(奇幻、勵志)我入娛樂圈不是當茄喱啡,而是做偶像的。

1001 回覆
152 Like 8 Dislike
啱 如果計埋湯仔呢個因素 成皇志就一定要極速上位 保到自己同身邊人幾年後安全 最好仲可以湯仔一出黎就整死佢 但係如果好似我地普通人咁就一定穩穩陣陣all in 700 bitcoin 樓等賺錢仲爽
係因為湯仲謀所以呀志先要咁快出名啫
Chapter 6 銀婚夜宴(下)

蔣太太雙目微紅,眼角依舊掛著淚水,她瞧著我道:「成皇志,聽講你依首歌…係為我地夫妻寫嘅。」

看到蔣太太這個表情,我相信她很滿意這首歌。

其實我要蔣學勤製作一個有關蔣天殺夫婦的幻燈片,是用了一種心理學的手法。

一種叫做古典制約的條件反射,話說一名狗主當給狗吃飯時,先搖了搖響鈴,那麼久而久之,每次當狗主搖著響鈴時,那隻狗便很自然聯想到有飯吃。

我邊唱著那首我的宣言,邊播放蔣天殺夫婦的相片,那麼他們很自然會把這首歌與他夫婦倆的經歷聯繫起來,當成這首歌是他們的心聲、他們的主題曲。以後當他們翻閱相簿的時候,很自然想起這首歌;而每當他們聽到這首歌的時候,便勾起他們兩夫婦過去的點滴。

這首歌的歌詞淺白、籠統,例如:「無論未來日子 翻起幾多風雨 緊握這個愛字
貧富生死也好 亦是極其願意;若你的心疼痛 我更疼痛 捉緊我 同守衛這個家」,這些歌詞對於老夫老妻是一定中的。

平常普通人聽到一首有共鳴的歌,最多只是買下有這首歌的CD,可是對於蔣太太這種地位的人,我這首歌的回報一定會大得多。

我道:「係啊!蔣太,全靠學勤幫助,我先可以創作出依首歌,我真係要多謝佢。」

蔣學勤拍了拍我的肩膀,道:「唏!阿志,唔好講依啲咁嘅野,其實我無做到咩幫到你,依啲都係你自己嘅實力。」
蔣太太問道:「係呢!成皇志,睇落你個樣都好後生下,你今年幾多歲啊?」

「蔣太,我今年十七歲。」

「十七歲?即係讀完中五無耐,你選擇入娛樂圈,唔讀上去,係因為你會考考得唔好?你會考幾多分啊?」

「蔣太,我會考5A1B,有二十九分。」

蔣學勤愕然道:「二十九分?以我所知娛樂圈入面,最好成績嘅老孫先得二十八分,你仲高佢一分。」

這時候,娛圈內的藝人擁有大學的資格也不是很稀有,可是會考高達廿九分,只有我一人。

蔣太太訝道:「乜原來你考得咁好,點解唔讀上去啊?」

我聞言一時間也不知如何說起,結結巴巴道:「蔣太,依個問題…其實我…」

蔣太太見我一副欲言又止的樣子,她諒解地道:「其實咁細個有書都唔讀要出嚟捱世界,都係因為屋企出現問題,依個圈都有唔少依啲例子,好似凌風、細細粒咁,佢地要養起成頭家,所以好細過就出嚟做野。阿志,你放心啦!我蔣太話嘅,如果你畀心機、肯聽教聽話嘅,公司一定會畀機會嘅。」

其實我投身演藝界的原因,並非蔣太太所想的經濟壓力,不過真正的原因也非一時三刻可以說得明白。

蔣天殺插言道:「成皇志,你頭先首歌都算唔錯,不過我覺得啲詞同我阿植寫嘅仲有啲距離。」

原來我這首歌可以打動蔣太太,可是對蔣先生而言,他的感受沒有那麼深。

蔣太太幫腔道:「老公,成皇志得嗰十七歲,又點可以同阿植依啲大師父比呢?」
此時植爺又發動助攻,道:「蔣生、蔣太,其實我兩年前曾經去成皇志嘅學校,做過歌唱比賽嘅評判,當時佢唱嗰首『明年今日』,我個人覺得比依首『我的宣言』更加優秀,我都幾鍾意。」

蔣天殺聞言眼前一亮,道:「連阿植你都咁講,依一首肯定係好歌,成皇志,靜間你同我上台唱一次。」

「係嘅!蔣生。」

驀地,一把聲音響起:「你個死靚仔,咁捉棋都得,你係咪搞事?」

我心想:「今日係蔣天殺銀婚之喜,邊個食咗熊心豹子膽喺到搞搞震?」

「咩啊!伯伯,我都係跟你學野咋!」

我聞言心中一驚,這是阿興的聲音。

蔣太太循聲瞧去,笑道:「老公,睇嚟大哥玩得好開心下!我好耐未見過大哥咁開心啦!我地過去睇下囉!」

蔣天殺點頭:「嗯!我都想知道邊個同大哥玩得咁開心?」

蔣天殺稱呼為大哥的人,難道就是蔣天誅?阿興怎麼會與蔣天誅拉上關係的?

我尾隨蔣天殺夫婦,看到阿興與一位外貌滑稽的老頭下棋,那位老頭應該就是蔣天誅了。
果然植爺都係鐘意自己首歌多啲
一個係娛樂圈上位
一個係黑道上位
阿興呀阿興
興仔直接擒王
有文
失眠有文,正
上一季有睇,今季留名支持一下春巴
布甸姐
兩兄弟一齊上位 今次湯仔仲未死
好正
正所謂敵人嘅敵人係朋友
唔知阿哥會唔會幫佢呢
岩岩先番到屋企
無文 早抖
蔣天誅指著那隻闖進黑色棋陣的「仕」,忿忿不平道:「你依隻『仕』居然話咩愛國者飛彈,由自己嘅地盆一跳就跳過嚟將我軍有無搞錯?」

阿興反駁道:「無搞錯,我隻仕嘅行走步數,由每一回合開始計一步,啱啱嘅回合數就夠發動依招愛國者飛彈。」

蔣天誅搖了搖頭,道:「我唔係話依樣,係你依招話明係愛國者飛彈,應該係你隻仕都陣亡咁先啱。」

阿興點頭道:「有道理!但係我死隻仕,你就死隻將,點都係我嬴。」

蔣天誅搖頭笑道:「後生仔!即係後生仔!身為一軍之帥,點會無影武者啊?你剛才殺嘅只係我隻卒咋!」

蔣天誅把其一隻卒與阿興那隻發動愛國者飛彈的仕放出棋盤外,阿興不忿地搥打桌面一下,道:「可惡,你居然出動到影武者。」

旁觀的那些江湖中人落力地鼓掌,道:「天誅公,依招妙啊!」

這是什麼玩法?他們真的是捉象棋嗎?我對現在的景況完全摸不著頭腦?

這時蔣天誅又發揮創意,居然把手中的「象棋」行走到棋盤之外,阿興皺著眉,提出我想問的問題,道:「隻『象』居然可以咁行?」

蔣天誅自信十足地頷首,道:「當然可以啦!我依隻象係和尚宰相姚廣孝。」

阿興喃喃自語道:「和尚宰相?姚廣孝?」

蔣天誅解釋道:「和尚係出家人,有出世嘅想法,所以佢唔會拘泥係棋局入面,可以行到棋盤外。」

這是什麼道理?我快受不了,有沒有人來終止這棋局?

棋局繼續下去,蔣天誅打量棋局,現在他所持的棋子數目遠比阿興的棋子為多,他嘴角上揚道:「老虎仔,你就嚟俾我剝光豬喇!你都係投降啦!」
阿興盯著蔣天誅的眼神,燃燒著不屈的鬥志之火,道:「我未輸,死者蘇生發動!」

蔣天誅聞言震驚道:「死者蘇生?」

阿興點頭道:「嗯,當我嘅棋只得返三隻或以下,就可以將陣亡嘅棋子復活,重新嚟過!」

阿興把被吃的棋子放回棋盤上,棋子的數目一下子反超蔣天誅的數目。

瘋了!連死者蘇生也出動了,這是遊戲王嗎?拜託,快點有人去制止他們吧?不然這場棋局將會演變成黃金聖鬥士間的千日戰爭!

幸好,旁觀已久的蔣天殺終於按捺不住,道:「大哥,我喺側邊睇咗咁耐,都唔知你地玩緊乜?」

一直沉醉於棋局對奕的蔣天誅,聞言才從棋局抽離,這時他才發現蔣天殺夫婦一臉問號的瞧著自己,他道:「天殺,阿涵,你地唔駛理我,你地去招呼其他朋友啦!」

蔣天殺環顧了四周一眼,道:「老虎仔,今日係我細佬兩夫婦嘅大喜日子,我唔想喧賓奪主,你我棋逢敵手,今日就當打和,下次再同你大戰三百回合。」

「好啦!下次再較量。」阿興抱拳作揖道。

這時,阿興亦把焦點從棋局轉到四周圍觀者處,我與阿興四目交投,他喊道:「阿哥,我之前同你講我同榮仔畀人打嘅時候,救咗我地嘅人就係依位伯伯喇!」

什麼?原來出手救阿興的人,就是蔣天誅?

我立時致謝道:「天誅公,多謝你救咗阿興佢地兩個啊!」

蔣天誅搖了搖手道:「呵呵!嗰次我咁啱路過,況且出手嗰個係栗子幫嘅夏瞞,唔係我。」

蔣太太插言道:「成皇志,依個小朋友係你細佬啊?」
「哦!係啊!蔣太太。」

阿興祝賀道:「蔣生,蔣太,我知道今日係你地結婚廿五周年,我祝你地白頭到老,永結同心,以後都幸福快樂,百子千孫。」

可能阿興與榮仔相處日深,受到榮仔的影響,為人亦變得世故,說話亦變得玲瓏。

這些祝福蔣太太今天已經聽過很多遍了,可是這些祝福出自阿興這種十三歲少年之口,蔣太太聽起來份外受落。

「乖!小朋友,你叫咩名啊?」蔣太太摸了摸阿興的頭道。

「蔣太太,我叫阿興,成家興啊!」

「嗯,家興!個名改得唔錯。」蔣太太給了阿興一封利是。

阿興接過利是,致謝道:「蔣太,多謝妳啊!」

蔣太太向蔣天殺道:「老公,估唔到成皇志細佬會同大哥咁投緣,你話依啲係咪
緣份啊?」

蔣天殺滿意地點了點頭,道:「嗯,我都好耐未見過大哥玩得咁開心。」

在旁觀察的我心中叫妙,看來蔣天殺夫婦對我的印象非常好。
上一季有睇

咁耐先見人影
湯仔仲喺入面受緊

兩兄弟上唔上到位仲未知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞