(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
今天,我如常一有空便到暉洋的錄音室練歌,因為植爺的關係,我可以免費使用這裡的設施,但前題當然是這裡沒有人使用。

暉洋道:「喂!阿志,嚟緊四大頒獎禮,你著咩衫出席啊?」

「吓!我都無任何派台歌,邊有資格去喎?」

「咩無啊!樹安、近近首會過去的咪有你份囉?首歌好HIT,年尾好大機會會攞獎。」

暉洋這麼說,我才記起是什麼的一回事?

事緣當初我與呂靜宜在1998年的聖誕歌唱比賽裡合唱這一首會過去的,可是當時我的樂理不過是業餘水準,所奏的樂曲只有原版的六七成,暉洋看不過眼我糟塌了一首好作品,於是替我改良成現在這個派台版本(其實他根本是原作者)。另外,當夜我和呂靜宜在尖沙咀海旁合唱出會過去的,有旁人記下了不太完整歌詞,在街上哼唱,恰好被這首歌的原填詞人懷文聽見,於是他寫下了這首會過去的的整首歌詞。懷文呈上的歌詞被植爺發現,居然與我之前所「作」的詞一模一樣,懷文被人懷疑抄歌(其實抄歌的人是我),懷文堅稱自己是原創,弄出了羅生門兩個版本。
我明白是什麼一回事,於是主動聯絡懷文。

懷文道:「我係一位專業嘅作詞人,絕唔容許自己剽竊其他人嘅作品,既然依首詞係你寫先嘅,我會同返唱片公司講依首歌嘅詞係你寫嘅。」

我先拍一頓馬屁,道:「實不相瞞,其實我一直好欣賞懷文你嘅為人同埋才華,以你一位才華咁洋溢嘅作詞人嚟講,緊係不屑去抄襲其他人嘅作品啦!一切都係純熟巧合啫!」

懷文聞言,臉上的表情沒有那麼繃緊,我續道:「懷文,不如咁啦!喺作詞人上面加返我個名,我地兩個都係依首歌嘅作詞人,咁樣你覺得點吖?咁樣人地問起依件事,就話我地聯合創作,好多音樂作品都唔只一位作曲人、填詞人啦!如果你唔應承,咁依件事又會畀記者炒作,到時又係煩。」

懷文皺著眉道:「咁樣你好似好蝕底喎?」

「點會啊?我賺咗就真,我成皇志有阿水識我咩?你懷文就唔同喇!我個名痴埋你到,一定多咗人留意,一於就咁話啦!好唔好啊?」

懷文對我這個提議甚是滿意,他點頭道:「好,一於就咁決定。」

「多謝你啊!懷文,以後要請你多多指教。」

「唔好講啲咁嘅野,大家都係樂壇嘅一份子,好應該互相扶持。」

多一個朋友,總勝過多一過敵人,其實這首會過去的原本與我沒有關係,現在這首歌的作曲者、填詞人一欄上加上我的名字,而且又交了懷文這個朋友,真是賺了。

之後,我沒有留意這件事的後續,其實應該說我沒有意識到我是這首歌的其中一位創作者,所以我並不知道這首歌現時是多麼受歡迎的。
唔駛客氣,大家都閒咪吹幾句,交流下囉!
不過我未必一定即時睇到
Fb 已like
作首天梯?😂
多謝
條路咁行落去成皇志都紅得起,不過一定唔係幕前
到成皇志坐監
今晚有文
結局:湯仲謀跳樓 番番去1998年
唔知有冇記錯,之前春巴話已辭職?
anyway... 有文推一推

返到下個月頭
push
取代謙謙做wyman徒弟
我現時自己肯做飯
打唔切
今晚無文
無文早抖
你係羽琴?
又live,春巴加油
輕輕一推
唔緊要慢慢嚟
春泥巴依排好似好辛苦?

個心好唔安定
成日搵個老友吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞