Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
望落以係nas拖慢左
長開好易被hack
nas好難唔長開...
宜家諗緊好唔好試下用MikroTik RB4011iGS+5HacQ2HnD-IN
睇落幾勁,有sfp+遲d可以試玩
想問吓咩情況之下hang,是否同路
無啦啦會hang,無預兆
點hang法,前面紅燈著左?
Load野load唔到,斷左上網,有時嚴重到要手動reboot先得
MESH放邊好
HKT 1000MB $498
成個post最貴(最水魚)應該都係我
非村屋但住個度好低密度屋苑
呢幾年都好D,再前幾年得8MB/30MB,一有都即upgrade
hkbn冇覆蓋,連想講價轉都冇得轉
總之傾平D都冇,之後查過住貴少少既私樓就係咁
只可以自我安慰少人用人地鋪設光纖成本貴,有冇高手講下係咪冇得搞
真係好那貴 價咁高可唔可以r下送啲野比你等心理平衡啲
巴打可以搵下hgc or icable睇下有無鋪光纖到你到?
咁樣擺得唔得
你想廁所收到既話應該咁樣擺會收到。
冇,HGC 100MB,HKBN 冇,ICABLE 200MB
裝+講電話個時好似聽講係咩野 HKT premier address
總之分地區見你唔係公屋 有錢少少私樓就一定硬食
咁當然裝係心甘情願我唔會話佢逼我斬我既,係貴姐

比我會咁放
如果可能既話 係咪可以整條長少少線lan線 搵個靚位放個R
拉落條線 埋地下牆角 搵下個好位 "6120"個度得唔得?
其實T字位個到中間一隻子機都有機會搞得掂兩間房,當然穩陣起見就3機啦
放在櫃外/換一個新櫃/用長網絡線,將 router 移位去紅點位
聽聞將地區改做美國,可以加強信號
懶得畫圖。即係移 router 去 open kitchen
所有機都上唔到網,定係只限 iPhone?
Agger.
主要問題係 router 放櫃內
我屋企人住六百實尺單位,仲要係長走廊則。
一部 R7000 放廳,射晒成間屋
尾房只收到 2.4G, 不過已夠用

之前用cheap cheap tp link 1043nd, 放綠圏位,即係第一間細房。
屋企人唔 like 支那 router, 換咗做 Netgear R7000, 放晌廳紅圈位
兩個 router 都可以射晒全間屋,唔洗用 mesh
係買孖裝set住先 唔店檔再補多隻未遲
Agger. Some ching quite obsessed with mesh
小弟岩岩新買netgear r6350 for自己房用
有notebook 三四部手機 同埋wired for desktop
平時都無熄router習慣
上幾個都成日用一排就壞

想問下其實訓教出街洗唔洗熄機架呢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞