Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
係呀,普通五金舖都會有
唔係好熟手既 搵人做好D
舊屋咁拉 個師傅角位做得唔好 超介腳
我都唔熟手,平時都係番工叫師父做
後日去買 其實唔同型號係咪通用?
纠结緊買40定20

同埋如果買左set40唔夠用可唔可以加舊20
係可以,orbi係可以互相連接,如果買左rbk40,發現仲想加多隻衛星,可以單買rbs20/40.
當然,你都要睇下你屋企既大小,擺放位置來買邊款型號
隻rb4011終於到左

好在宜家個routeros有預設setting, 淨係set返基本野就用得
無野可以試真佢有幾正
仲有好多野要學, 一時間搞唔掂佢個同部nas個802.3ad
唔好意思

雖然見到#1 話 budget低過$600 可以鳩買
但有冇咩平價型號/牌子推介吓?

因為本身只係用開200M
Router 應該買幾好都冇咩分別
用開個垃圾TP link 開始成日斷 所以想換
如果只需要一個lan port,velop 雙頻 只係499
一個lan port又真係小左啲
加個netgear giga switch都低過$650
我係你就正正經經買隻ea6350/ac58u
起碼有多D lan port
有無得升級500m
agger
200/8 再打八折 最快得20MB/s速度 BT唔夠
要500m 先有>50MB/s 先夠bt
200m唔上唔落
500m都岩岩好雙天線device上限值 買router都好揀啲
我用緊Netgear r8500
最新原裝firmware
真係好差

1. 成日冇反應
係唔知點解部電腦上上下網會上唔到
等幾分鐘就上得番
但係之後又會上唔到
一路loop

2. 派果d ip會撞
例如我有隻Nas
自己俾咗static IP 192.168.1.5
但係隻R8500會將呢個ip派比其他野
例如係部iPhone
咁我就連唔上隻Nas
有冇搞錯

3. Web interface好慢
每press一個制都要load load load
轉language都一樣係load
Show有咩device又唔準

以上所有問題
我之前試過flash過大陸Merlin
所有野可以完美解決
不過個大陸firmware係closed source
完全信唔過

老實講Netgear真係可免則免
我都睇緊有d咩好選擇
呢隻出名有伏....
刷原生merlin
r8500災情...
新手想問 點樣可以check部電腦張網絡卡用唔用到1000mb? 上網搵返塊底板check唔check到
另外 想問cat6線係咪必要?
之前用過r7000
個firmware都幾好,唔覺有咩問題
冇原生Merlin
除咗好山寨既大陸版之後就咩都冇
唉下次都係用番asus算...
netgear 個firmware 幾好都講得出
前排買左velop 0303 送左個switch 有乜野用
咪就係lan分線器 velop 小lan port 用黎1開4
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞