊啦!我知道娛樂圈品流複雜,入面有好多披住人皮嘅豺狼,珊珊依啲純純兔喺狼群入面好危險,佢地好大機會威迫利誘去令珊珊墜落,我唔想佢受傷害啊!你一定要幫我睇實佢啊!」
其實我想說,我和宛琳珊雖然是同一個大老闆,但是份屬不同公司,平時很難與她見面;而且以宛琳珊對名利這麼渴求的態度,說不定她會答應那些電視高層、電影監製提出的等價交換,游大輝要我照顧宛琳珊,可能對方還會覺得我礙事呢?

不過我看到游大輝眼神流露出懇切,我又不忍說出以上的說話,不竟我亦和他一樣,曾我經亦對管佳莉有一份近乎病態的執迷,所以我只是點了點頭。

我們繼續翻報紙,游大輝抱怨道:「成皇志,你打算搵到幾時啊?咁樣做好無效率,既然你咁想知道嗰個蔣天殺嘅野,點解唔去直接問佢,又或者問佢啲身邊人都可以架!」

我聞言嗤之以鼻,正想駁斥游大輝,我根本沒法接近蔣天殺。倏地我腦海靈光一閃,我沒法接觸蔣天殺,可是海芙蓉這種級數的大明星,一定會知道蔣天殺夫婦很多事情,我何不向海芙蓉下手呢?
仲有文
快啲訓啦春巴
瞓喇

晚安
正,訓醒有文
春巴好勤力
今日遞信
要搵工了

希望趁返工的空檔期盡寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞