Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
宜家最少都整隻ac router玩下
平平地都68u
巴打你同我一樣我都係N56U用左5,6年
諗住換R7800/AC86U
依家一般3-4人家庭都起碼有8-10部device連住wifi
Agger 係咁死機姐係要換機
個個巴打都係諗依兩款 又諗到世界末日
呢一刻我反而會鍾意用牙石
Netgear除左orbi
其他單router又唔似牙石有aimesh
擴充性彈性都少
牙石係唔差既
有冇人用過Synology RT2600ac?
見有特價,有唔錯嘅software support,有得行Dual Wan,有WPA3,vpn,半NAS function
呢部得唔得?
其實佢software 係好 有一半nas function, 個ui 仲要好靚,但呢隻係router 黎 個spec 都係普通router spec, 你覺得一隻router 行nas function 會點?而且一間NAS 廠唔係做開router 既突然去做router 會好得過router 廠?
屋企裝左網上行1000mb,買左個ac68u擺廳
但房收唔到5G,router隔離用就400幾mbps(全屋都用wifi冇用lan線)

想轉orbi rbk20一隻廳一隻房
同埋想問下rbk20同50 一個係Ac3000一個Ac2200, wifi方面會唔會有分別?
定直接加個rt ac86u?擺入房?
個modern起廳,冇拉線入房
房收5G得3-4格左右,有時見到見到5格都連唔到
5G 一隔牆差好多,買多隻 68 U 啦
rbk50 wifi係快D,係多device既情況下會明顯有分別
如果唔想浪費左隻ac68u,可以加隻ac86u行aimesh
你有budget既話,用mesh router更好,velop ac4400 or rbk20都夠晒用
Ac3000網速會快過ac2200 ,你要留意下屋企大小,一般rbk20都夠用,另外orbi maximum device都係250部,我相信一般家庭都唔會咁多
屋企6xx尺
兩隻應該夠用,但想睇下ac3000同ac2200個分別,想用盡1000mb佢
連wifi速度上呢
100m netgear無咩好揀
100m買ac58u夠玩
Velop ac4400係講緊兩支裝(ac 2x2200),唔係速度
要速度就orbi rbk50,暫時mesh wifi入面最快
其實1000mb都唔會足
唔好咁諗
Netgear 果啲低階router 粒u 好廢
Ac58u都係6百鬆

仲有.....我無代表過技姦
R8000P 諗唔諗得過?
對比R8500會唔會係downgrade?
R8000P
有P伏左6成
R8000 fw有伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞