(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
有文睇老懷安慰
如果你想講既話我地依班讀者都會好樂意去聽
多謝你地
唔急,私心仲想你存夠一個月文先一把過 !!
每日寫啲較好

一日唔寫就揼懶個人

一放低支筆就差啲
G持
無文,早抖
暉洋道:「喂!阿志做咩發晒呆啊?出席頒獎禮依啲場合唔好著到依家咁隨便啊!你公司會唔會同你安排服裝架?」

「吓!依層…」我想應該KYLE也不知道「會過去的」我也有份創作吧!

這個問題還是暫且擱下,現在先解決另一個問題。

之前我決定以一首合適的歌曲,作為送給蔣天殺夫婦的銀婚禮物,可是我搜索枯腸也想不到一首與銀婚有直接關係的歌曲,只好退而求其次選擇我心中所想的那一首。

由於我的樂理不太行,於是再次請暉洋幫忙,我用結他在暉洋面前邊自彈自唱一次,暉洋點頭道:「阿志,依首歌旋律易入耳,歌詞淺白,有成為大熱K歌嘅潛質,你又作到一首好歌喇!」

此時,植爺走了進來,搖了搖頭,道:「仲未夠,的確依首歌正如暉洋所講,有旋律易入耳,歌詞淺白嘅優點,但係仲差一樣最重要嘅野,就係感情。成皇志,你唱依首歌嗰陣,我覺得你同首歌唔夾。」

的確,正如植爺所說,這首歌是用來祝賀蔣天殺夫婦的銀婚之喜,可是偏偏我沒有那種執子之手,與子皆老的經歷,沒有經歷過,談何感情?

我依然堅持選擇這一首歌作為送給蔣天殺夫婦的銀婚禮物,於是只要一有空,我便前來暉洋的錄音室練歌,務求當晚可以以最佳狀態在銀婚夜宴裡唱出那首歌。
終於到了銀婚夜宴當晚,會展門外,不斷有各式名車把各達官貴人、名流鄉紳、天王巨星送到會場,每次車門打開,都有一大班蓄勢待發的記者按動相機快門拍下一張又一張照片。

咔嚓!咔嚓!鎂光燈閃過不停,記者們亦把握嘉賓下車的一刻,提出問題:

「哥哥,今晚買咗咩嚟賀細蔣生細蔣太啊?」

哥哥走上前與記者們說笑,道:「靜間我會吻賀佢地兩個。」

「家鈴姐,你今晚著得好性感喎!韋仔會唔會詐型啊?」

家鈴風騷地原地自轉,大露背加高釵晚裝,展現她妖冶迷人的身段,她道:「佢好欣賞我今晚嘅打扮,出席蔣生嘅銀婚晚宴,點可以唔隆重打扮啊!你地話係咪?」

「至跩,你今晚會唔會又飲醉啊?」

至跩以招牌高八度的聲音回應道:「今日咁高興,靜間實大把人陪我飲醉啦!打和啦!super!」
我穿上那套曾出席謝師宴的名牌西裝與阿興坐港鐵到達會展,阿興得知今天有很多明星到場,嚷著要我帶他來看明星,之前KYLE曾說過,掌天下旗下的員工可以帶一名親屬出席,我跟阿興約法三章,要他乖乖的跟在我身邊、不要多嘴、不要亂走。

這時,我到了會展門口,有人拍著我的肩膀,道:「喂!成皇志!」

我別頭回望,原來是蛇果記者金碧韻。

「咦!妳嚟依到採訪啊?」

「緊係啦!今晚咁多星喺到,聽講連西環嗰個官幹靜間都會嚟!」

「嘩!連北大人都嚟,乜蔣天殺咁有面子嘅咩?」

「之前傳聞97前,蔣家已經俾上面招安。」金碧韻打量我一眼,道:「咦!你今日著得咁靚嚟依到…你唔會係出席蔣天殺嘅銀婚晚宴啩?」

我搲著頭道:「係啊!其實我係掌天下旗下子公司dream music嘅歌手嚟,今日以員工嘅身份出席銀婚晚宴。」

金碧韻有點詫異道:「乜你原來入咗娛圈發展啊?真係估唔到喎!」

這時有人喊道:「大哥同妹姐嚟咗啊!」

金碧韻聞言立時走向人群聳動的地方,阿興躍躍欲試道:「哥,我都想去睇大哥同妹姐啊!」

我搖了搖頭,道:「我地夠鐘入場喇!佢地都係今晚來賓,到時入場有排你睇啦!」
究竟係咩歌呢
打和啦!super
有文
我穿上那套曾出席謝師宴的名牌西裝與阿興坐港鐵到達會展,阿興得知今天有很多明星到場,嚷著要我帶他來看明星,之前KYLE曾說過,掌天下旗下的員工可以帶一名親屬出席,我跟阿興約法三章,要他乖乖的跟在我身邊、不要多嘴、不要亂走。

這時,我到了會展門口,有人拍著我的肩膀,道:「喂!成皇志!」

我別頭回望,原來是蛇果記者金碧韻。

「咦!妳嚟依到採訪啊?」

「緊係啦!今晚咁多星喺到,聽講連西環嗰個官幹靜間都會嚟!」

「嘩!連北大人都嚟,乜蔣天殺咁有面子嘅咩?」

「之前傳聞97前,蔣家已經俾上面招安。」金碧韻打量我一眼,道:「咦!你今日著得咁靚嚟依到…你唔會係出席蔣天殺嘅銀婚晚宴啩?」

我搲著頭道:「係啊!其實我係掌天下旗下子公司dream music嘅歌手嚟,今日以員工嘅身份出席銀婚晚宴。」

金碧韻有點詫異道:「乜你原來入咗娛圈發展啊?真係估唔到喎!」

這時有人喊道:「大哥同妹姐嚟咗啊!」

金碧韻聞言立時走向人群聳動的地方,阿興躍躍欲試道:「哥,我都想去睇大哥同妹姐啊!」

我搖了搖頭,道:「我地夠鐘入場喇!佢地都係今晚來賓,到時入場有排你睇啦!」

成龍?
又有文
首歌會唔會係天梯?
唔知點解淨係諗到
好心分手
放生
分手快樂
有文推一推
咩歌?
好仆街

超級無敵估歌仔
除左天梯近年又好似無咩廣東歌啱用
無賴
(會唔會比人打)

陀隊輪? 主角會唱到走音

祝君好?
陪著你走?
陪著你走80年代㗎喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞