Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
Search 左ax11000 個價錢唔平
因為我原本係用隻(A)駁左modem
之後剛換左上網公司 想拎隻(B)做主放Wi-Fi
宜家隻(B)駁Lan 線後就連唔到線
呢個就梗係有啦
我依家隻router 係7年前百幾蚊既D-Link 仲未壞
1000M 電腦插lan線steam 度下載啲game 都係最快得10幾mbps
而遲早都換晒ax制式 咁不如一炮過換隻ax11000算
當你有budget買架ax11000,但佢wan port好似得2.5G...
然後當你唔care出街速度,淨係諗internal network,但10G lan card都唔平,而且仲得4個Lan port...
我上左官網睇,wan port得2.5G
玩10G不如直上enterprise grade設備,仲玩家用級唔上唔落咁
咁你試下交換用,不過要reset 晒,交換後重新set 主副
比得起錢10G 寬頻就買商用10G router 啦
買ax11000 都$5xxx 又行唔盡 浪費先真
但5千又買唔到10G router,買到都仲要買好多sfp+同10G switch
個app 無reset 唔知點搞手
係機底有reset 制篤架
不嬲呢啲野都一闊三大
Velop 個app好唔好用?
Ax router真係唔好浪費金錢去玩
無咩device收得盡水喉大 但輸入係漏斗都無補於事
好普通 就比你睇下有咩連緊線 無特別
介面非常簡單
小弟早幾日先同同事傾今年大廠出AX AP點賣比enterprise客,結論都係有禁既AP,但其他野跟唔上/太貴,你點樣叫個客比多幾倍錢去買router同switch,仲要拉過晒所有線
等下先啦,特別係架Asus得2.5G wan/lan port,internal network都未上到ax個速度,雞肋
而且家用既情況暫時又唔見得有禁既需要,如果你有隻好既router同switch跟本用唔晒d bandwidth

利申:屋企有套vmware esxi 6.7,行iscsi datastore,無論係windows vm定其他電腦電話都好順
更新左orbi firmware之後 wifi覆蓋好似大左
同一個位由~60dbm 去左50頭到50中
我間房
我都覺,以前關走廊個門,一關尾房衛星會跳一跳到橙燈再跳藍燈 依家好似無點跳
最緊要簡單易明 啲人話orbi個個app好廢,但我又唔覺
same thought!
Orbi , 啪啪啪, orbi, 啪啪啪手
synology mesh有無巴打玩
其實1000M,家中3房4-500呎到玩AC68定86好
諗左好耐:(佢地係咪真係差好遠,速度係咪差好遠@@
velop個app真係簡單易用
我啊婆都識用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞