Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
但我set每晚兩點幾reboot,但時個個訓晒覺又冇上網,rebbot應該更穩定先啱。
成日用router bt真係唔好制 太chur cpu同ram 又降網速又hurt router
最近買左個Netgear Orbi 黎用,速度好快,不過有兩個問題唔知點解決。

第一個就係每次由 Router 轉去 Satellite 既時候,個 wifi 都會斷,要手動連番先得。

第二就係唔知點解有時佢會自己斷開某 d device 既網絡,要我手動連番個wifi,但明明個 wifi signal 係爆哂格,寫住"極好"。

想問下呢兩個情況係咪正常?
ram長期高企,平時都用左35X,如插手指則四百以上,koolshare有人講過其實玩router有邊幾隻cpu唔可以掂,因為有bug。
我而家都係用asuswrt-merlin
咁自動閂機個時間唔好set太長 等佢有得buffer
好似冇閂機時間選擇,只有定時自動reboot,但過程時間全自動,可能我唔識
不過我未用過
我由上年10月都依家都未試過有你咁既情況...我又屋企尾房行去客廳,都未試過斷左之後接唔番
第二個情況都未試過...
Btw 最近有新firmware,試下update下再試?

(個兩個問題好明顯唔正常)
好似幾複雜要打咁多command,都係乖乖赽路由算了。
不過一般都唔建議開
“Reboot the router is because sometimes the router will appear some strange issues or unstable situations, usually change the setting will not work, and reboot the router is able to solve most of the problem. So let the router automatically reboot every day which allows the router maintain a good state.”
有問題先reboot好似好啲
“Now i did not say (sic). No really i was just wondering because i have heard a few people that do this and wondered why. Sometimes i have gone the whole time between firmwares and never rebooted the router a single time.”
好呀 我試下update先
再唔得就換左佢,mesh係方便大家,唔使下下手動咁慘
我用左ac86u個零月暫時體驗係,你話佢唔穩定又唔係,只要佢做翻路由器本身要做既野係可以滿足到你,wifi有速度保証,但如果普通用家好似我呢d咁諗住用一些額外功能就要有心理準備,唔係就點一吓就可以開心使用。
router 做vpn server/ ss server還好
始終唔好當佢係nas用好啲
ss server即係要刷koolshare的rom是嗎?穩定嗎?
我用pure merlin唔係koolshare嗰個改版
呢方面我唔太熟,不過連登有巴打整教學 你可以去睇吓
https://lih.kg/967665
其他 linux rom 應該都可以

藍色放緊R7000(櫃內)
綠色位係最常用位置
T字型主力牆都唔知點避
沖涼果個位好多時會斷線

諗緊轉AC86U定MESH好
MESH
MESH
用緊ac86u,但係隻野間唔中會hang...
想換過隻router,首要應該係要夠穩,唔會成日hang
插線既有:電腦 x1、NAS x1、 PS4 x1
WiFi既有:電腦 x3、電話 x3

但係唔知仲有咩好選擇
已經唔多機都hang
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞