Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
r7100純粹用黎做ap 放wifi
wifi 行ac1900 點都好過m1 個wifi
會唔會咁易比人hack
客人黎到先至開
應該同 home network 分隔咗
唔會咁牙煙
唔長開就ok
同一個ip 你明㗎啦
唔明
我二年前用過2004ns,真心唔錯好穩定,二年來冇斷過綫,當時以支援1000M既價錢來講相當底買,而家仲行得走得。
近排屎忽痕轉左ac86,反而有奇奇怪怪野,下次換router都會考慮返totolink
既然ip一樣長開嘅話咪驚多人入,長遠 畀人hack嘅機會都上升
好易聯想到啫
不過 in case啫 有幾多個識hack
我都係和記100 冇投訴
93mb download 98upload咁上下
講開又講 之前用86u個陣 speedtest應該得86 87mb download 90幾upload咁
係姐 安全性既野做足啲好啲
同埋客人黎我屋企通常比2.4GHz wifi 佢地用,反正屋企無野用
agger安全第一,尤其係mesh wifi信號強度相對大
你部86u有咩問題
我唸唔出奇,ac2900始終500mbps以上先發揮到佢嘅功用
connect速度100mbps可能未必 favour佢
講開又講 之前用86u個陣 speedtest應該得86 87mb download 90幾upload咁
我諗唔出奇,ac2900始終500mbps以上先發揮到佢嘅功用
connect速度100mbps可能未必 favour佢
其實我都想set guest wifi做2.4g hz ,但未試過得唔得
利申:冇玩mesh
例如用download master時裝usb storage來bt,隻2.5harddisk裝唔到,手指雖然可以,但會好似死機咁,usb device拔出來會時setup page會load好耐,類似hang機,要按機背個on/off制reboot先正常翻,以上既野唔知你明唔明我up乜。
仲有明明裝好左download master,但下次再插手指入去又會唔見左。
我有set每晚定時reboot,試過有次朝早起床發現亮起紅燈。
上情況係以前用totolink 時未出現過的,還有些好難形容。
應該firmware 問題,我都係用asus router
刷asuswrt-merlin 之後會好咗 不過會disable咗個 aimesh
刷唔刷自己衡量
同埋冇必要唔好成日reboot reboot完啲嘢又要reload過
btw唔建議用router插hdd做drive 咁會好chur部router,長遠唔係咁好
我其實用totolink2004ns係夠用因屋企device唔多,買ac86係貪佢可用download master bt,但發現好唔穩定,我亦有反覆刷過merlin rom新舊版都有但問題依舊,雖然wifi比以前強有4XX,但同兩年以上產品比當然啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞