(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
Sorry
今晚無文
各位早啲休息
今晚冇文 早抖
上位了
今晚無文 早抖
今晚點都有

點都寫幾百字
等埋你出文先訓
等你巴打
文光義建議我找自強會的會員充當我的fans,於是這天我約了陳依官到石梨那間我們經常去的café。

陳依官比約定的時間遲了十分鐘才到達,他道:「唔好意思,學校多野做遲咗啲。」

「唔緊要。」

陳依官現出驚異的神色,打量著我道:「嘩!成皇志,你做咗明星真係唔同晒,識得打扮咗,真係開始有浸星味出嚟。」

我聞言有點尷尬道:「唏!大家咁熟,唔好玩啦!係呢!最近自強會有無咩特別野啊?」

陳依官原校升上中六後,曾倩儀雖然仍然充當自強會吳林紫娣分部的秘書長一職,可是權力依然掌握在陳依官手裡。

陳依官道:「自強會嘅會員人數keep住增長,而且今年學生會嘅內閣都係我地自強會嘅成員。」

「嘩!依家連學生會都畀我地控制埋,咁老馮佢地無出聲咩?」

陳依官臉上漾出一個意義不明嘅笑容,道:「老馮多謝我地都嚟唔切啦!自從房侍農立下大功,佢喺嗰間警署嘅地位一直提升,之前警方話要整頓依區嘅黑勢力,就由佢去負責,我地自強會同房侍農合作,打擊學校嘅黑學生問題,依家無論數字幫定真技安都好難再入嚟收靚喇!其他黑社會知道自強會有房侍農撐腰,都唔敢對我地點,我地自強會做到老馮一直想做,而佢又做唔到嘅野,老馮錫我地都嚟唔切啦!」
我聞言不禁咋舌,原來自強會已經發展到這個地步,學校的學生會被自強會控制、連黑社會也不敢招惹自強會,我忽發奇想如果有一天自強會發動全校擺課的話,到時應該會有不少學生響應。

陳依官笑道:「成皇志,當初你講過有牌嘅爛仔好過無牌嘅爛仔,真係無錯,你睇下真技安同數字幫喺學校偷偷摸摸咁收靚,可以收得幾多?依家我地自強會打正旗號招收會員,會員遍佈其他學校同唔同範疇領域,又同警方合作增加自強會嘅影響力,連黑社會都怕咗我地。」

我搖頭道:「點可以將自強會同黑社會相提並論,黑社會作姦犯科,自強會唔會做依啲野嘅。」

陳依官拍了拍我的肩膀道:「打個比喻,講下笑啫!唔係入咗娛圈做咗藝人,幽默感都無埋啊?」

陳依官有很多優點,可是說的笑話真的不太好笑。

「依官,其實今次約你出嚟,我係有啲事情想同你商量架!」

我把文光義的提議說了出來,陳依官聽畢,道:「依個提議幾好吖!其實我之前都同你講過你係自強會精神領袖,你做咗好多係一般學生好難相信嘅野,關於你嘅各種傳說都喺葵青區嘅學校流傳緊,我相信有好多自強會嘅會員樂願成為你嘅fans。」

我有點疑惑道:「真唔真啊?」

「都唔明點解到咗依家你仲質疑自己嘅影響力,無論你信唔信都好,你嘅影響力只會越嚟越大。係喇!嚟緊聖誕歌唱比賽,我想邀請你嚟學校做評判同表現嘉賓,到時你就知道你會有幾多支持者啦!」

「依層我要問下公司先。」

「你要嚟啊!其他自強會嘅成員好耐無見過你,作為偶像要多啲同fans交流架!」
我苦笑道:「我覺得你似挖苦緊我。」
文呀 多謝
好嘢有文
傳奇人物
今晚有文呀!
早抖!
支持春泥巴打
多謝你地支持
過多2年依官嗰屆人升哂U
自強會勢力咪偏佈8大
春巴會唔會早已留下伏線
依官利用自強會勢力變成真正既衣冠禽獸
依官唔係黑化呀嘛
睇嚟有高潮了
有文
加油。
呢幾句回敬你

都唔明點解到咗依家你仲質疑自己嘅影響力,無論你信唔信都好,你嘅影響力只會越嚟越大。

作為偶像要多啲同fans交流架!
Live 加速加速
有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞