(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
去完旅行要返新工啊
生死存亡
買黎派街坊
幾點有文?
打緊

建議明早睇
其實第一部完左半年真係唔記得左好多劇情
咁一定要買實體書重溫啦
我敞開了保母車的車門,尖叫聲、喝采聲、歡呼聲粹合成高分貝的聒噪,我抬眼瞧去,保母車被數十名吳林紫娣學生包圍,有不少同學高舉應援用的橫額、旗幟,上面寫上不同的歡迎標語:

「恭賀成皇志同學衣錦還鄉」

「自強會上下仝人恭候會長強勢回歸」

「吳林紫娣第一人 十項全能 前無古人 後無來者 曠古爍今」

「樂壇哈雷彗星 百年難遇 天縱奇才 平地一聲雷——轟轟轟」

那些標語看得我傻眼,我想表達對一眾同學的支持愛戴,可是我的話語被他們亢奮的聲浪所掩蓋。

陳依官大喊一聲,道:「各位唔該靜啲吖!成皇志,好似有野想同大家講啊!」

陳依官此言一出,聒噪的人聲才漸漸收斂,我環視了一眾熟悉的、不認識的臉孔一眼,笑道:「初時我仲擔心無人嚟歡迎我,估唔到多人到我想講句野得咁難,真係多謝晒大家對小弟嘅支持同厚愛啊!」

矮仔文道:「會長,我地仲覺得唔夠多人啊!如果你喺出面搞Event,我地隨時幫你叫多一百幾十人出嚟都仲得啊!」

飯桶武亦道:「係啊!會長,矮仔文,講得一啲都無錯啊!如果唔係學校唔畀,我地今日舞龍舞獅,仲燒埋煙花炮仗賀你添啦!」

我道:「得喇!得喇!你地嘅好意,我心領喇!」

萬季常讚道:「會長,你今日著得好有型有款。好似你啲咁出色嘅男人,無論喺咩地方,都好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,咁鮮明,咁出眾!」

我莞爾道:「乖喇!乖喇!大家一齊經歷咗咁多,都係自強會嘅好兄弟、好姊妹,唔好再奉承我喇!」
我與一眾自強會的夥伴握手、擁抱,道:「都係返嚟依個主場自在啲。」

此時,文光義從車上走下來,有位陌生的男同學和他的朋友道:「我仲以為啱啱落車嗰個先係成皇志。」

「係囉!後面戴超嗰個高大靚仔好多,嗰個成皇志同我地差唔多款之嘛!」

矮仔文聞言,別過頭道:「花貓同老虎夠係同一個祖先啦!唔通花貓又畀人叫百獸之王啊?會長依啲周身刀、把把利,你地邊一瓣可以同佢比啊?」

我與一眾自強會的夥伴寒暄過後,便在吳林紫娣四處走走,吳林紫娣依然是吳林紫娣,可是很多熟悉的面孔已經消失了,柳豔、楊鳳瑤、呂靜宜、布正麗及很多同學都走了,景物依舊,人面全非。

這時,我從眾多張陌生的面孔,看到一張熟悉的面孔,我上前喊道:「喂!陸永祥!」

難得瞧到以前的同班同學,我立時上前訴說舊情,陸永祥瞧見我怔了怔,我連珠炮道:「喂!好耐無見喇!其實四個月都唔算好耐,不過吳林紫娣無咗批人,我覺得好大變化。係呢!你重讀中五,係咪同成敏研一班啊?姚少、阿原佢地點啊!自從離開咗學校,我都無搵過佢地喇!」

陸永祥並沒有表現出故友重逢的表現,他冷淡地道:「我知你威,會考5A1B,起咗個字頭,成間學校有四份一人係你啲靚,仲入埋樂壇做大明星,依家意氣風發,返嚟奚落我,我知我重讀中五,衰到貼地,但係我有骨氣,唔會痴埋你到攞著數。」

我愕然道:「陸永祥,點解你會咁諗?係咪有啲咩誤會啊?」

「你唔駛扮野喇!你『偽人』嚟架嘛!不過係虛偽個偽,你依家行緊運,順風順水,但係運氣終有一日用完,到時你就折墜架喇!」

陸永祥話畢便轉身離去,突然莫名其妙被陸永祥臭罵一頓。初時我不禁惱怒,可是當我想起他剛才臉上的表情,我便開始有點理解他,因為我在穿越回來之前,臉上亦經常會出現與他相近的神情,那時落魄的我,看到身邊人總是比自己好,便常常埋怨老天的殘酷與不公。現在陸永祥失意時,看到我的景況比他好,妒忌就好像化身成毒蛇噬咬他的心。
陸泳犬
好好睇
不過唔夠第一部代入感強
不能同意更多
冇試過又點樣代入
陸狗實會搵機會做鳩成皇志
簽到
lm
好呀買左第一本,等緊第二本出
啱啱先發現春巴出新文,又喺時間追故,加油春巴
之前學生易啲代入
就出

好似係
咁耐先發現

不過都多謝你
第二部條路其實好難行
30幾歲普通人嘅人生經驗未必敵得過娛樂圈呢個大染缸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞