(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
miss 布甸 so much
話時話,湯狗係咪有個契爺?
布甸 幾時出翻黎
好想睇落去
布甸去左做真既雞扒妹
原来佢係雞排妹嘅化身
有無文
推到有文
Hi
等文推一推
Sorry
尋晚執屋
好攰
無出到文
今晚點都死返一篇出來
等緊
邊個偷偷留下負評
我隨著蔣學勤走到蔣天殺夫婦面前,植爺恰好在場,蔣學勤道:「爹地,媽咪,依位係我地子公司dream music嘅阿志,成皇志。」

蔣天殺楞了楞,反問道:「dream music?我地嘅公司?」

原來蔣天殺連dream music亦沒有印象,這亦難怪,蔣天殺可能有數以十間像dream music這種蚊型的子公司,可憐KYLE還以為自己送塊金牌便能讓蔣天殺留意到自己。

這時,KYLE跟隨Martin走到蔣天殺的身邊,蔣學勤道:「我地上年計劃係音樂方面大展拳腳,喺今年成立咗三間音樂公司,dream music就係其中一間。」

KYLE立時道:「係啊!蔣生,我就係dream music嘅營運總監。」

蔣天殺瞧著KYLE,問道:「嗯,我聽Mandy(beauty song的營運總監)講香圖圖會一月出碟,Bingo(golden song的營運總監)講林昌奴上星期已經出咗碟,成皇志會幾時出碟啊?」

蔣天殺突然這一問,KYLE獃了獃,才道:「蔣生,我地…仲未有計劃。」

蔣天殺皺了皺眉,道:「仲未有計劃?係咩一回事?我地掌天下出年會喺樂壇大展拳腳,點可能未計劃啊?啲歌一隻都未錄好?」

此時,植爺插言道:「蔣生,其實成皇志有份寫咗一首叫『會過去的』嘅合唱歌,依排都好HIT,年尾喺各大頒獎禮好機會會攞獎。」

植爺這話讓KYLE愕然,眼利的蔣天殺留意到KYLE的神情,不滿道:「睇嚟你都係啱啱先知道依個消息,你點做一間公司嘅營運總監啊?」
KYLE受到蔣天殺的質疑,一時間慌了,他立時道:「蔣生,其實dream music連埋阿志只係得三個員工,我地人手唔夠,日常運作有啲混亂,唔係咁暢順。至於出碟嘅問題,阿志始終係新人,我想安排阿志喺電視電影方面吸收下經驗,等佢有啲知名度先出碟。」

「成間公司連埋歌手得三個人?」蔣天殺把視線轉向Martin。

Martin與蔣天殺的視線相觸,不禁把頭垂下。

蔣天殺把焦點回到KYLE身上,道:「你話想成皇志喺電視電影方面吸收下經驗,咁佢演過咩角色啊?」

「阿志因為新人,佢初時都係做啲臨時演員多,但係佢喺就嚟上映『屍殺先生』入面擔演一個好重要嘅角色。」

「臨時演員?我地掌天下每年有咁多電影上畫,安排一個有名有對白嘅角色有幾難啊?點解唔安排成皇志去演我地公司嘅電影?」

面對蔣天殺的連番質詢,KYLE結結巴巴道:「依層…依層…」

蔣天殺留意到KYLE的目光瞟向Martin,蔣天殺轉向Martin道:「Martin,掌天下進軍樂壇嘅project係你負責,你撥咗幾錢畀dream music去營運?」

Martin聞言吃一驚,道:「姐夫,因為我集中火力去發展beauty song同golden song嘅關係,當時dream music都未有藝員加入,所以我可能…一時間忽略咗。」

蔣天殺瞪了Martin一眼,道:「既然你無能力睇晒三間公司,咁dream music就交畀學勤去跟啦!員工係公司最重要嘅資產,猶其是優秀嘅人材,只要有料,我蔣天殺一定會畀機會嘅!」

蔣學勤愕然道:「吓!爹地,依方面我咩都唔識架!我驚我搞唔掂啊!」

蔣天殺哼了一聲道:「學勤,畀啲信心自己,未試過你點知自己唔得啊!只要你盡咗力去試,就算到頭嚟蝕咗一千幾百個,爹地都唔怪你。」

「係,爹地,我會畀心機架喇!」

我留意到Martin的臉上有一閃而逝的怨恨神色,相信他對蔣天殺這個決定甚是不滿。
正,整多幾段就仲正
仲打緊

可能要留番聽日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞