(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
多謝

其實知自己無咁嘅運氣靠寫作維生
猶其香港

可以工餘有時間寫作都好好喇
由未有仔睇到我個仔都快2歲半鳥
唔係

咁多
爸爸啊
咁又係期待見到更多搞笑情節

咁多
爸爸啊

所以連登咩人都有
出咗街食飯

應該今晚都出唔到
NVM
Add oil !
睇晒, 諗到個暴走劇情:
03年阿志趁湯仲謀出黎前去馬會all in波圖拎歐聯冠軍, 跟住上強國請殺手隊冧湯仲謀
比你咁易諗到就唔叫大鳩志啦
搵人傳染沙士畀湯仲謀好似容易啲
沙士期間30零萬買淘大E座(?病毒果座,忘記了那一座)掃幾個單位hold 10年發過豬頭!
春泥巴話唔會寫啲咁簡單嘅嘢嘛
買完淘大發咗達已經冇嘢好寫
你返去過去
只係打算hold 10年樓

有啲大志
唔做誠哥
都起碼洗米華啦
會唔會出青蔥篇第2季書
發左達都可以寫落去,面對嘅唔只係湯生,可以係大陸官員廣西個邊有d伏筆

今年書展

到時請各位多多支持
到時捧場
蔣天殺聽植爺說,我有比「我的宣言」更優秀的作品,他要我上台獻唱。

我站在台上再次公開唱出「明年今日」,想起兩年前我因為要從對管佳莉的執迷中釋放自己,我選擇走到台上自彈自唱出明年今日,那時我是從未來回到過去的角度,去演繹這一首歌。今天,我是以對未來的期盼和恐懼去唱出這首歌,不知明年今日,我的人生會有什麼變化呢?我是否已經闖出了一片天?我是否已經覓到一位真命天女,與我一同走過人生的高低起跌呢?

唱畢這首歌後,我走下台,蔣天殺讚道:「阿植嘅眼光果然無錯,我都覺得依首『明年今日』好啲。」

我道:「蔣生,你鍾意就好喇!」

「成皇志,你跟我嚟,我介紹依行啲老行尊畀你識。」蔣天殺道。

蔣天殺帶著我、香圖圖、林昌奴,介紹給其他電影監製、電台高層、公司老闆認識。想不到來這裡之前,蔣天殺連dream music這間子公司也沒有印象;現在我居然可以與香圖圖和林昌奴並列跟在他身邊。

蔣天殺把我們三人引薦給今晚來的貴客,因為蔣天殺的關係,對方都對我們很客氣。
此時,蔣天殺有事要離開一會,我們三人代他招待其他客人。

黃三日導演道:「香圖圖,嚟緊『猩猩追女仔』開拍最新一輯,有無興趣啊?有興趣就畀個期我啊!」

香圖圖猛然點頭道:「有啊!三日哥,你幾時要拍,開句聲就得架喇!」

一名與林昌奴爸爸有生意來往的運輸公司老闆,道:「昌奴,我地公司想拍廣告,你有無興趣玩下喔?」

「好啊!世伯。」

香圖圖外型討好,吸納了不少女粉絲,電影導演樂於僱用他;林昌奴有父幹人脈,與他父親有生意往來的客戶,樂於賣個順水人情給他;而我論外貌不能與香圖圖相提並論,論人脈亦遠遠比不上林昌奴,如果不是今日我把握到機會,吸引了蔣天殺的注意,相信連和他們二人站在這裡的資格亦沒有。

倏地,有人拍著我的肩膀,我別過頭回望,與那人打了一個照面,我不禁嚇了一跳。

那人伸出手道:「你好啊!我無記錯嘅話,你叫成皇志,我聽蔣生介紹過你個名,你頭先上台唱嗰首『明年今日』,我覺得係一首好好嘅作品。」

那人見我目瞪口呆瞧著他,並沒有與他握手,他臉上現出疑惑之色,道:「係咪我叫錯咗你個名啊?」

那人並沒有喊錯我的名字,我目瞪口呆的原因是對方居然就是「明年今日」的真正原唱者——伊申清。
我用手指指著對方,道:「你係…伊申清。」

伊申清點了點頭,笑道:「係啊!你無叫錯我個名啊!」

我立時握著對方的手,道:「真係你啊!我好鍾意你啲歌架!猶其是嗰首『明年今日』。」

伊申清一臉疑惑道:「等等先,我好高興你鍾意我啲歌,但係首『明年今日』係你嘅作品,唔係我嗰喎!」

我又患上「時空紊亂症」的老毛病了,我拍自己的腦袋一下,道:「唔好意思,我真係好鍾意你唱嘅歌,所以你突然出現喺我面前,我…驚喜得濟啫!」

伊申清拍了拍我的肩膀道:「你加油啊!」

伊申清轉身離去之際,我喊道:「等陣啊!」

伊申清一臉狐疑地打量著我,問道:「咩事啊?」

「其實我覺得依首『明年今日』,你比我更加合適唱依首歌,如果你唔介意嘅話,我想依首歌成為你嘅作品,其實…我作依首歌嗰陣就有諗過由你去唱。」

伊申清怔了怔,才喜道:「你…將依首歌比我,咁緊係好啦!頭先你唱依首歌,我已經好鍾意喇!」

這一首大熱的歌曲終於「物歸原主」了,兩年前我曾經借了這首歌,去為我的初戀劃上休止符,這首歌對於我有某種特殊的意義,從未來回來的我亦知道這首歌的受歡迎程度,如果我的第一隻CD收錄了這首歌,將會對CD的銷量有很正面的影響;可是我覺得還是由伊申清去唱這首歌才是最完滿的,是他演繹的這首歌,陪伴我度過了人生的某段低谷,現在好應把借來的東西歸還給物主。
儲錢買Marvel拍avengers
蔣生會唔會唔鐘意
寫埋首k歌之王同幸福摩天輪比伊申
唔爭在浮誇啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞