(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
加油啦春巴💪🏻
911 前狂沽恆指
等湯仲謀放監之後入監獄去避開佢
我係佢就唔忍啦
索性再裝多個局,一槍打死佢
好橋
打唔切
今晚無文
輝仔等咗幾耐
春巴加油
幾個月
有無咁誇
於是我坐言起行,單獨去拜訪海芙蓉,向她詢問關於蔣天殺夫婦的事情,海芙蓉訝道:「吓!你想知道蔣生蔣太咁多野嚟做乜啊?」

「其實我想作一首歌,用嚟祝福蔣生蔣太佢地嘅銀婚紀念,所以想知道關於佢地嘅野,刺激我嘅創作靈感。」

海芙蓉聞言讚道:「哦!依個好主意吖!我知道有好多人打算送名貴嘅禮物去賀蔣生蔣太,但係佢地咁有錢,物質上面無咩缺乏。我知道佢地好欣賞有才華同學問嘅人,你作首歌畀佢地,仲好過送舊金比佢地啦。」

之前我在圖書館作資料搜集時,得知蔣天殺經常客串一些電影,他本身很尊重一些有文化、有才華的人,所以便有「寫」一首歌賀他銀婚紀念的打算。其實正如海芙蓉所說,與其送一些對方不重視的禮物,不如投其所好,到時我在台上為他高歌一曲,怎也比送他一塊普通金牌,更能讓對方留下印象吧?

海芙蓉績道:「其實如果你想搜集更多蔣生蔣太嘅資料,我可以幫你約學勤吖!佢知道你想作歌畀蔣生蔣太,一定好願意幫助你。」

海芙蓉口中所說的學勤,是蔣天殺的大兒子蔣學勤,年紀輕輕的蔣學勤已經是掌天下娛樂集團的高層,協助父親打理電影公司,為人也算隨和。
海芙蓉替我約了蔣學勤,蔣學勤的樣子沒有他父親那麼有兇悍,多了幾分孩子氣,臉上的線條柔和了不少。

我自我介紹一番,並說明來意,蔣學勤聞言道:「哦!阿志,原來你係我地公司嘅員工嚟,係呢!芙蓉同我講過你想寫首歌畀我爸爸媽媽,你想我點幫你吖?」

「係,蔣生…」

「依到唔係公司,你叫我學勤得架喇!」

「哦!咁…學勤,我想睇下你地一家人嘅相簿,唔知方唔方便呢?」

蔣學勤拿了不少相薄給我看,我翻閱著相薄,相片滿載二人的回憶,我道:「兩個人一齊生活廿五年真係唔容易,更何況蔣生蔣太面對咁多風浪。阿…學勤,你就最清楚蔣生蔣太嘅事,我想請你一齊幫忙去完成一份禮物,作為祝賀佢地結婚廿五周年嘅禮物。」

蔣學勤一臉訝異的瞧著我。
Live!
依家仲係公司

十點都未走得

今朝偷偷打兩篇文放上來
咁慘
你其實返啲咩工?
空運
春巴加油

咁咪成日要喺屋企同機場頻頻撲撲囉
你真係辛苦la
如果攰就唔好夾硬出文呀
費事整壞身體就唔好
公司喺尖咀
有時機場同尖咀兩邊走

依行成日ot唔太掂
有時攰得濟出唔到
不過得閒就寫作
有時唔搵啲野做
個人會亂諗野

今年我個生肖流年不利
好多麻煩野
會影響情緒
做人睇開啲
得閒就做下運動
咁樣好啲

其實自從寫依個故事
識多咗好多唔同的朋友
有好多Facebook inbox 同我傾計

有絲打同我分享佢的感情問題

有個單親媽媽話佢個仔犯事失去自由
因為睇我的書,令佢地有話題

有個新加坡的朋友在參軍時,失去家人,話我依個網故成為佢精神寄托

有個爸打同我分享佢坐監經歷

其實我個人較為少說話
用個故事同其他人交流

我寫依個故事
令一啲人信賴我
願意同我分享佢地的喜與悲

我覺得自己失敗的人生都有番啲成功嘅野
所以我覺得寫作已經係生命中的一部分
加油
btw 咁我可唔可以add你facebook?
因為我都想搵你傾幾句
隨時歡迎
我同想加呀可以嗎?
唔該春巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞