(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
冇文都推
聽朝瞓醒有得睇嗎?
文光義的輪廓深邃,長有一張混血兒的臉孔,而且身材高大的他半點也不遜色於男模特兒,那對特殊的異色眼睛,讓他散發出一種異於常人的獨有氣質。

文光義的出現,讓dream music唯一的女性阿葆對他產生了濃厚的興趣,阿葆摸底一番後,向我透露更多文光義的事情,原來文光義有著非常優秀的成績,分別在普林斯頓大學、耶魯大學、哥倫比亞大學取得一級榮耀畢業,學科涵蓋經濟、電子、心理學等範疇。

我心想文光義從外表看來應該只是比我年長五、六年,這樣才貌雙絕的人,背景一定大有來頭,我不相信平常人可以負擔那三間大學加起來的學費;可是更讓我覺得奇怪的是文光義有這樣優秀的條件,為什麼會來dream music工作?是他欠了蔣學勤的人情?還是另有原因呢?
坐咗成粒鐘

腦閉塞

要時間再度度

各位瞓先
慢慢諗啦,休息一下,唔洗急嘅。加油春巴
文光義分擔了KYLE的部分工作,他並不像KYLE那樣要我去當電視的跑龍套,而是把焦點放在音樂上。

他與我來了一次詳談,他把兩本因周刊放在我面前,道:「成皇志,你喺入娛樂圈之前,原來已經上過雜誌封面。」

我瞥了放在桌上的因周刊一眼,那是關於8座事件的報導,我皺了皺眉,道:「依單報導會影響我嘅事業同形象?」

文光義搖了搖頭,道:「關於藝人嘅報導視乎公關點去處理,公關處理得好,就算原本係壞嘅新聞,都可以有正面嘅影響;相反,公關處理得唔好,好事都會變壞事。」

我很同意文光義的說話,正所謂「做人無公關,食得屎架嘛!」

文光義續道:「成皇志,我要知道你更加多嘅野。」

文光義目光炯炯地打量著我,我瞧著他,我不是一個初出道的黃毛小子,我曾經在社會打滾過多年,要我在人事這麼複雜的娛樂圈去對一位相識不過兩天的人推心置腹,我實在辦不到。
竟然有文
今晚仲會有嗎?
Mani? Mandy?
無喇
明晚再續
春泥兄好好休息
我都追睇左好耐
每日都會睇睇你有冇文
已經變成習慣了
慢慢諗好劇情先唔急!
我選擇性說出自己的事情,文光義耐心地聽著,有時還會在我說得不清楚的地方提出問題,當他聽到我之前在學校創立自強會一事時,他立時眉毛一挑,要我多說自強會的事情。

我向文光義提到更多自強會的事,文光義聽畢,拍打了桌子一下道:「就咁聽你講,你個自強會都有成幾百人,佢地就係你嘅忠實fans,可以幫你做勢。」

「等等!你嘅意思係叫佢地扮係我嘅fans?」

「唔可以咁講,林昌奴畀錢買fans,嗰啲先叫做扮,而你嗰個自強會啲會員係認同你嘅理念先加入,所以都可以算你嘅支持者。」

我搲著頭道:「但係依樣野無得迫,要睇佢地嘅個人意願。」

「當然啦!不過我相信你地啲會員一定會支持你依個會長,初時我真係有諗過請職業fans為你做勢,依家睇嚟可以慳番筆喇!」

「嗯,我想問關於嚟緊張CD嘅野。」

「依方面我都諗咗喇!我知道你識作曲填詞,嗰晚我聽過你作畀蔣生蔣太嗰首『我的宣言』同『明年今日』,曲同詞都易入腦,好有現時啲HIT歌嘅影子。」

我訝道:「乜原來嗰晚你都喺現場啊?其實我仲想講『明年今日』首歌,我已經搵咗伊申清唱。」

「吓!乜原來有啲咁嘅事啊?唔…不過咁都唔係壞事嚟嘅。我研究過樂壇嘅各個種類嘅歌手,我覺得唱作歌手嘅競爭無咁大,你走唱作歌手嘅路線較易突圍。」

我苦笑道:「其實都無得我揀啦!我個款走偶像派路線實會出事。」

文光義笑了笑才道:「其實你個款唔係咁差,你起碼都算氐得高大,搵形象顧問執一執個look,就好好多喇!」

「我仲想問嚟緊張唱片係大碟定EP?」

「我覺得新人出EP好啲,我會搵暉洋做你隻碟嘅音樂監製,當然你行唱作歌手嘅路線,隻唱片你就要參與多啲。」

「嗯,我其實都作咗幾首首歌,想擺落嚟緊張唱片。」

文光義點頭道:「嗯,或者你將寫好嘅歌畀暉洋過目先,佢覺得合適就會擺落隻碟到。啊!仲有我同學勤商量過,如果可以嘅話,我想將你啲歌曲用喺掌天下嘅電影裡面,如果個套戲受歡迎,連帶你嘅歌曲都會更多人留意。」

我讚道:「好主意,我嘅歌曲攞嚟做電影嘅主題曲同插曲,如果同套戲配合得好,隨時會成為經典,好似浩南哥嗰首『甘心替代你』咁,細細粒死喺浩南哥嘅懷抱裡嘅時候起歌,次次一聽到首歌,個畫面就會喺腦海浮現出嚟。」

文光義頷首道:「的確,浩南哥好多歌曲都係電影嘅主題曲同插曲,依樣野真係幫咗佢好多,因為依個原因佢好多歌都唱到街知巷聞。」

與文光義一席話後,他讓我相信他真的有心幫助我在樂壇裡「上位」,至少他比KYLE可靠得多,但現階段我不可能毫無保留去相信他。
有文 臨瞓都要入嚟望吓
加油春巴
有文
春巴努力!我都會努力F5
多謝大家

依排生活唔太如意
有啲野煩緊
夜晚又瞓得唔好
心情又唔好
好似好難集中寫文
#metoo
共勉之
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞