(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
咩料啊
你浦返頭

你個fd呢
今晚冇文 早抖
你地全部係外國啊

咁早瞓
如果係美國果邊
就唔早架la
今晚無文早抖
利申長沙灣時區
我喺日本,仲要返學,所以早瞓早啲通知有冇文得唔得我會等架
無文,早抖
你聽日先睇啦

當今晚無文
佢應該唔知你開咗新post我今日都係唔覺意見到你個名先click入來
打咗啲

儲下文先
今晚無文
早抖
春巴早抖
阿興指著蔣天誅道:「伯伯,啲人叫你天誅公,唔通你就係蔣天誅?你就係蔣天殺嘅細佬?」

蔣天誅聞言皺著眉道:「老虎仔,你搞錯晒喇!蔣天殺係我細佬,我先係大佬。」

「哦!伯伯,我叫成家興,唔係咩老虎仔啊!伯伯,其實你都唔係好老啫,點解啲人叫你做天誅公,唔叫你做天誅伯嘅?叫伯伯好似後生啲,不如叫天誅伯啦?」

蔣天誅在心中一算,道:「公、侯、伯、子、男。由公變作伯,連降兩級,這可大大的吃虧。」

蔣天誅怒道:「唔得,唔可以!」

其他人見狀均面面相覷,阿興說話這麼率直無忌,他們初時還以為阿興是蔣天誅的子侄,可是阿興看來好像連蔣天誅叫什麼名字也是剛剛知道的樣子,一時間亦搞不清楚他們的關係。

阿興瞧著桌上的棋盤,喜道:「伯伯,你捉象棋好叻架?我之前都係社區中心嘅兒童組冠軍嚟!不如我同你捉返局啦!」

未待蔣天誅答應,阿興已經坐下來,把棋子放回在棋盤上。
蔣天誅神氣地道:「好!就俾你個塞豆窿,見識下我啲連大國手都投降嘅棋藝。」

蔣天誅手執黑棋,而阿興則手執紅棋。

蔣天誅道:「唔好話我恰靚仔啊!我讓你行先。」

阿興嘀咕道:「唔係不嬲都係紅色行先咩?」

阿興手執炮棋,行出了炮二平五的當頭炮棋路作為試探,這是一種常見的開局棋路。

二人交戰了兩回合,阿興察覺不出蔣天誅的棋藝有何獨到之處,他的車棋亦深入到地方腹地,蔣天誅好像絲毫察覺不了,然後阿興在下一個回合把車棋,推進到蔣天誅的將棋面前,喊道:「將軍!」

阿興推測對方只能以仕擋在將棋前作出防守,可是蔣天誅現出狡黠的微笑,道:「老虎仔,你估我唔知你想點咩?你中計喇!」

蔣天誅以他的馬吃掉了阿興的車,其他人見狀鼓掌,讚道:「天誅公,好棋藝。」

阿興見狀看傻了眼,道:「等陣先啊!伯伯,你依隻係馬,唔係炮,馬行日,你點食到我隻車啊?」

蔣天誅搖頭道:「老虎仔,你有無讀書架?我依隻馬唔係普通嘅馬,係楚霸王嘅烏騅馬,所以可以咁行。」

阿興不服氣道:「你亂講,我從來未聽過象棋有烏騅馬。」

蔣天誅笑了笑,道:「老虎仔,唔係咁快投降啊?繼續啦!」

忿忿不平的阿興亦參考蔣天誅烏騅馬行法,以馬當炮使,吃掉蔣天誅的車報仇。

輪到蔣天誅的時候,他把過河卒當成車用,直接吃掉了阿興的馬。
阿興再度看傻了眼,道:「伯伯,依家又係咩玩法?」

蔣天誅一本正經道:「破釜沈舟有無聽過,我啲唔係普通卒仔,過咗河就變咗無當飛軍,所以可以當車咁用。」

之前象棋棋藝甚佳的王公覆,就是敗在蔣天誅這些稀奇古怪的自創玩法上,王公覆等人忌憚蔣天誅的勢力,沒有與蔣天誅認真,可是阿興這初生之犢,面對這麼荒誕的象棋規則,說話沒有太多分寸,他道:「伯伯,邊有人咁捉象棋架?究竟你識唔識捉象棋架?如果你唔識不如去社區中心參加象棋初級班啦?都係二十蚊學費啫!」

蔣天誅聞言用手指指著自己,怒道:「連大國手都唔夠我捉,我駛去社區中心參加初級班?我去開班授徒就差唔多,點啊!你都係快啲投降算喇!」

阿興不願意就此認輸,他決定跟隨蔣天誅的玩法,他道:「我依隻帥係大都督美周郎,所以可以喺條河到行。」

蔣天誅道:「嗯!我依隻炮係紅夷大炮,可以食埋你隔離嗰隻。」

阿興點頭道:「好啊!我依架車係法拉利,所以可以行兩次。」

圍觀的其他人看見,面面相覷,不知兩人現在是搞什麼東西?可是兩人沒有理會圍觀者的感受,發揮創意,玩得不亦樂乎,漸漸兩人臉上均浮展現出快樂的笑容。
突襲
人地靠父蔭, 大鳩志呢D係咪叫弟蔭
蠱惑呀你春巴
叫爺爺
正呀!
當我以為無嗰陣
等你成班友成日話冇文呀喇
阿興好波
有文 早抖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞