Router路由器 集中討論區(11)

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
唔係obsess唔唔obsess,有主力牆真係有咁嘅必要
for 要用mesh嘅人
有得慳邊個唔想慳
Router我就通常唔會關機,會唔會拎番去保養問下好啲?
其實如果唔係想係特別既地方用lan線接改呢,又唔使用咁多mesh既 屋企人又唔想見到行明線入房,係某個位一定要上到網,依啲難題個個人都唔同 不過本身擺router個位都影響好大,大家可以研究下先再轉都未遲
利申,我前前後後都諗左2-3個月先轉orbi
所有機
有冇check過係咪ram full load?
長期大約70%
有冇update firmware?
Merlin最新
官方merlin定koolshare?
我唔係用86u真係唔知實況
官方merlin

Btw我已經訂左mikrotik
等到貨試試佢
mikrotik正野試下無防
咁流
咩型號呀?
rb4011igs+5hacq2hnd-in
貪佢已經有wifi modular唔洗再加ap
又有SFP+,遲啲換nas再加隻10G switch玩
用緊R7000 電腦wifi 5G得兩格,想換過個receiver(而家用緊垃圾TPLINK USB手指),買NETGEAR A6210 USB定MSI intel AC 8265 PCIE 定有其他推介
有得落pcie 卡就落卡啦 速度穩定性差好遠,卡買asus pce-ac68 有heat sink 散熱又有底座拉上台面接收
岩岩隻r7000 short左,入唔到UI冇wifi淨係做到switch,factory rest同tftp都試過救唔返,應該要換一隻
本身用緊兩隻router r7000同totolink因為r7000唔夠力穿兩間房
r7000主力放廳駁modem (lan駁 ps4/android TV/hifi),拉lan線入房去totolink做 wifi repeater (totolink同時駁NAS)

諗緊換左隻r7000好定係換mesh?
換mesh 啦 隻totolink 可以棄埋
隻nas 建議你放返出廳駁主機 唔係會好影響效能
mesh都係orbi vs velop
我個人就比較推velop ,但你駁lan既野都唔少 一係就要駁隻switch(velop 有送),如果唔係就rbk40
肯定係關 電腦個接收問題?
有冇用手機連 5G 都係得2格呀

我覺得 usb adapter 好d 彈性d 又容易搞
usb ac 68u 果d 都有 插座, 可以較下位
換左隻垃圾tp link先
都啱嘅
其他牌子 就算2格 都應該會順過tp拎
其實我都唔明點解老豆以前咁鐘意tp link 到最後佢換左ac68u之後就恍然大悟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞