Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
想問下有無插sim card嘅router有好推介?
一定係M1
然後再用返自己隻router係冇得輸
2000Mbps, 4000Mbps 個啲全部都係2條/4條1000Mbps 黎喎1Gbps 再上一係10Gbps 寬頻 你最好問清楚
性價比高就dual band velop 都係1k+
房個隻子機加多隻switch
剛買左218+了,總算setup好,唔知有冇方法可錄電視節自呢?
如果你有/買到既話,可以將電視手指插係NAS 再錄,不過依家電視手指絕種啦我諗(唔肯定)
或者可能要電視盒子有錄影而且有網絡功能可以經FTP 錄影先可以做到
但係佢淨係出左一條光纖線
想問吓電視手指本身有冇app支援定時錄影?
一條光纖線可以入modem 再分兩條1Gbps lan 架嘛
你間isp 無modem 比你?
電視手指正常只係收訊號,睇/錄靠你部機既software
有,即係自己插兩條lan 線駁 modem 同router?
Cat5E 線夠用嗎?
isp 比你個modem 應該有2-4個lan 你可以跟我建議買dual-wan router 將2條lan駁router
Cat5e/Cat6 都可以
btw 好奇問 你公司無it 搞?
軍哥想問吓你如果想開vpn,但因現在router和nas都有此功能,咁是否是但關閉一邊,或有其它方法可避免衝突呢?
睇你用vpn 黎做咩,正常唔會開晒兩邊
想問吓家下買orbi mesh係咪都係黃金最抵?
格完價好似平網上買少少
無it 人啊,老闆平時都係問fd 就算
上網買可以係屋企坐定粒六等佢到。岩哂啲大忙人
格完價你睇到邊到最平就去邊到買啦!提提你去黃金買最好去3c 買
有無人試過明線自己拉入房?

師傅只可以拉係廳

但明線cat5e又好樣衰
Fibre幼咁多再買白色應該唔多覺

係未只要唔好屈90度就ok?
我昨天到黃金地庫,搵唔到正都,是否冇左?
點會呀,正都執笠黃金應該收得皮

個陣光纖入屋係客廳既另一面,但我router放好遠,行明又驚光纖太幼會斷,最後買左啲膠喉,貼牆身,放兩條光纖線(smartone+nowtv) 叫做靚仔啲同唔太明顯,當去到角位就預留空間去比條線,盡量唔好屈咁多。 其實膠喉應該岩岩好放到lan線 起碼好腌尖嘅老母都無出聲
我屋企都係明喉藏線上牆
不過太舊都老化哂 條線廢左
無錯不過3c 又唔係正都有賣 唔一定要去正都先買既
係未五金舖買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞