(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
唔知E神首明年今日會用咩嚟代替呢
Pish
呢集係全部講入娛樂圈既野?
如果唔係既話 好似都改改好
第二部曲分幾個season 寫

依篇主力講娛圈同交代啲新人物
留名跟進
第二部曲嗰timeline會寫到去邊
我覺得標題要加番第一部既名落去,等睇過既人知道續集出緊,我都係咁啱見到春巴個名先入黎
+1 唔係見春巴個名我根本唔會入黎
係咩

下個post 加番
今晚有冇文?
KYLE每天也會來電視城等我下班,我覺得他的目的不過是為了瓜分我每天的工資。

KYLE按比例發還我應得的報酬後,他道:「阿志,我頭先撞到梁導演,佢開咗部僵屍片,主角有撈家同海芙蓉,我幫你爭取個角色好有發揮,聽日入西貢拍外景。」

每次KYLE說好有發揮的角色,都是些只有一兩句對白的跑龍套。

剛才那些畫面在我腦海裡浮現:一群專業的音樂人為林昌奴伴奏,台下都是熱情的粉絲,所有鏡頭與視線都聚焦在台上的林昌奴身上;林昌奴的唱片公司不惜工本為他推出唱片,安排他上大台的音樂節目;林昌奴在助手的保護下登上了保母車,那些瘋狂的支持者還不顧危險奔向遠去的保母車。

想到大家背後都是同一個老闆,為何自己的待遇與對方有天壤之別。我簽約dream music的原因是為了成為偶像,而不是當茄喱啡。湯仲謀還有三年多便重獲自由,我沒有太多時間可以浪費。

個多月積蓄的負面情緒在這一刻爆發,我語氣平淡,但斬釘截鐵地道:「KYLE,聽日我係唔會去架!」
KYLE想不到我有這樣的反應,他呆呆地瞧著我,道:「點解啊?阿志,你唔舒服啊?」

既然我已經表達了自己的不滿,亦不妨把藏在心底的疑問提出,道:「當初我簽約嘅原因係因為想出唱片,係音樂方面發展,但係依家都差唔多十一月,四大頒獎禮都就嚟舉行,點解連一隻歌都未錄,只係做埋啲茄喱啡嘅JOB?」

KYLE訝道:「阿志,依啲JOB係我好辛苦同你爭取返嚟架!你係新人點可以揀JOB呢?作為啱啱入娛圈嘅初哥,應該咩都試下,每個JOB都係吸收經驗嘅機會,好多樂壇嘅新人,都唔會淨係專注係音樂單一方面發展,好似凌風咁,佢都有拍電視同電影。做依行最緊要係曝光率,要畀觀眾記得你個名,啲JOB先會陸續有來。」

我激動地道:「咁點解凌風可以喺『打出愛火花』到擔正做男一,我只係做啲得一兩句對白嘅茄喱啡,我扮條充撐場面嘅咸魚,有鬼人記得我係邊個咩?」

KYLE恚怒道:「哦!你咁講,即係覺得我無POWER,畀你做親都係啲二打六嘅角色。凌風點解可以做男一?人地老豆係十四哥啊!你老豆係咪啊?人地冬冬點解可以做男一?你有無人地咁靚仔先?你無人地咁有條件,我點SELL你做主角啊?你知唔知我幾咁難SELL你啊?」
我怒道:「咁林昌奴呢?佢外型好過我咩?點解golden song同dream music都係掌天下嘅子公司,人地就出碟、上『勁曲金歌』、出入有保母車接送,我呢?就做茄喱啡、轉幾程車入電視城、連OFFICE都要自己落手落腳執。」

KYLE怒道:「人地林昌奴,屋企有大水喉射住啊?蝕一百幾十個當去旅行咋!你成皇志得唔得啊?依個圈就係咁架啦!你做得依行,就要知道依個圈嘅遊戲規則,如果唔係我地好難再合作落去。」

這時,我再也難以心平氣和地說下去,我不想說些只有宣洩情緒作用的廢話,於是轉身離去。

回到家中,阿興去了練拳,肥佬陞與青雲還未下班,家中只有我一個人。

每當我遇到難題,我總會一個人跑到街上出一身汗,可是今晚我不想再走到街上,不知是我太累?還是因為我跑完也不會碰上她?

我坐在床上雙手抱膝,想起放榜後,我對媽媽說:「媽,我唔讀中六喇!我唔想讀書,我想出嚟做野啊!」

媽媽訝道:「吓!阿志,你成績咁好點解唔讀啊?你得中五畢業,可以做啲咩啊?」

「媽,我想入娛圈啊!填詞嗰個植爺話我好有潛質,難得有機會,我想趁後生入娛圈闖下,書幾時都有得讀架啦!」
媽媽眼見苦勸也動搖不了我的信念,她找來了阿公阿婆和舅父阿姨們幫口,他們所說的話都大同小異:「阿志,你唔好好高騖遠,學人發埋啲不設實際嘅明星夢,腳踏實地讀好書先係正途,娛樂圈好複雜架!有幾多人真係紅得起吖!唔係話我地踩你,你個款真係唔出眾,人貴自知啊!」

就算他們不贊同,我還是與dream music簽約。我不想讓他們擔心,沒有坦誠我的苦衷,布正麗離去後,我失去了傾訴的對象,所有事情只有自己一個人去承受。

當初回到1998,我以掌握未來的動向及較同年齡的人成熟的思維,讓我佔盡先機,遇到困難總能夠逢凶化吉,可是當場景由校園轉到現實世界,我便失去了優勢,就如一直使用金手指遊玩EASY MODE,突然不能作弊去玩HARD MODE一樣。

只剩下三年多的時間,如果情況再這樣維持下去,我根本難以達成當初的目標,到時我只能眼白白看著湯仲謀加害我和我身邊的人。
https://lih.kg/1081665
即刻諗起呢個post
正當我感到頹然若失,不知如何是好的時候,電話突然響起。

這時,我沈溺在沮喪的情緒裡,連聽電話的動力也失去。

那可能是阿興或者肥佬陞,他們沒有帶鎖匙吧?抑或是KYLE對我的態度深感不滿,而致電來對我咆哮呢?應該後者的可能性較大吧!

電話持續響個不停,真的很擾人。

想到如果是一直當跑龍套,與其等死,還不如另覓出路。如果來電是KYLE的話,正好對他說——老子不幹了。

坐言起行,我抓起了聒噪不已的電話,出乎我意料,電話筒傳來一陣嘟嘟嘟的長響,半晌長響消失了,電話彼端是一陣靜默。

這是長途電話吧?難道是布正麗?

我現在真的很需要一位傾訴對象,布正麗打來正好,我要把我的不安與委屈全都告訴給她聽。

正當我要喚出她的名字時,電話彼端傳來了一把聲音:「喂!係咪成…皇志啊?」

我聞言不禁怔了怔,這不是布正麗?我不會聽錯嘛?這怎麼可能會是她?電話彼端赫然是…

「…呂靜宜?」
舊讀者唔係應該係嗰個post 諗起依個故咩
繼續留意
高瘦平留學歸來幫大鳩志寫歌
洗衫板姐姐
靜宜 返來打救男主
返來囉
其實有無人留意標題

個標題叫來電

以為會有人估個電話邊個打來
飛機場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞